Dakar reli: Gordon i Fretinj najbrži

0
2765

Amerikanac Robi Gordon, vozač Folksvagena, pobedio je u uvodnoj etapi 27. Dakar relija, koja je vožena na plaži Kasteljdefels pored Barselone.

Gordon je prvi Amerikanac koji je ikad dobio jednu etapu Dakar relija u konkurenciji automobila. Stazu dugu šest kilometara Gordon je prešao za četiri minuta, 20 sekundi i dve desetinke. Drugo i treće mesto osvojili su Japanac Hiroši Masuoka sa 2,7 sekundi zaostatka i JužnoaAfrikanac Žiniel De Filiers koji je bio još osam desetinki sporiji.

U konkurenciji motociklista najbrži je bio Francuz David Fretinj, koji je na cilj stigao za 4 minuta 11 sekundi i 6 desetinki. Drugo i treće mesto osvojili su vozači KTM-a Francuz Filip Depre i Holanđanin Erik Ferhuf.

Takmičari moraju da pređu 17 kilometara puta do centra Barselone (vreme neće biti mereno), odakle prvog dana 2005. kreću u prvu etapu trke do Granade – vožnja do juga Španije duga 920 kilometara.

Trka posle toga prelazi u Afriku, a trajaće 8.956 kilometara, podeljenih u 16 etapa. Posle vožnje kroz Španiju, Maroko, Mauritaniju i Mali trka se 16. januara završava u glavnom gradu Senegala Dakaru.

Na startu se nalazi 686 vozila, od kojih će se 463 takmičiti. Učestvuju 164 automobila, 230 motora i 69 kamiona, a 223 vozila pružaže im podršku tokom trke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here