Kia: Zelena budućnost za kompaniju iz Koreje

0
5674
Image

Kompanija iz Koreje je uložila 3 milijarde USD u usavršavanje ekološki prihvatljive pogonske tehnologije, kako bi Hyundai-Kia Automobile Grupa do 2012. godine bila među prva četiri automobilska proizvođača na svetu sa najnižim CO2 emisijama kompletne game proizvoda.

Ova grupacija u je u svom dugoročnom planu zacrtala 2012. godinu kao rok kada će Kia na tržištu Južne Koreje ponuditi serijski automobil pogonjen vodoničnim gorivim ćelijama (FCEV).

Za model cee”d, Kia razvija i hibridne pogone zasnovane kako na benzinskim, tako i na dizel agregatima. Novi hibridni sistem će u jini inžinjeri razvijaju benzinske i dizelske hibride, koji će u kombinaciji sa sistemom ISG u narednim godinama smanjiti emisije ugljen dioksida.

Image 

 

Kia takođe radi na razvoju tzv. plug-in (upotreba električnih utičnica za punjenje baterija) hibridnih tehnologija i usavršava jedan od najsavremenijih pogona sa gorivim ćelijama. Pošto je južnokorejsko tržište vrlo zanimljivo za nove, okolini prihvatljive tehnologije, ti noviteti će se prvo predstaviti upravo tamo.

Grupacija Hyundai-Kia je sasvim odlučna svetu ponuditi cenovno prihvatljiva vozila, koja koriste okolini prihvatljivije tehnologije, što i dokazuje sa nadolazećim modelima kao što su cee”d ISG (Idle Stop & Go – sistem automatskog gašenja motora kod mirovanja vozila u trajanju nekoliko sekundi) i Forte LPI (Liquid Petroleum Injection: tečni naftni gas – u Evropi poznatiji kao LPG – za sada na raspolaganju samo u J. Koreji).

Image 

 

Kia se jedina od automobilskih proizvođača može pohvaliti R&D centrom (research & development: centar za istraživanja i razvoj) u južnokorejskom Mabuku, koji se isključivo bavi razvojem ekološki prihvatljivih tehnologija, uz jednu od najsavremenijih ekološki prihvatljivih fabrika (Žilina, Slovačka).

Image 

 

Kia već nekoliko godina testira vozila sa pogonom na gorive ćelije, trenutno sportski terenac Borrego (Mohave) FCEV sa ovom tehnologijom može preći razdaljinu 560 km s jednim punjenjem vodonika. Za pohvalu je, između ostalog, paljenje pri vrlo niskim temperaturama (-25º Celzijusa), što se sve donedavno činilo nemogućim i omogućava brzo komercijalizaciju vozila širom sveta. Osim toga Kia je različitim korejskim ministarstvima (većina naravno tamošnjem ministarstvu za zaštitu životne sredine) dala u testnu upotrebu vozila sa »eko« tehnologijama (LPI, FCEV, ISG) i sebi zadala cilj omogućiti serijsku proizvodnju svih tih modela najkasnije do 2015. godine.

Image

 

Ulaganja u okolini prihvatljivije tehnologije u visini čak 3 milijarde dolara predstavljaju znatan deo sredstava koje ta grupacija, inače 5. najveći automobilski proizvođač na svetu, ulaže u istraživanja i razvoj (ukupno 8 milijarde dolara za R&D).

Izvor: KIA Srbija PR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here