Reli Dakar 2005

0
10628

Dakar 2005

Trka Dakar 2005 se ove godine vozi od Barselone do Dakara. Ceremonijalni start je 31. decembra 2004, a tek 3. januara 2005. se vozi prva etapa na Afričkom tlu. Dakar reli se po programu završava na trgu Lac Rose (Ljubičasto Jezero) u Dakaru 16. decembra 2005. Ovogišnji Dakar reli je skraćen za čitavih 2000km u odnosu na prošlogodišnu rutu, čime je put vozila za podršku skraćen za 40%. Ukupna dužina iznosi 8956km, od čega su specijalni ispiti dugački 5431km, a veza je 3525km. Najduži specijalni ispit je 660km, a najkraći je 4km.

Španija

Španije će biti domaćin starta Telefonica Dakar relija ove godine i to je četvri put u istoriji Dakar relija. Geografska pozicija ove zemlje, a i veliki broj učesnika iz ove zemlje je čine odličnim izborom za startnu poziciju. 1995., 1996. i 1999. godine Granada je bila mesto starta Dakar relija, a ove godine Katalonija i njena prestonica Barselona imaju tu privilegiju da budu start velikog karavana koji putuje duž Zapadne Afrike. Administrativne dužnosti i pregledi vozila će se obavljati u Barseloni tokom 28., 29. i 30. decembra. Posle pregleda vozila, ona će biti u ostavljena na servisnim parkištima i to za motorcikle i automobile: ”Avinguda de la Reina Maria Christina”, za kamione: “Avinguda Rius i Taulet” i za vozila pratećih ekipa:” Fira 1, Hall n°8 – Avinguda de la Reina Maria Christina”.

Maroko – prelazak izmeđ tradicionalnog i modernog

Evropski komšija Maroko je gostoprimljiva i živopisna zemlja sa veoma prijatnom klimom. Milioni turista koji godišnje posećuju Maroko svake godine dolaze zbog prijatne klime, lepog primorja i još lepših planina. Maroko za učesnike relija predstavlja simbol ulaska na Afričko tle i prve opasne deonice sa kojima će se sustretati. Vozači moraju konstanto biti na oprezu, a koliko tamošnji putevi mogu biti opasni govori i prošlogodišnja smrt Richard Sainct-a koji je i pored velikog iskustva posle pada zaradio nekoliko kopči na putu između gradova Tangiers i Er Rachidia što ga je na kraju stajalo šampionske titule.
Mauritanija – zemlja koju vredi videti
Zemlja čija je lepota najlepše opisana od poznatog Francuskog naturaliste Théodore Monod. Mauritanija je zemlja za turiste koji žele da osete kako izgleda pustinja ili pasionirane ljubitelje sportskog ribarenja. Što se tiče Dakara, Mautritanija je uvek tačka preloma na čijem se pesku uvek odigravaju neplanirani preokreti. Etape u Mauritaniji iznad svega zahtevaju dobru navigaciju, a putevi od Atara do Nouakchott-a i prolasci kroz Nema ili Ayoûn-El-Atroûs su mesta gde se svaka greška računa u satima, a razočaranih i obeshrabrenih takmičara uvek ima. Prošle godine je u Tidjikja-i Cyril Despres shvatio da od njegove želje za pobedom nema ništa i da će na novi pokušaj morati da čeka godinu dana.

Mali – zemlja kontrasta

Tokom 25. godina postojanja Dakara redovnim prolascima kroz Mali, glavno raskršće tog regiona, ulazi se u Zapadnu Afrku, a čak sedam zemalja sa kojima se Mali graniči samo svedoči o strateškom položaju. Posle ogromnih prostranstava, ulaskom u Mali i na njegove brze puteve ono što je bitno su mogućnosti vozača. Prošle godine su Colin McRae i David Fretigne zabeležili u automobilu i na motorciklu svoje prve pobede na etapi.

