Richard Seaman – predratni trkački as

0
6878
NAS SPONZOR

Simen je bio svestan političkih implkacija odluke da prihvati ponudu Mercedsa. Sa druge strane, svi prijatelji su ga uveravali da treba da zgabi svaku ponudu iz Štutgarta, sport ipak ne zna za granice. Mercedesova ponuda nije donosila samo fantastične mogućnosti po pitanju automobila i podrške, već i kao odličan način da počne da zarađuje ozbiljan novac, što od plate, što od nagrada ukoliko bi zabeležio neku pobedu. Na test je pozvano 30 mladih vozača, a samo nakon nekoliko krugova u trkačkim automobilima, taj izbor je sužen na 10. Nakon drugo test dela, dva vozača su izabrana d se pridruže fabričkom time Mercedesa: Dik Simen i Kristian Kautc (Christian Kautz).

Image
Velika Nagrada Švajcarske u blizini Berna, vožena 21. avgusta 1938. godine. Mercedes-Benz W154 vozači preuzimaju vođstvo odmah nakon starta trke i osvajaju trostruku pobedu. Pobednik je bio Karaćola (levo), drugo mesto Ričard Simen, a treći fon Braušić.

 

Nojman, direktor Mercedes trkačkog tima, je do kraja 1936. godine već u svojim izjavama jasno davao prednost Simenu („ovaj mladić poseduje ozbiljan talenat“) u odnosu na Kautca („vozi dobro“). Simen je potpisao ugovor već tokom februara naredne godine, a njegovo prvo pojavljivanje u „Srebrnoj Streli“ je bilo na Velikoj Nagradi Tripolija u novom W125 formuli teškoj 750kg, koju je dizajnirao skoro postavljeni tehnički direktor Mercedes trkačkog odeljenja Rudolf Ulenhaut (Rudolf Uhlenhaut). Redni osmocilindrični agregat radne zapremine 5,8 litara je bio više nego dostojan protivnik 16-cilindričnim Auto Union formulama zahvaljujući 540KS na raspolaganju, koliko je W125 razvijao. Iako je Simen trku završio kao sedmoplasirani, on je tokom trke proveo nekoliko krugova na drugom mestu iza Langa, a ispred Karaćole, da bi zbog problema sa motorom britanac završio kao dosta lošije plasiran u odnosu na ono što je na svojoj prvoj trci pokazao.

Drugu trku je vozio 30. maja u Berlinu, kada je završio kao petoplasirani, da bi na Velikoj Nagradi Ajfela na stazi Nürburgring, britanac bio prinuđen da ustupi svoj automobil Manfredu fon Braušiću, koji je svoj automobil oštetio na kvalifikacijama. Mercedes poslao drugi automobil, međutim taj automobil je na stazu sitgao u nedelju rano ujutro, tako da je Simen uspeo da odveze samo nekoliko trening krugova, da bi na samoj trci odustao već tokom drugog kruga zbog problema sa paljenjem.

Karaćola i Simen su, nakon te trke, brodom otputovali u SAD gde su predstavljali Mercedes-Benz fabrički tim na Venderbilt Kupu, koji se vozio 4. jula u Nju Jorku. Nakon inicijalnih testova na redizajniranoj stazi – Ruzvelt Spidvej, Ulenhaut je tokom noći naporno radio da prilagodi usisne grane kompresora novoj stazi. Njegov trud se isplatio i tokom praznika „Dana Nezavisnosti“ Simen je vodio veliku borbu sa Berndom Rosemajerom (Bernd Rosemeyer), koji je vozio Auto Union. Simen prelazi u vođstvo, da bi trku završio kao drugoplasirani iza Reksa Mejsa (Rex Mays) u Alfi Romeo. U SAD su na snazi već bila pravila, koja su obavezivala trkačke vozače na korišćenje kaciga – štoje Simen, poput većine svojih kolega, smatrao nepotrebnim. Ovakav stav je većinu vozača ovog vremena koštao života, baš kao i Simena.

Nakon odličnih vožnji za tim Mercedes-Benza, britanac je prosto zabetonirao svoju poziciju u okviru tima. Preselio se u kuću u Dambahu, na jezerz Starnberg. Ova lokacija mu je omogućavala da upražnjava svoje druge sportske aspiracije, koje je imao tokom studija – veslanje. Pored veslanja, Simen je doneo i novu vrstu zabave za njegove sugrađane – skijanje na vodi, koje je do tada bilo neviđeno tamo.

Image
 

Odluka da se preseli u Nemačku je delimično bila uslovljena činjenicom da je 1937. godine bilo zabranjeno iznositi nemački novac van granica zemlje, a selidba je sa druge strane uticala na pogoršanje odnosa sa roditeljima. Finansijski izvori Simena su sada bili isključivo njegova plata i novac osvojen na trkama.

Image
Simen kao četvrti iza timskog kolege, fon Braušića, koji je trku završio kao drugoplasirani, na stazi VN Masaryk, 26. septembar 1937, za volanom Mercedes-Benz W125 automobila.

