Porsche: Sportski uspesi nakon 60 godina postojanja

0
5862
Image
NAS SPONZOR

Sportsko odeljenje Porschea je tokom 60 godina postojanja kompanije, zaključno sa sezonom 2008, nanizalo impresivan niz pobeda – čak 28000 pobeda u raznim klasama i takmičenjima!

Osam titula Svetskih Šampiona u endurans trkama, tri titule Šampiona Formule 1 (kao proizvođač motora), kao i 16 pobeda na Le Mansu u generalnom plasmanu su impresivan rezime sportskog odeljenja Porschea.

I pored toga što ova kompanija ima izraženu pobedničku želju bez obzira na klasu, kategoriju ili tip takmičenja, ta osobina nije osnovna ideja Porsche sportskog programa. Tehnološki razvoj i nova rešenja, koja proističu iz sportskog angažovanja su podjednako važna kao i osvajanje podijumskih plasmana.

Ovaj aspekt omogućava Porscheu da razvije i obezbedi potrebno znanje i iskustva, na osnovu kojih unapređuje svoje serijske automobile. Filozofija glasi: „Trkački automobili radi još boljih sportskih automobila."

Image
Ferry Porsche (desno) sa Fritzom Huschke von Hainstein na 24 časa Le Mansa 1953.

 

Za Ferija Poršea (87-godišnjak pored milionitog Porsche 911 je na naslovnoj slici ovog teksta), ova premisa je bila rezultat njegove sopstvene filozofije: „Život kao takav je vrlo sličan trci – obeležen je startnom i ciljnom linijom. Da li će naše učešće biti značajno definiše naša sposobnost da učimo između te dve linije i kako smo to naučeno implementirali."

Image
Porsche 356 pobeđuje u svojoj klasi na 24 časa Le Mans 1951.

 

Od samog početka, Porsche je sportske aktivnosti koristio da privuče pažnju na svoje automobile, kao i da testira nove tehnologije u teškim uslovima, koje donose sportska takmičenjima. Samo tri nedelje nakon što je Porsche 356 dobio privremenu homologaciju, taj automobil je pobedio u svojoj klasi 1. jula 1948. godine na trci održanoj u Insbruku. Vrlo brzo nakon toga, 356 Coupé modeli počinju da beleže uspehe na trkačkim stazama – francuski vozači August Voilet (Auguste Veuillet) i Edmond Mouše (Edmond Mouche) pobeđuju na 24 časa Le Mansa 1951. godine u klasi do 1,1 litar zapremine sa modelom Porsche 356SL.

Image
Pobeda Porsche 550 na Carrera Panamericana 1954.

Image
Pobeda Porsce 550 na Mille Miglia 1955.

 

Pored brojnih pobeda u raznim nacionalnim šampionatima, Porsche je zabeležio i nekoliko međunarodnih uspeha: Le Mans, Mille Miglia i Carrera Panamericana. Na tim takmičenjima su vrlo lagani i okretni Porsche 356 i 550 modeli uvek bili kandidati za pobedu u svojim klasama. Već tokom sredine 50-tih godina, Porsche je na spisku imao već više od 500 pobeda na raznim trkama.

Pored fabrikih nastupa, privatni timovi su bili jedan od značajnih aspekata sportskog angažmana kompanije. Počevši od modela 356 Porsche trkački automobili su bili veoma cenjeni od strane privetnih timova širom sveta. Danas, Porsche je jedan od najvećih proizvođača trkačkih automobila. Ovakva saradnja, ili bolje reći simbioza, je imala prednosti za sve aktere. Porsche je razvijao vrlo konkurentne trkačke automobile, a privatni timovi sa sa takvim automobilima bili veoma uspešni, a povratne informacije od privatnih timova ka fabrici su omogućavale još bolje trkačke automobile.

Image
Porsche Pirelli Supercup Indianapolis 2001.

 

Porsche 1990. godine formira sopstveno takmičenje, sa ciljem da u fokus stavi trkačke automobile bazirane na modelu 911. Porsche Carrera Cup Nemačka je napravljen, sa ciljem da pojača angažovanje privatnih timova gde su ponuđeni identični uslovi svim timovima i vozačima.

Velika popularnost takmičenja je rezultovala formiranjem međunarodnog takmičenja Porsche  Mobil 1 Superup takmičenja, koje danas čini jedno od pratećih takmičenja Formula 1 vikenda i okuplja najbolje  vozače brojnih nacionalnih Porsche Carrera Cup takmičenja.

1
2
3
Prethodni tekstMotoGP: Hector Barbera na Aspar Ducati-ju
Sledeći tekstRadical SR8LM srušio sopstveni rekord!
Večni entuzijasta.

1 COMMENT