Senegal – umetnost življenja

Senegal i njegov glavni grad, Dakar, su ključne tačke najvećeg relija – Dakar relija. Glavni trg na kome se dodeljuju nagrade ili se dele velike kazne (Jean Louis Schelsser 2001. godine) je idealno mesto na kome se Seneglaci rado okupljaju da vide učesnike ovog velikog relija.

Telefonica Dakar 2005 – etape

Etapa 1: Barselona>Barselona

Petak, 31. december 2004.
Veza: 6 km – Specijalni ispit: 4 km – Veza: 8 km
Ukupno: 18 km

Super specijalni ispit koji se vozi na plaži se po prvi put računa u generalnom plasmanu, a ne samo kao način za određivanje startnih pozicija za sledeću etapu. Tokom 4km ispita čiji će jedan deo biti vožen na plaži i najmanji mehanički kvar može doneti dosta problema takmičaru. Motorciklima će biti zabranjeno montiranje prtljažnika.

Etapa 2: Barselona>Grenada

Subota, 1. januar 2005.
Veza: 919 km
Ukupno: 919 km

Posle ceremonije predstavljanja takmičara na podijumu koji se nalazi na “Plaça de Espanya”, Telefonica Dakar karavan kreće ka prvoj prepreci. Iako nije u pitanju takmičarski ispit, već samo veza ona je dugačka čitavih 919km i predstacvljaće test za ova sportska vozila koja su pripremljena za potpuno drugačiji teren od auto-puta kojim će se u potpunosti kretati takmičari tokom drugog Dakar dana. Šlepovanje ili transport motorcikala je strogo zabranjeno.

Etapa 3: Grenada>Rabat

Nedelja, 2. januar 2005.
Veza: 6 km – Specijalni ispit: 10 km – Veza: 507 km
Ukupno: 523 km

Pre odlaska iz Španije, takmičari će se ogledati na 10km dugačkom ispitu koji se vozi po vojnom poligonu blizu Granade. Veza takmičare dalje vodi do grada Algeciras gde će se ukrcati na trajekt. Posle iskrcavanja, prvi deo veze je po dobrom putu koji je delom i asfaltiran, a bivak će biti postavljen u glavnom gradu Marokoa po četvrti put u Dakar istoriji (1994., 1999. i 2002.).

Etapa 4: Rabat>Agadir

Ponedeljak, 3. januar 2005.
Veza: 122 km – Specijalni ispit: 123 km – Veza: 421 km
Ukupno: 666 km

Kratka veza će odvesti takmičare na startu prve Afričke etape koja je prepuna zamki od samog starta, a sama ruta je 70% nova. U prvom delu krivudavi put krzo Hrastovu šumu će odgovarati reli vozačima, a nakon toga iako su pustinja i pesak daleko, navigacione sposbnosti će doći do zrađaja zato što postoji veliki broj promena pravaca, a krajolik je prilično monoton i nedostaje uočljivih markera po kojima se može orijentisati.

Etapa 5 : Agadir>Smara

Utorak, 4. januar 2005.
Veza: 240 km – Specijalni ispit: 381 km – Veza: 33 km
Ukupno: 645 km

Pre nego se otisnu na prvi dugački specijalni ispit tu je veza koja se vozi po asfaltnom putu ka Guelmin-u. Start specijalnog ispita se nalazi između brda, a put omogućava velike brzine, a kameni put koji nailati zatim će vozače naterati da smanje putnu brzinu. Teškoće na koje će naići vozači su malo veće nego na prethodnim brzincima. Ostatak ispita je mešavina brzih i sporih deonica koje se do sada nisu vozile i vozačima su nepoznate, a od ove etape “pravi” Dakar počinje.

Etapa 6: Smara>Zouerat

Sreda, 5. januar 2005.
Veza: 121 km – Specijalni ispit: 492 km – Veza: 9 km
Ukupno: 622 km

Vozački koji imaju iskustva prelaska preko dina i sa iskusnim navigatorima će ovde biti u svom elementu. Međutim 45% novih učesnika u kategoriji motorcikala će na ovoj etapi iskusti prave izazove Dakara. Nakon 100km veze do granice sa Mauritanijom, specijalni ispit startuje brzom sekcijom na peščanoj podlozi koja će biti nastavljena nizom brzih deonica isprekidane peščanim dinama koje su udaljene po ceo km.

