Pripremite automobil za zimske dane

0
16450
Image
NAS SPONZOR

 

 

Prvi zimski talas smo izgurali. Oni koji su pali na ispitu spremnosti imaju šansu za popravni. Ne dozvolite da vas zatišje ponovo prevari, jer kraj zime je još daleko.

 

U nastavku ćemo preći osnovne stvari, koje neretko zaboravimo, a mogu skupo da nas koštaju.  

1. Antifriz – Antifriz je osnova svega. Većina novih automobila dolazi fabrički sa 50:50 mešavinom destilovane vode i antifriza. To bi trebalo da je sasvim dovoljno za naše prilike, ali nije loše za svaki slučaj proveriti sa vašim serviserom tačku smrzavanja rashladne tečnosti. Zamrznuta rashladna tečnost može uništiti blok motora i isterati vam sve pare iz džepa za popravku.

 

Image 

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je tečnost za pranje vetrobrana i farova. Obavezno kupite tečnost koja ima nisku tačku smrzavanja i nemojte previše štedeti. Neretko se dešava da jeftinija tečnost smrzava dosta ranije od temperature deklarisane na njoj. Uvek kupite koji litara viška, jer vam se zimi može desiti da je brzo potrošite.

 

Image

 

2. Promenite ulje – Preporučujemo da obavezno promenite ulje na početku zimske sezone. Zbog dugotrajne letnje eksploatacije osnovne karakteristike motornog ulja počinju da gube svoja svojstva. Zimski period označava otežane uslove rada i korištenja tako da je prvih nekoliko minuta po startovanju motora najvažnije. Ukoliko ste skoro promenili ulje obavezno prekontrolišite ispravnost nivoa.

 

 Image

 

3. Pazite na akumulator – Obavezno proverite akumulator, očistite kleme, dospite destilovanu vodu i slobodno ga dopunite ako niste u mogućnosti da kupite ili vam ne treba novi. Takođe proverite sve kablove koji povezuju električne komponente motora, a posebno obratite pažnju na kvalitet svećica i po potrebi ih zamenite.

Stalno korišćenje brisača, svetala i grejača čini veliki deo opterećenja akumulatora. Redovna vožnja noću i vaš akumulator može da prestane da daje znake života. Učinite mu uslugu i isključite grejače čim vam uslovi to dozvole i trudite se da vozite automobil i danju kako biste dali priliku alternatoru da dopuni akumulator. Akumulator retko traje duže od pet godina, tako da zamena na vreme može biti pun pogodak.

4. Proverite gume – Preporuka je da u toku zime dubina šara bude bar tri milimetra. Što dublja šara, to je bolje prijanjanje i stabilnost vozila. Naravno, kada je niska temperatura smeša od koje su napravljene letnje gume gubi svojstva i ovakva guma ima vrlo malo ili skoro nikakvo prijanjanje.

 

Image

 

Ozbiljna preporuka za sve odgovorne vozače je set zimskih guma koje mnogo bolje prijanjaju na podlogu u snežnim uslovima i od svesezonskih guma. Trošak za zimske gume, koje vam mogu trajati četiri sezone, mnogo je manji od onog koji ćete imati u slučaju da izgubite kontrolu nad vozilom. U  opisanom slučaju isljučivo materijalni trošak se može smatrati srećom, a opravdanja da niste imali sredstava za zimske gume gube svaki smisao.

 

Image Image

Prekontrolišite pritisak u gumama. Kontrola pritiska u gumama je nešto što biste inače trebali raditi svaki mesec dana. Zima nije izuzetak, pa ne zaboravite ni da prekontrolišete rezervnu gumu ukoliko je posedujte. 

 

ImageImage

5. Proverite svetla – Proverite da li vam rade svetla punim sjajem, uključujući tu i proveru maglenki. Zamenite sijalice ukoliko je to potrebno.

 

 Image

 

6. Kočnice – Kočnice i svi njeni delovi ne smeju da imaju rđu, niti da škripe kad su u upotrebi. Obavezno pre zime proverite kočnice kod vašeg servisera, jer loš kočioni balans zimi vas može skupo koštati.  

