Renault: Polugodišnji rezultati

0
1633
Image

 

Renault Grupa je tokom prve polovine 2009. godine zabeležila gubitke, ali su kao pozitivni pokazatelji zadržavanje tržišnog učešća, kao i povećani novčani priliv tokom prethodnih meseci.

Carlos Ghosn, Generalni Direktor Renault-a je izjavio da je Renault sredinom 2008. preduzeo korake da, tada nadolazeću, finansijsku krizu prebrodi povećanom štednjom i pažljivim raspolaganjem resursima. Ghosn smtra da je kriza iza nas, tako da Renault Grupa intenzivira rad na razvoju i serijskoj proizvodnji modela bez štetnih emisija već od 2011. godine.

U odnosu na prvo polugodište prošle godine, ovogodišnji prodajni rezultati su za 23,7% lošiji (odnosno 21,5% ako se ne računaju promene u snazi valuta). Prihodi od prodaje putničkih automobila su 24,2% lošiji nego prethodne godine, ali je zapažena pozitivna tendencija: prvi kvartal je bio za 30,8% lošiji dok je drugi kvartal 16,9% lošiji.

Pad prodaje na evropskim tržištima je, i pored brojnih akcija zamena staro za novo i odličnog početka prodaje novog Megana i Scenica, iznosio 11,6%. Ostala tržišta su zabeležila pad od 6,8% čemu su dodatno pomogle oslabljene valute Koreje, Brazila, Rusije i Rumunije.

Globalna akcija smanjenja troškova je pozitivno uticala, tako da je Grupa sa te finansijske strane snažnija i otpornija.

Kompletna grupacija je zabeležila 2,7 milijardi EUR gubitaka, od čega 1,211 milijardi EUR za Nissan, 196 miliona EUR za Volvo i 182 miliona EUR za AvtoVAZ. Negativni uticaj Nissana je u drugom kvartalu dramatično manji nego u prvom (60 miliona EUR u drugom kvartalu, dok je u prvom zabeleženo 1151 miliona EUR).

Drugi deo 2009. godine?
Grupa očekuje da do kraja godine poveća svoje tržišno učešće, kao i da novčani prilivi budu povećani. Takođe, očekuje se da će i operativne performanse grupacije biti mnogo bolje u nastavku ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here