VW Caddy Maxi 4MOTION: Transeurasia rekord

0
3071
Image

 

Čak i pre samog lansiranja, Caddy Maxi 4MOTION već stvara komešanja: novi model iz Volkswagen Privrednih vozila je upravo završio Transeurasia od mesta Cabo da Roca (Portugal) do destinacije Magadan (Rusija), u neprekidnoj vožnji od samo osam dana, 13 sati i 30 minuta.

Transeurasia je najduža zapadno-istočna evropska ruta na jednom kontinentu, koja ima dužinu od preko 15.000 km od mesta Cabo da Roca (Portugal) na Atlantiku do ruske luke Magadan na Pacifiku.

Image

 

Matias Getenauer i Andreas Renc, Caddy Maxi 4MOTION tim, su počeli svoje putovanje u podne 02.10.2009. na najzapadnijoj tački evropskog kopna u Portugalu. U toku prva dva dana, tim je vozio kroz Portugal, Španiju, Francusku, Nemačku, Poljsku, Letoniju i Litvaniju, pre nego što su počeli glavni deo puta u Rusiji. Dana 11.10.2009. u 1.30 ujutro, 1:30 popodne po lokalnom vremenu, Getenauer i Renc su stigli do destinacije Magadan.

"Prema našim planovima, deset dana je bio nerealan cilj", rekao je Renc. "Ali Caddy Maxi sa pogonom na četiri točka je dokazao da je veoma izdržljiv na delovima puta koji su bili posebno teški. Pouzdanost vozila i njegova otporna konstrukcija su ga učinili trećim članom našeg tima".

Image

 

Prvi deo rute Caddy Maxi je vozio autoputevima i asfaltiranim putevima, gde je vozilo moglo brzo da se kreće. Dok je put vodio ka istoku, postajao je sve lošiji – poslednjih 5000 km su bili naročito izazovni i za vozilo i za vozače. Uslovi na putu u centralnoj i istočnoj Rusiji su većim delom bili nepoznati. Ovo privredno vozilo je služilo i kao mesto za spavanje za Getenauera i Renca u toku ovog dugog putovanja, iako su motor, menjač i karoserija bili pod stalnim  opterećenjem.

"Vozilo je dokazalo svoje sposobnosti na putu i van njega", rekao je Matias Getenauer nakon dolaska u Magadan. "Motor i menjač su savršeno međusobno usklađeni i čak i pri manjoj brzini motora, 1.9l TDI ima puno snage. Činjenica da smo ovu tešku rutu završili sa Caddy Maxi 4MOTION, serijskim vozilom u rekordnom vremenu, mnogo govori o kvalitetu Volkswagen Privrednih vozila".

Image

 

Ovo vozilo je opremljeno Haldex spojnicama koje se kontrolišu elektronski koji distribuira snagu 1.9 lTDI motora (77kW) između prednjih i zadnjih osovina. Za prenos snage Caddy Maxi ima menjač sa 6 brzina. Ovo vozilo ima i asistenciju pri kretanju uzbrdo, ESP i DPF u standardnoj opremi.

Getenauer i Renc su bili prvi koji su prešli Eurasia. Da bi njihovo vreme moglo da bude tačno izmereno, Caddy Maxi  4MOTION je opremljen sa GPS predajnikom koji je slao signal dva puta dnevno.

Image

 

Ova dvojica avanturista su već postavili jedan rekord u privrednom vozilu Volkswagen. Pre deset godina oni su prešli Pan Americana, najduži put od severa do juga, u vozilu Volkswagen T4 Multivan Synchro TDI (75kW). Ovo putovanje je trajalo ukupno 15 dana i 14 sati, što je T4 i dvojici vozača omogućilo ulazak u Ginisovu knjigu rekorda. Ovaj rekord još uvek nije nadmašen.

Izvor: Porsche SCG PR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here