7. Napunite rezervoar – Potrudite se da vam rezervoar bude što puniji, jer tako smanjujete mogućnost da dođe do kondenzacije, a onda i do zaleđivanja. Ukoliko ste krenuli na duži put u zimskim uslovima sigurno ne želite da ostanete zaglavljeni u smetovima sa polupraznim rezervoarom. On će vam biti najbitniji izvor toplote.

 

8. Zaštita gumenih delova na vozilu – Zaptivke vrata i poklopaca na vozilu ("kedere") premažite glicerinom da ne bi zamrzli, a brave isprskajte podmazujućim i antikorozivnim sprejom (kao što je npr. WD 40). Ako vaše vozilo ima antenu na automatsko sklapanje, premažite je sredstvom protiv smrzavanja (u obzir dolazi i tanak sloj ulja, antikorozivni-podmazujući sprej i sl.).

 

ImageImage 

Ove postupke ponavljajte periodično tokom cele zime. Metlice brisača su u ovom periodu takođe izložene hladnoći tako da i njih prekontrolišite. Posebno obratite pažnju na unutrašnjost točkova i da li se vide neki tragovi curenja. Zbog hladnoće gumice na cilindrima kočnica se skupljaju i pucaju i usled toga može doći do značajnog gubitka tečnosti za kočenje.

9. Pribor za put – Od uobičajenog pribora za put u zimskim uslovima izdvajamo: strugač za led, metlica, rukavice, ćebe, sveća, baterijska lampa. Oni brižljivi pred duži put neće zaboraviti ni ašov, kablove za paljenje, topliju garderobu i namirnice za svaki slučaj. 

 

 Image

 

Lanci za sneg – Lanci za sneg nisu zamena za zimske gume, već predstavljaju koristan dodatak. Koriste se isključivo za vožnju po snegu. Pre kupovine proverite koje tačno dimenzije guma ima vaš automobil, kako biste bili sigurni da će dužina i dimenzije lanaca u potpunosti odgovarati.

 

 ImageImage

 

Kao korisnik lanaca za sneg morate biti svesni sledećih činjenica: Većina modela širokih guma onemogućavaju montažu lanaca, sa lancima nikad ne vozite prebrzo, prilagodite brzinu vozila i ne prelazite 50 km/sat, lance uvek isprobajte i dobro uvežbajte stavljati na suvom tlu, jer u protivnom po hladnoći, snegu ili mraku možete imati velikih poteškoća, čak i sa sistemima za brzu montažu. Posle upotrebe, lance operite vrućom vodom i ostavite ih da se osuše. Na kraju sezone treba ih natopiti specijalnim uljem.

10. Očistite automobil od snega i leda – Detaljno očistite automobil od snega i leda. Ukoliko ste od onih koji samo naprave rupu na vetrobranu, obratite pažnju koliko snega sejete iza sebe kada izađete na put. Što je veća brzina opasnost za one iza vas je veća. Ukoliko ne očistite haubu verovatno ćete napraviti sami sebi snežnu mećavu, a pri jačem kočenju lavina sa krova potpuno će vas oslepiti. Dok se setite brisača i dok se oni izbore sa snegom već će biti kasno. Dakle, očistite sneg.

 

Image 

 ImageImage

Ukoliko niste zaštitili vetrobran od leda pažljivo skinite led strugačem, ali bez nasilnog potezanja brisača, jer ćete ih uništiti. Najbolje je da nakon paljenja motora usmerite mlaznice toplog vazduha ka vetrobranu i sačekate da led popusti. Detaljno očistite brizgaljke vode za vetrobran, jer je velika verovatnoća da će vam zatrebati.  

 

Image

11. Isključite potrošače struje pre startovanja motora – Vrlo važna stvar koju bi svi vozači trebalo da znaju jeste da prilikom paljenja automobila isključe sve potrošače struje.
  
