Početna Tekstovi Auto-Moto Trke Osvrt na 42. Serbia Rally 2009

Osvrt na 42. Serbia Rally 2009

0
4524
Image

 

Image 

U krugovima ljubitelja relija 42. Serbia Rally prošao je u znaku velikih očekivanja i popriličnog razočaranja izazvanog neobičnim događajima već tokom prvog dana. Krajnji utisak ipak ostaje da srpski reli jeste veliki sportski događaj, koji treba sačuvati.

Sama poseta Zlatiboru i Tari predstavlja doživljaj, koji bi sebi trebalo što češće pruštiti. Ukoliko ste okoreli ljubitelj auto sporta odlazak i organizacija praćenja relija predstavlja pravu avanturu i izazov.

 

Image 

Image 

 

Period kada se održava Srpski reli (nekada Yu reli) ipak nalaže temeljitu pripremu, jer Tara ima nezgodnu ćud. Kiša i hladno vreme vas skoro sigurno očekuju svake godine, ali kada sunce obasja obronke Tare i Zlatibora, pravi užitak može da počne.

 

 Image

 

Kada prvi, reski zvukovi moćnih reli mašina prolome mir i tišinu negde u dubini planine, žamor publike nestaje kao rukom odnešen, nastaje tajac i osluškivanje. Čudna atmosfera nabijena uzbuđenjem dostiže vrhunac pojavom automobila voženog na limitu, kada tajac publike nestaje kao rukom odnešen. Povici podrške takmičaru, koji za par sekundi nestaje iza sledeće krivine, zamiru tek sa zvucima narednog automobila. Prizor od koga vam trnci prolaze kroz kožu na sam pomen ovog događaja, prizor koji stvara zavisnost od koje se teško leči.

 

 Image

 

I pored teških ekonomskih uslova, koji su obično presudni za kvalitet relija, Serbia rally opstaje na solidnom nivou najviše zahvaljujući bugarskim takmičarima i dobroj organizaciji. Prethodno rečeno ne potcenjuje veštinu i požrtvovanost domaćih takmičara, ali su svi svesni da tehnički zahtevan i skup sport ne predstavlja spektakl bez vrhunskih mašina.

 

 Image

 

I ove godine nas je obradovao dolazak stranih takmičara, ali je nam je posebno bilo drago što je nagoveštena borba naša dva mlada i perspektivna reli vozača u najjačoj klasi. Iako je Vlada Petrović bio u zaostatku zbog tehnički inferiornijeg automobila, iskustvo je bilo na njegovoj strani u odnosu na sjajnog Ducu Borkovića. Borković je pre relija zamenio Citroen C2 za dosta ozbiljniji Mitsubishi Evo IX.  

 

Image 

 

U klasi N3 bila je izvesna borba jako brzog Srđana Višnjića, iskusnog Vladice Rabrenovića i Vladimira Zečevića Dike, kome je ovoga puta društvo pravio Todor Stamenković, nažalost kao suvozač. Našim ostalim takmičarima ovo je bila jedna od retkih prilika da pokažu svoje vrednosti.

 

Image

Image

Image

 

Nakon prošlogodišnjeg prvog nastupa jedne S2000 mašine u Srbiji, posebno nas je obradovala vest da će ih ove godine biti dve! Pored strašnog Krum Dončeva, u posetu Srbiji prvi put je došao i Italijan sa rumunskom licencom, Marco Tempestini. Oba takmičara na reli su dovezli Peugeot 207 S2000, koji hara međunarodnim reli takmičenjima, uključujući i IRC reli.

 

 Image

 

Ostatak najjače N4 klase popunile su Evolucije IX i dve Subaru Impreze. Jedna poslednje generacije N14 u rukama Slovenca, Sašo Vusiča i druga starija, šampionska, koju je dovezao Vlada Petrović.

 

 Image

 

Prvog dana relija dočekala nas je sitna, jesenja kišica i hladnoća koja se podmuklo uvlači u kosti, pa se javila zebnja da ćemo i pored optimističnih prognoza vremena provesti reli ispod kišobrana, baš kao i prošle godine. Već oko 8 sati ujutro žurno smo se uputili sa maglom obavijene Tare ka Zlatiboru, gde su bili pripremljeni specijalni ispiti prvog dana.

 

 Image

 

Start relija ove godine je smešten na Partizanske vode odakle su se takmičari uputili ka prvom specijalnom ispitu Ljubiš. Smer kretanja bio je suprotan kazaljci na satu, pa su nakon Ljubiša bili predviđeni Sirogojno i Vrela, a zatom i vraćanje nazad ka Ljubišu za drugi krug specijalnih ispita.

 

 Image

 

I ove godine smo se smestili na potezu između završetka drugog specijalnog ispita Sirogojno u selu Rožanstvo i cilja SS Vrela. U Rožanstvu smo sreli Mikicu Vesnića u čijem smo se društvu tokom  neobaveznog razgovora spuštali ka ukosici. Naravno najviše nas je interesovao razlog izostanka sa ovogodišnjeg relija.

