Audi R8 V10 Spyder dobio tretman Plus

0
543

Audi je predstavio R8 V10 Spyder sa oznakom Plus, koja donosi više snage i smanjenje težine automobila. Ovo je najbrži kabriolet u istoriji nemačke marke.

Verzija Plus koristi isti 5,2 litarski atmosferski V10 motor iz regularnog Spydera, ali je agregat pojačan na 610KS uz 560Nm maksimalnog obrtnog momenta. Motor dostiže maksimalnih 8700 obrtaja.

Audi je objavio da je R8 V10 Spyder Plus ubrzava od 0-100km/h za 3,3 sekunde (3 desetinke brže od standardnog kabrioleta), a maksimalna brzina raste sa 315km/h na 326km/h. U poređenju sa Plus verzijom ovog modela sa tvrdim krovom, kabriolet je sporiji samo za desetinku pri ubrzanju do 100km/h, a maksimalna brzina mu je manja za 2km/h.

Audi nije zanemario ni efikasnost upotebljenog agregata, pa je ugradio sistem za deaktiviranje polovine cilindara u situacijama kada motor nije opterećen. Ova funkcija aktivira se kada vozač “otpusti gas” pri brzini većoj od 55km/h, a smanjenju portošnje goriva doprinosi i tehnologija stop-strat. Deklarisana potrošnja je 12,5l/100km, a emisija CO2 je 292g/km.

Snaga se prenosi na točkove preko quattro pogona i sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom. Varijabilna distribucija obrtnog momenta omogućava da se 100% momenta prenese na jednu osovinu ako je to potrebno tokom vožnje. Vozač može da bira između više kombinacija pogona i podešavanja ogibljenja.

R8 V10 Spyder Plus težak je 1695kg, a korvni sistem dodao je 140kg. Ipak, automobil je lakši od standarndog R8 Spydera zahvaljujući većoj upotrebi laganih materijala. Krov se otvara i zatvara za 20 sekundi, a operacija se može obaviti do brzine od 50km/h.

Agresivnost automobila naglašena je velikim karbonskim spliterom i crnom maskom visokog sjaja. Difuzor generiše vertikalno opterećenje od 100kg, a deo standardnog paketa su i zadnji karbonski spojler i lagane felne od 19 inča. Kabina je tretirana karbonom u segmentu centralne konzole, a duboka sportska sedišta i Audijev virtuelni kokpit su deo standardne opreme.

Audi R8 V10 Spyder Plus već može da se poruči, a prve isporuke zakazane su za ovo leto. Automobil u Nemačkoj košta 207.500 EUR.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here