12. Startovanje motora – Prilikom startovanja motora pridržavajte se osnovnih stvari: Pravilo sigurne vožnje nalaže da prvo pritisnite pedalu kvačila pa tek onda okrenete ključ. Sem toga, stiskanjem kvačila rasteretićete starter zbog gustog ulja u menjaču. Manje je opterećenje baterije, veća brzina motora i lakši start. 

Ako motor neće da upali nakon prvog pokušaja nemojte “vrteti u prazno” jako dugo. Bolje je da u više kratkih pokušaja probate da pokrenete automobil. Razlog je naravno akumulator, koji lako možete isprazniti. I naravno savet za dizelaše, slobodno sipajte aditive za gorivo ili ako niste u mogućnosti da ih nabavite sipajte 2% benzina (u odnosu na pun rezorvoar).

13. Obavezan ler – U zimskim uslovima prilično je bitno da prilikom startovanja ostavite auto da radi na leru određeno vreme, kako bi se svi delovi motora zagrejali. Ipak, ne treba čekati da motor u mestu dostigne radnu temperaturu, dovoljan je period neophodan da odmaglite ili odmrznete prozore. Motor se najbrže zagreva tokom vožnje, a bitno je dok ne postigne radnu temperaturu koristiti umeren broj obrtaja.

 

Image Image

14. Poštujte pravila – Ne zaboravite da, i pored svih priprema za zimu, vozite defanzivno, da poštujete pravila, da se prilagođavate uslovima saobraćaja, da držite mnogo veću distancu, da u uslovima leda izbegavate vožnju ukoliko je to moguće.

ŠTA POTROŠAČ TREBA ZNATI O ANTIFRIZU?

Tečnost za rashladni sistem motora, koju popularno nazivamo antifriz, je tečnost za prenos toplote koja služi za zaštitu hladnjaka motora od korozije, letnjeg pregrevanja i smrzavanja zimi.

Antifriz se uglavnom proizvodi od monoetilenglikola i posebnih dodataka, koji sadrže korozijske inhibitore. Inhibitori korozije su tvari koje osiguravaju dugotrajnu zaštitu metala od korozije, uobičajeno korištenih u konstrukcijama sistema izmene toplote, uključujući i aluminijum.

Savremene tehnologije antifriza ne sadrže nitrite, fosfate ni amine.

Antifriz bi morao zadovoljiti barem zahteve propisane normama međunarodnih strukovnih udruženja ili institucija. Ipak, poželjno je da zadovolji i jako stroge zahteve renomiranih proizvođača vozila odnosno motora. Oni u svojim homologacijskim postupcima vrše ispitivanje kvaliteta antifriza i u zavisnosti od rezultata ispitivanje izdaju proizvođačima antifriza upotrebne dozvole.

Preporuke za menjanje antifriza u hladnjaku vozila ili motora

  • Pre sipanja novog antifriza isperite rashladni sistem čistom vodom – po mogućnosti pustite da voda teče, a da motor radi.
  • Ne preporučuje se čišćenje sistema sodom bikarbonom, jer i manje količine zaostale u sistemu mogu izazvati penušanje, što znatno smanjuje učinak hlađenja motora.
  • Ne mešajte različite vrste (tipove) antifriza jer može doći do pojave pene i taloženja.
  • Za mešanje i dolivanje uvek koristite čiste posude. I male količine ulja, prašine i ostalih nečistoća izazivaju penu.
  • Prilikom nenamernog polivanja antifriza po laku vozila, isperite lak vodom, jer nakon nekoliko dana lak može izgubiti sjaj.
  • Antifrizu ne dolivajte aditive koji se povremeno nude na tržištu, jer se može poremetiti ravnoteža između različitih dodataka (aditiva), koji već postoje u kvalitetnom antifrizu.
  • Izbegavajte naviku leti voda, a zimi antifriz, nego cele godine koristite antifriz postojane koncentracije.
  • Menjajte rashladnu smesu antifriz – voda svake dve godine.
  • Pazite na najnižu koncentraciju antifriza u vodi. Ona ne sme biti manja od 33%.

1
2
3
Prethodni tekstNovi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima
Sledeći tekstLED tehnologija i za VW Golf VI

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here