 

Simen je u narednom periodu u potpunosti uništio nekoliko W125 automobila, zbog čega je zaradio oštru opomenu od strane direktora tima. Sa druge strane, Simen je u potpunosti preuzimao odgovornost za udese umesto da okrivi automobil, kao što je većina drugih vozača radila. Na Monzi je Karaćola prepustio automobil Simenu, zbog problema sa motorom. Simen je tokom 13. kruga trke primetio da je motor u plamenu i vrlo iskusno, i pored svoje mladosti, na nizbrdici isključio motor sačekavši da se požar ugasi, ponovo startovao motor i stigao kao petoplasirani.

Na poslednjoj trci sezone 1937. voženoj na njegovom domaćem terenu, Donington Parku, Simena udara vozač Auto Uniona, Herman Miler (Hermann Müller) i oštećuje mu amortizere, zbog čega britanac mora da odustane od učestvovanja na trci.

Krajem 1937. godine Simen već javno izražava svoje frustracije zbog život u hitlerovskoj Nemačkoj. U nekoliko navrata zbog njegovog porekla nije mu bilo dozvoljeno da vozi novi automobil – W154. Početkom 1938. godine upoznaje 18-godišnju Eriku Pop (Erika Popp), ćerku direktora BMW-a. Simen se vrlo brzo ženi Erikom, a to rezultuje potpunim prekidom veze sa roditeljima, odnosno majkom.

Za Veliku Nagradu Nemačke, Mercedes-Benz je pripremio potpuno nove W154 automobile, a Simen je po prvi put imao prilike da sedne u novi automobil i odmah je na kvalifikacijma zauzeo mesto u prvom startnom redu. Pobeđuje na toj trci, ostavivši iza sebe timskog kolegu Langa. U korist britanca je išla i činjenica da je Mercedesovim vozačima na ovoj trci bilo strogo zabranjeno da napadaju pozicije timskih kolega. Pored toga, Simen je zabeležio najbrži krug trke već u šestom krugu i pobedio trku sa vremenom 3 časa, 51 minut i 46 sekundi.

I pored uspeha na trci na Nürburgring, Nojbauer je odlučio da ne koristi Simena na naredne dve trke, da bi ga angažovao na trci u Bremgartenu, gde je Simen već imao tri uzastopne klasne pobede – 1934, 1935 i 1936. godine. Na kvalifikacijama u Švajcarskoj, Simen postavlja najbolje kvalifikaciono vreme i trku startuje kao prvi, međutim na kišnom vremenu Karaćola, koji ima nadimak „Gospodar Kiše“ pobeđuje ispred Simena, koji je jedini vozač, koga Karaćola tokom trke nije uspeo da obiđe za ceo krug.

Te godine, u septembru, Simenov tast mu daje priliku da vozi Britanski Turing Trofej i to za volanom Frazier Nash BMW-a. Na žalost, četiri vozača ovog tima automobili su bili vrlo nepouzdani, tako da su sva četiri automobila zbog tehničkih problema završila trku na Doningtonu na veoma lošim pozicijama. Simen je trku završio kao 21.

Simen je tokom 1938. godine potpisao produžetak ugovora sa Mercedes-Benzom i pored toga što je politička situacija postala sve teža. Erl Hove (Earl Howe) savetovao svog sunarodnika tokom proleća 1939. godine da ne prekida vezu sa Mercedesom zbog političkih razloga. Iako je bio najbrži na kvalifikacijama, Simen je bio samo rezervni vozač na Velikoj Nagradi Pau. Takođe, na narednoj trci, voženoj u Tripoliju, nije dobio priliku da proba novi automobil W165 sa 1,5 litarskim motorom. Tokom maja meseca, Simen zbog snimanja dokumentarnog filma o „Srebrnim Strelama“ dobija priliku da vozi W165 na Nürburgringu. Nekoliko dana pre toga, Simen je nastupao na Velikoj Nagradi Ajfela gde mu je pobeda izmakla iz ruku zbog otkazivanja kvačila u zadnjem krugu.

Image
Velika Nagrada Belgije, vožena 25. juna. 1939. godine. Simen je jedan dan nakon udesa preminuo usled zadobijenih povreda.

Simenova smrt je šokirala kompletan trkački establišment, a Mercedes-Benz svojim pomenom Simena podseća kompletnu svetsku javnost na neverovatno brz uspon njegove pofesionalne trkačke karijere. Međunarodna štampa je, takođe, bila iznenađena preranom smrću Ričarda Simena. Motor Transport Press časopis je objavio pomen Ričardu Simenu 28. juna 1939, koji se završavao rečima: „Sada je, i on, upoznao sudbinu trkačkih vozača.

Prilikom pripreme teksta, korišćen je materijal i fotografije iz Daimler arhive.

1
2
Prethodni tekstNK TEST: Toyota IQ – „Genijalac“
Sledeći tekstVW Srbija: Jetta i Passat na popustu
Večni entuzijasta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here