Kipar: Brutalni test automobila

0
4324

Peta runda WRC šampionata će se odigrati na ostrvu Kipar i biće prva od tri vezana Mediteranska relija (Akropolis i Turska).Ova tri relija su uporediva po mnogim karakteristikama, uključujući vrelo sunce i teške puteve. Broj odustajanja na ovim relijima je veliki što može značajno da utiče na poredak u generalnom plasmanu vozača i konstruktora. Detaljna analiza za svaki tim je data u nastavku teksta.

Reli se vozi od 14-16 Maja, vozi se 18 brzinaca ukupne dužine 326,68km, a satnica je sledeća (vremena su GMT+3):

Četvrtak 13.5.
07h00 – 15h15 : Izviđanje
12h00 – 14h00 : Šejkdaun
Tehnička verifikacija
15h30 : FIA konferencija za štampu
20h30 : Ceremonijalni start (Limassol)

Petak 14.5.
07h00 – Start prvog dana u Limassol-u
6 brzinaca (121,78 km)
19h21 – Kraj prvog dana u Limassol-u

Subota 15.5
08h00 – Start drugog dana u Limassol-u
6 brzinaca (109,56 km)
18h51 – Kraj drugog dana u Limassol-u

Nedelja 16.5
05h45 – Start trećeg dana u Limassol-u
6 brzinaca (95,34 km)
14h13 – Kraj relija u u Limassol-u Ford Rallye Sport
Tim Forda će startovati na Kiparskom reliju sa dobrim i pozitivnim iskustvom. Oni su trenutno vodeći u generalnom plasmanu kako vozača tako i konstruktora pa je Malcolm Wilson-ov tim optimističan za predstojeći reli.

Prvo, Fokus je veoma pouzdan automobil. Drugo, Markko Martin je prikazao fantastične rezultate ove godine, pogotovo pobedom u Meksiku. Posle četiri relija ove sezone, Martin je završio trke plasirajući se na poticije koje obezbeđuju podijum tri puta, tako da je za očekivati da će Estonac biti veoma konkurentan i ovog puta.

Međutim, Markko nije bio previše uspešan na Kipru. Prošle godine Ford je odustao posle samo pet brzinaca, a pretprošle je završio na skromnoj osmoj poziciji. Martinov najbolji rezultat je šesto mesto 2000. godine, kada je vozio Toyotu za privatni tim.

Francois Duval je tri puta učestvovao na Kiparskom reliju i nikada nije uspeo da završi reli zbog mehaničkih problema.

Citroën Sport
Sebastien Loeb je učestvovao samo jednom, prošle godine, do sada na ovom reliju i tada je prikazao odličnu vožnju završivši treći. Ove godine Sebastian će biti jedan od ključnih vozača u borbi za pobedu. Posle pobeda u Monte Karlu i Švedskoj, Loeb će verovatno želeti dobar rezultat i na makadamu.

Carlos Sainz je prvi pobednik Kiparskog relija kada je uključen u WRC 2000. godine. Prošle godine je završio reli na petom mestu.

Peugeot Sport
Uprkos nekoliko problema sa pouzadanošću na početku sezone, novi 307 WRC je konkurentan automobil. Markus Gronholm je uspeo da izbori dobre rezultate, pogotovu u Švedskoj i Novom Zelandu gde je osvojio druga mesta. Pravi test za Pežo će biti teški Kiparski putevi.

Pežo-ovi vozači imaju svako pravo da se osećaju samouvereni obzirom da je Markus pobedio 2002., dok je Harri Rovanpera završio četvrti 2002. i bio drugi prošle godine.

Subaru World Rally Team
Petter Solberg je pobednik prethodnog relija na Novom Zelandu i takođe je prošlogodišnji pobednik Kiparskog relija.

Solberg je bio impresivan na Novom Zelandu, potvrđujući da je on kao i Impreca u veoma dobroj formi. Norvežanin se nalazi na četvrtom mestu generalnog plasmana sa samo tri poena iza prvoplasiranog.

Kao i obično, Mikko Hirvonen će voziti drugu Imprecu WRC na Kipru. Mladi Finac očigledno uživa u Kiparskom reliju na kojem je prošle godine osvojio šesto mesto i svoje jedine poene prošle godine.

Mitsubishi Motors
Mitsubishi će očajnički pokušavati da njihova dva vozača završe ovaj reli, posle razočaravajućeg odustajanja na prošlom reliju oba Lancera.

To će svakako biti veoma ozbiljan izazov za Mitsubishi, obzirom da su putevi na Kipru veoma teški i zahtevni za automobile. Ako se zna da je Lancer još uvek u test fazi to je razlog više za zabrinutost u timu, koji će se nadati uspešnom završetku relija i eventualnom osvajanju bodova što bi bio predah posle veoma neuspešnog starta sezone. Gilles Panizzi i Kristian Sohlberg će voziti i ovoga puta za Mitsubishi kao i na prošlom reliju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here