Simon Moulton testirao Peugeot 908 HDi FAP

0
1601
Image

 

Ovogodišnji šampion Peugeot THP Spider kup takmičenja, englez Simon Moulton, je imao priliku da testira LMP1 prototip – Peugeot 908 HDi FAP.

Prateće takmičenje Le Mans Endurance Series takmičenja, THP Spider Cup je kao jednu od nagrada za osvajanje ovogodišnjeg šampionata dobio test vožnju LM P1 protipa, koju je iskoristio 7. februara na stazi Barselona u Španiji.

36-godišnji britanac je drugu sezonu uzastopno u THP Spider Cup takmičenju, a tokom protekle sezone je pobedio dva puta i konstantno beležio odlične rezultate što je i razlog osvajanja šampionske titule. Britanac u ovom takmičenju nastupa bez pomoći profesionalnog tima, već mu podršku pružaju rodbina i prijatelji. Svakako, najveća pomoć stiže od njegovog oca, koji je vlasnik četiri Peugeot zastupništva na jugu Velike Britanije.

Test vožnja se sastojala od upoznavanja sa vozilom u trajanju od 5 krugova, a pre izlaska na stazu savete mu je dao Nicolas Minassian, jedan od fabričkih vozača Peugeot Sport odeljenja.

Image 

Ozbiljno testiranje svojih mogućnosti je obuhvatalo 3×5 krugova, pa zatim 2×10 krugova. Nakon odličnih vožnji, tim je odobrio i treći izlazak na stazu sa dodatnih 10 krugova, što je ukupno iznosilo 50 odveženih krugova, odnosno pređenih 232 km.

Najbolje vreme koje je Moulton postavio je oko 5 sekundi lošije od standardnih vremena, koje postavljaju fabrički vozači.

Moulton je nakon testova izjavio da i pored fizičkih priprema, koje je organizovao Peugeot Sport, nije imao dovoljno snage u vratnim mišićima, pa su dodati posebni dodaci kako bi se sprečila veća pomeranja glave vozača.

Što se tiče vožnje i automobila Mouton je izjavio: „Automobil je prvo impresionirao ogromnom snagom, da bi nakon toga u prvi plan izbile neverovatne kočione sposobnosti prototipa. Zbog velike količine elektronike, 908 je relativno lako voziti. Naravno, voziti ga na limitu je nešto potpuno drugačije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here