IAAF: Kia u Frankfurtu

0
1731
Image

Kia Motors će na Salonu automobila u Frankfurtu predstaviti čak 5 novih modela: Venga, cee’d face-lift, Sorento, Forte LPI i gama modela sa oznakom EcoDynamics.

 

Na skorašnjem, 63. po redu, frankfurtskom automobilskom salonu, Kia će 15. septembra predstaviti brojne novosti. Svetsku premijeru doživeće potpuno novi model – Kia Venga. Kia će Vengino »rođenje« proslaviti sa pet primeraka jedinstveno prostranog predstavnika B segmenta, koji će biti izloženi u osebnoj »Venga zoni« tokom 13-dnevnog salonskog događanja.

Image

 

Osim Venge, boje Kie će u Frankfurtu zastupati obnovljeni Kia cee’d, sasvim novi Kia Sorento i predstavljanje podmarke ‘EcoDynamics’. Da Kia misli ozbiljno dokazuje i – premijerno u Evropi – novi hibrid Forte LPI – limuzinska izvedba modela Forte (javnost je sve donedavno oduševljavao kao kabrioletski koncept KOUP), Kijin prvi serijski hibrid.

Tom prilikom je novi predsednik korporacije Kia Motors, g. Hyoung-Keun Lee, rekao: “Uprkos veoma teškim vremenima, kako cele privrede tako i automobilske industrije, Kia strankama predstavlja brojne modele i tehnološke novitete. Uveren sam da će novajlije Venga, cee”d i Sorento iduće godine u Evropi privući brojne nove kupce i nastaviti Kijinu priču o uspehu.”

Dizajnirana i napravljena u Evropi, Venga u dužinu iznosi 4.068 mm, a hvali se sa – za svoju klasu – neobično dugim međuosovinskim razmakom (2.615 mm) i visinom 1.600 mm, što povećava prostranost u kabini. Zahvaljujući nekim dizajnerskim i tehničkim rešenjima Kijina nova uzdanica će pružati prostranost C segmenta, dakle klase iznad, ali će pritom sačuvati okretnost i dinamičnost svoje klase.

Venge će biti opremljene sistemom ISG (Idle Stop & Go), koji automatski pali i gasi motor prilikom zaustavljanja u gradskoj gužvi. Novi model će biti namenjen isključivo evropskim kupcima, a pokretaće je 1,4- i 1,6-litarski benzinski i dizelski motori snage od 75 do 115 KS – svi naravno ispunjavaju Euro 5 emisioni standard.

To će biti prvi Kijin model, koji će pored deljive klupe (u odnosu 60:40) imati i sasvim ravno dno (sedišta se slažu u dno), a novina je i po dubini podesiva zadnja klupa, a između ostalog je moguće naručiti – pored mnoštva dodataka – i ostakljeni panoramski krov.

Image

 

‘Novi izgled’ za Kijinog bestselera – obnovljeni Kia cee’d

Kijin najprodavaniji model u Evropi se pod dirigentskim štapićem glavnog dizajnera – čuvenog Petera Schreyera – podmladio i preuzeu Kijin novi “genetski kod” u obliku maske, koja predstavlja razjarenog tigra. Novi Kia cee’d je 25 mm duži od pretka, a krasi ga drskiji spoljašnji izgled.

Cee”d je doživio brojne promene kako spoljašnjeg tako i unutrašnjeg dela, a i onako bogata standardna oprema sada je još bogatija. Stranke će na novom cee”du najpre primetiti promenjeni četverokraki volan (poznat iz atraktivnog Soula) i ručicu menjača, nove merače, novi audio sistem, dvozonski klima uređaj i još mnogo toga.

Tehničke inovacije su doprinele smanjenju emisija CO2 – sve do 110 g/km i u proseku 5% nižim emisijama u čitavoj gami modela cee’d.