Etapa 7: Zouerat>Tcihit

Četvrtak, 6. januar 2005.
Veza: 9 km – Specijalni ispit: 660 km
Ukupno: 669 km

Redovni učesnici Dakar relija neće biti u prednostima nad novim učesnicima obzirom da je gotovo kompletna ruta potpuno nova. Motorcikli će na ovoj etapi startovati grupno u liniji i to po 20 u grupi. Težak uspon ka El Ghallâouîya prevoju koji se nalazi između dva vrha, a zatim preko ravnog dela i peščanih dina. Nakon toga će se preći preko stotinak km po “kamiljoj travi” da bi onda bilo potrebno pronaću ulazak u Tichit oazu. Na cilju će biti dozvoljena samo osveženja, a vozila se smeštaju u parkište gde će čekati nastavak ove maratonske etape.

Etapa 8: Tichit>Tidjikja

Petak, 7. januar 2005.
Specijalni ispit: 520 km – Veza: 18 km
Ukupno: 538 km

Ovo je etapa “Best Of”. Ona uključuje nekoliko delova najboljih specijalnih ispita koji su se vozili u ovom regionu u prethodnih 20 godina. Vozači će moći da biraju da li će voziti po pesku ili po pesku… I poed peščanih dina koje treba preći tu će biti još nekoliko sakrivenih prevoja, a za takmičare koji budu imali problema sa navigacijom na njihov zahtev će im se poslati kodovi koji će omogućiti korišćenje njihovih GPS uređaja. Posle uspona na Nega prevoj koji postaje sve teži svake godine, takmičare očekuje kameniti put do Tidikja-e.

Etapa 9: Tidjikja>Atar

Subota, 8. januar 2005.
Veza: 3 km – Specijalni ispit: 361 km – Veza: 35 km
Ukupno: 399 km

Na poslednjoj etapi pre dana za odmor ljubitelji vožnje će biti u svom elementu. 300km puta će biti veoma brzo iako je put pred kraj pun teškoća. Na 20km do bivaka takmičari će se suočiti sa velikim peščanim dinama koje će veoma oprezno morati da pređu kako bi bezbedno došli do bivaka. Posle više od nedelju dana vožnje svaki sat odmora je dobro došao tako da će svi takmičari dati sve od sebe da stignu što je pre moguće do bivaka i započnu odomor.

Dan za odmor u Atar-u

Nedelja, 9. januar 2005.
Atar, glavni grad države Adrar je osnovan u 17. veku, a vremenom je postao jako bitna tačka zbog ukrštanja trgovačkih ruta koje prolaze duž Sahare.

Etapa 10: Atar>Atar

Ponedeljak, 10. januar 2005.
Veza: 8 km – Specijalni ispit: 483 km – Veza: 8 km
Ukupno: 499 km

Takmičari posle dana za odmor startuju veoma opušteno, ali ove godine to neće biti slučaj. Ovaj ispit je najteži na reliju po pitanju prelaska preko dina. Na samom početku etape, 40km dugačka dina će prorediti takmičare koji će zatim morati da se popnu na Thaga prevoj. More peska i mnogobrojne dine koje se prostiru tokom 40km puta predstavljaju jednu od najtežih deonica na kojima će takmičari voziti. Deo rute koji se vraća ka Atar-u je lakši obzirom da prolazi kroz ravnicu u dužini od 200km.