 

 Image

 

Kako nam je brzi Užičanin objasnio, ne tako davno pazareni Civic je na prodaju, a očigledno je zafalilo i dovoljno motiva. Za sledeći reli u planu je Evolucija, a da li će se planovi obistiniti ostaje da vidimo. Interesovalo nas je zašto je onda propustio završnicu Evropskog šampionata na brdu. Zanimljivo, Vesnić je navodno dobio preporuke od ljudi iz Hrvatske da preskoči ovogodišni dolazak, zbog mogućih incidenata sa vatrenom publikom koja se okuplja na Budžetu. 

 

Image 

 

Već oko 10 sati ujutro Zlatibor su obasjali prvi, topli zraci sunca što je dodatno oraspoložilo i razgalilo publiku, a bogami i nas. Drugi specijalni ispit i lepo vreme nisu nagoveštavali ono što će uslediti u toku dana. Moramo reći da je prizor iz Rožansta bio ono čemu smo se nadali i što smo želeli videti.

 

 Image

 

Atraktivni prolasci poprečke kroz uskonicu Dončeva, Popova, Tempestinija, Vusiča, Petrovića i Borkovića digli su publiku i na trenutak smo zaboravili da nismo na nekom elitnom, evropskom reliju. Jednostavno, bilo je previše lepo da bi potrajalo.

 

 Image 

 

Kada smo se nakon prvog prolaska na SI Vrela vratili ponovo ka Sirogojnu, ostali smo zatečeni izostankom Dončeva, Vusiča, a zatim i Petrovića i Borkovića. Na SS5 nestalo je više od polovine vrhunskih automobila, a borba koja je obećavala bila je prošlost i pre nego što je zaista počela.

 

 Image

 

Neverica i razočaranje informacijom da su naši takmičari diskvalifikovani kulminirala je nakon dolaska naših i jedne slovenačke posade (AP Sport – Petrović/Kondić, AMD SA-IMOS – Vusić/Jeremić i ASK BAK Pančevo – Borković/Janković). Njihova lica govorila su da loše vesti neće biti demantovane.

 

 Image Image

 

Učinilo nam se da je mladi Borković bio najviše potresen onim što se dogodilo, ali povratka nije bilo. Sve tri posade nisu pratile putnu knjigu i ušle su u vremensku kontrolu sa pogrešne strane. Diskvalifikacija je bila neminovna, ma koliko svima nama bilo teško. Oni su žrtvovani zarad opstanka relija u kalendaru Evropskog kupa Istok.

 

 {youtube}YEpRhEBsRbg?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Da će reli proći i u znaku neshvatljivih grešaka (ili možda nonšalantnosti?) naših posada i diskvalifikacija potvrdila je kazna isključenja sa relija za još 9 naših posada i jedne bugarske, među kojima se našla i posada Vladimir Zečević/Todor Stamenković u Peugeotu 206.

 

 Image

Odustajanja Krum Dončeva i debitanta Petra Gyoseva, trećeplasiranog u bugarskom šampionatu, samo su nas dodatno oneraspoložila pred treći krug specijalnih ispita predviđenih za prvi dan. Dončev je nakon brojnih problema sa komunikacionom opremom i kvara na diferencijalu morao okončati svoj ovogodišnji nastup za volanom S2000 mašine, koja je bila konkurentna ove godine i u Evropskom reli šampionatu.

 

 Image 

 

Gyosevu je ovo bio pri nastup van Bugarske, ali je izuzetno brzi Bugarin izleteo već na prvom specijalnom ispitu i oštetio automobil, pa nastavak relija nije bio moguć.

 

 Image

 

Teško je bilo prihvatiti da je na kraju dana preživelo samo 26 posada od 49 koje su krenulo u subotu ujutro. Preporođeni Jasen Popov u Evoluciji IX bio je nazaslužniji što je veći deo publike ipak otišao koliko toliko zadovoljan na večernji počinak.

 

 Image

 

Bugarin se poigravao sa Evolucijom poput najvećih finskih majstora relija. Na ulascima u ukosnice neretko je koristio skandinavsku tehniku kako bi namestio automobil za što atraktivniji prolazak. Italijan Tempestini u nadmoćnoj S2000 mašini nije imao dovoljno odvažnosti i znanja da ugrozi Popova, koji je stvarao solidnu prednost.

 

 Image

 

Pobednik 40. relija, Iliev nije mogao prvi dan naterati svoju Evoluciju da ga sluša, pa smo njegovo pravo izdanje videli tek krajem drugog dana, što je bilo previše kasno.

 

 Image

Iza tri vodeća automobila našao se ubrzo Citroen C2R2, jer je i Srđan Višnjić morao da odustane zbog kvara na svom Kliju. Nagoveštaj problema bio je jasan već na Vrelima 2 kada se iza njegovog automobila video plavičast dim. Diskvalifikacijom posade Vladimir Zečević/Todor Stamenković u N3 klasi ostala su samo tri automobila.