Novi cee’d će imati na raspolaganju i tehnologiju ISG (Idle Stop & Go, zaustavi i pokreni) – sistem za automatsko gašenje i paljenje motora prilikom zaustavljanja od nekoliko sekundi (i kod benzinskog i dizelskog motora). Novost su i sistemi VMS (Vehicle Management System – sistem za pomoć kod stabilizacije vozila), koji deluje u saradnji sa sistemom ESP, te HAC (Hill Assist Control – sistem za pomoć kod startanja na uzbrdici), koji deluje i na uzbrdici i nizbrdici, a do sada je bio deo napredne opreme kod terenskih vozila. Sasvim novi ‘U2’ 1,6-litarski dizelski motor (zamenio prethodnika s imenom “U”) dobio je novi 6-stepeni ručni menjač (serijski kod svih dizelskih motora).

Image

 

Novi Kia Sorento u sasvim novom ruhu

Novi sportski terenac Sorento – bilo kao verzija sa 5 ili 7 sedišta (opcija) je duži i niži, a karakterizuju ga futuristički dizajn i drska mešavina snage i dinamičnosti. Kao i novi cee”d i Sorento se ponosi kućnom “tigrovom” maskom, koja će biti u budućnosti zaštitni znak svih novih modela najstarijeg korejskog automobilskog proizvođača. Novi Sorento je luksuzni “cruiser’, krstarica, koja pruža još više prostora i prestižniju kabinu. Spisak sasvim novih “high-tech” dodataka je obiman: dugme za paljenje motora, kamera u kabinskom retrovizoru za pomoć kod “rikverc” parkiranja i panoramski krovni prozor, dok je nepovratno u istoriju otišao nesklopivi ključ, koga će zameniti sklopivi ključ (kartica za otključavanje/zaključavanje kao opcija kod najopremljenijih verzija).

Sorentova šasija je takođe deo prošlosti tako da će od sada novi Sorento imati samonosivu karoseriju – težinu su na taj način smanjili za čak 215 kg i poboljšali vozne osobine. 4,7-metara dugi sportski terenac je dobio i aerodinamičniji oblik – sada koeficijent otpora vazduha iznosi Cd 0,38.

Stručnjaci iz Kijinog marketinškog odeljenja očekuju da će u Evropi biti najtraženiji motor novi 2,2-litarski dizel sa najvećom snagom 145 kW. Dolazi uz novi 6-stepeni ručni i takođe 6-stepeni automatski menjač. Za razliku od prethodnika, koji se zbog svoje krute šasije bolje snalazio na off-road terenu, naslednik će sa samonosivom karoserijom biti više namenjem asfaltnim užicima. Zbogom je reklo i karakteristično ljuljanje Sorenta, jer je novajlija zbog poboljšanog vešanja namenjen pre svega užitku u vožnji na cesti, a ne više toliko terenskim izazovima.

Predstavljanje Kijine podmarke ‘EcoDynamics’

Frankfurtski salon će za Kiju biti preloman i zbog predstavljanja nove podmarke ‘EcoDynamics’ – imena, koje će se pojavljivati kod svih ekološki prihvatljivijih modela koji će stizati na tržište u skoroj budućnosti.

EcoDynamics vozila, koja će predstaviti na salonu, biće opremljena sa ISG sistemom, indikatorom optimalnog odnosa brzina (tzv. Shift Indicator), ekonomičnim alternatorom i najnovijim štedljivim Michelin V-let pneumaticima sa nižim otporom trenja.

U budućnosti se vozila s oznakom EcoDynamics koristiti tehnologije (gorive ćelije, hibrid sa benzinskim i elektro motorom i sl.), koji smanjuju emisije CO2, a osim toga imaće i efikasnije menjače.

Zbog ekološki prihvatljivijih tehnologija EcoDynamics vozila zadržaće sportski oblik, izvanredne vozne karakteristike i biće namenjena mladima u srcu. U frankfurtskoj ‘EcoDynamics zoni” na raspolaganju će biti tri nova modela – hibridni Forte LPI, hibridni cee’d i hibridni Sorento.

Izvor: KIA Srbija PR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here