Etapa 11: Atar>Kiffa

Četvrtak, 11. januar 2005.
Veza: 34 km – Specijalni ispit: 656 km – Veza: 5 km
Ukupno: 695 km

Poslednji dan prolaska kroz Mauritaniju predstavlja etapa od 600km, a prva polovina koja vofi ka Tidijikja će sadržavati prelaske preko dina na veoma mekanom pesku, a istovremeno će takmičari morati da obrate pažnju na potrošnju goriva. Nastavk je nov i kreće se kroz doline Tagant masiva i prolazi se kroz Ksar el Barka oazu pre nego se pređe na kameni deo puta koji vodi ka Nega prevoju, samo što ovog puta put ide nizbrdo. Poslednjih 150km su prilično brzi, a motorciklisti u ovom delu moraju da obrate pažnju na kolotečine koje prave kamioni i automobilu na ovop peščanom putu.

Etapa 12: Kiffa>Bamako

Sreda, 12. januar 2005.
Veza: 25 km – Specijalni ispit: 586 km – Veza: 208 km
Ukupno: 819 km

Put ka Mali-ju je obeležen brzim putevima koji su oivičeni vegetacijom. Problemi pronalaženja prirodnih markera čine navigaciju jako teškom tokom prve trećine ove etape sve do dolaska na samu granicu Malija. U nastavku put prolazi kroz brojna sela gde su vozači u obavezi da uspore zbog opšte sigurnosti. Nakon toga put postaje uži čime je otežano preticanje, a moguće su i divlje životinje na putu. Po prispeću u Bamako, vozila se smeštaju u parkište gde će po drugi put biti zabranjeno servisiranje.

Etapa 13: Bamako>Kayes

Četvrtak, 13t. januar 2005.
Veza: 205 km – Specijalni ispit: 370 km – Veza: 93 km
Ukupno: 668 km

Od starta etape pa sve do Manantali-ja, put je malo širi od onoga kojim su takmičari došli do Bamako-a i omogućava reli vožnju učesnicima. Nakon 150km uz put počinje da se pojavljuje vegetacija, a put često nestaje i takmičari se kreću kroz žbunje putanjom koji sami odaberu. Motorkros specijalisti će se u ovoj situaciji osećati veoma poznato. Kraj etape se nalazi u malom gradu Sadiola poznatom po svom rudniku zlata.

Etapa 14: Kayes>Tambacounda

Petak, 14. januar 2005.
Veza: 93 km – Specijalni ispit: 529 km – Veza: 8 km
Ukupno: 630 km

Po polasku iz Sadiole, etapa vodi učesnike ka granici Malija sa Senegalom. Put se sužava, a okolina prelazi polaku u savanu blizu grada Satadougou gde se prelazi reka Faleme.

Etapa 15: Tambacounda>Dakar

Subota, 15. januar 2005.
veza: 108 km – Specijalni ispit: 225 km – Veza: 236 km
Ukupno: 569 km

Takmičari će se vratiti na asfalt kako bi odvezli vezu u dužini od 108km do mesta za start etape, a u njoj će uživati svi oni koji budu imali za to snage. Iz tropske šume se prelazi u savanu, a lokalno rastinje i pejsaž se proređuju tako da je opet problem pronaći navigacione markere. Posle etape, veza u dužini od preko 200km kroz Senegal sve do parkišta koje se nalazi pored Hotela Meidien obzirom da ovog puta bivaka nema.

Etapa 16: Dakar>Dakar

Nedelja, 16. januar 2005.
Veza: 37 km – Specijalni ispit: 31 km
Ukupno: 68 km

Izuzev malog broja takmičara koji imaju priliku da se pomere par mesta gore/dole u generalnom plasmanu i zbog toga forsiraju, ostali kojima je plasman siguran će voziti ovu deonicu sa velikom rezervom. Ove godine će se tradicija obnoviti tako što će se startovati u liniji po dvadeset za motorcikle i po dva za kamione i automobile. Jasno oprez je neophodan na ovakvom putu koji prelazi preko dina i tradicionalnim putem oko Lac Rose na očigled hiljada gledalaca koje se tradicionalno okupljaju da pozdrave ove heroje. Posle ceremonije i dodele nagrada svi se vraćaju u Hotel Meridien, a prigodno slavlje za sve učesnike se organizuje u Club Med-u

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here