 

 Image

 

 

U generalnom plasmanu, na 5. mestu našla se najbolje plasirana domaća posada – Rabrenović/Radivojević, koja je prikazala fenomenalnu vožnju u Clio Sport automobilu klase N3, ostavivši iza sebe gruzijsku posadu i Mitsubishi Evolution 7 automobilu (za čijim je volanom bio 17-godišnji Kodua Giorgi, najmlađi vozač na reliju).

 

 

Na osmom mestu u generalnom plasmanu je bila izuzetno brza posada Šarac/Babić, koji su bili ispred najvećih domaćih konkurenata u toj klasi (A5) – Cvjetičanin/Tomić, koji su kao i kolege u VW Polo, demonstrirali da i vremešni Yugo 65 može držati vrlo solidan tempo. Iza njih se nalazila bugarska vozačica, Ekatarina Stratieva i njen suvozač Petar Sivov u ljubičasto obojenom Citroenu C2R2.

Od ostalih posada treba izdvojiti svakako Aleksandra Cvijovića u Suzukiju Swift, koji je izvlačio maksimum iz ovog zastarelog automobila, ali i Sašu Ostojića čiji Yugo je prosto leteo po stazi.  

 

42. Serbia Rally – plasman na kraju 1. dana:

1. Jasen Popov (Mitsubishi Lancer EVO IX) 01:18:40,0
2. Marco Tempestini (Peugeot 207 S2000) +00:02:23,9
3. Dimitar Iliev (Mitsubishi Lancer EVO IX) +00:07:27,4
4. Tihomir Stratiev (Citroen C2 R2 MAX) +00:09:36,5
5. Vladica Rabrenović (Renault Clio Sport) +00:10:18,2
6. Giorgi Kodua (Mitsubishi Lancer EVO VII) +00:12:14,4
7. Ivo Daskalov (Citroen Saxo VTS) +00:13:16,7
8. Miodrag Šarac (Volkswagen Polo) +00:13:19,9
9. Emil Denev (Renault Clio Sport) +00:13:37,0
10. Mile Cvjetičanin (Zastava Yugo) +00:15:56,5

Detaljne rezultate prvog dana možete pogledati u izveštaju nakon prvog dana relija.

 

{youtube}dGkFg013lJU?qv=hd720|640|360{/youtube} 

     

Povratak na Taru obeležio je fotograf bugarske auto moto federacije, Nasko Kurtev, koji je ostao bez prevoza na Vrelima. Iako je bio zaboravljen od svih bugarskih pratećih posada mi nismo imali srca da ga ostavimo samog na Zlatiboru. Put od Zlatiboru ka Tari prošao je u vežbanju bugarskog jezika, taman pred večernju konferenciju na štampu, gde je trebao govoriti i pobednik prvog dana Jasen Popov.

 

Konferencija za štampu

Nažalost, iako je broj prijavljenih posada bio na nivou prošlogodišnjih, a organizacija u najmanju ruku istog kvaliteta, broj prisutnih medija bio je osetno manji. Sto namenjen novinarima na konferenciji za štampu bio je sablasno prazan, što je izazvalo i nelagodu kod organizatora.

 

 Image

 

Kada je u pitanju poseta na stazi sigurno je u najmanju ruku da nije podbacila. Lepo vreme privuklo je veliki broj izletnika i lokalnog stanovništva da isprate reli, ali su opisani događaji prvog dana pretili da ozbiljno naškode ovom reli takmičenju uopšte. Na konferenciji za štampu osetila se nelagoda svih prisutnih, ali zadovoljavajućeg objašnjenja nije bilo.

Dozovoliti posadama da nastave i pored prekršaja FIA pravila značilo bi lošu ocenu relija i verovatno gubljenje koeficijenta 10, ali i perspektive da se konkuriše za mesto u Evropskom reli šampionatu.

Zašto su naše posade pokazale neozbiljnost u praćenju putne knjige teško je odgovoriti. Posebno je indikativno da debitantska posada Tempestini/Dorim nije imala problema, iako je prvi put bila na reliju u Srbiji.

Naše pitanje bilo je upućeno suvozaču Jasena Popova, Nikoli Popovu. Tražili smo od Bugarina da predoči svoje mišljenje o jasnosti putne knjige. Nikolin odgovor je nažalost bio kratak, nije imao primedbi na knjigu. Naše je mišljenje da objektivnijeg sagovornika nismo mogli naći.

Naše drugo pitanje bilo je upućeno Tempestiniju, Naravno, interesovali su nas njegovi utisci i planovi za sutrašnji dan – da li Italijan može brže? Italijan je specijalne ispite prvog dana ocenio kao prilično komplikovane, ali kvalitetom na nivou evorpskih. Tempestini je bio pun reči hvale za Popova, a za naredni dan najavio je sličan, oprezan pristup s obzirom na njegov debitantski status.

 

NO COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here