Sebastien Loeb – reli kralj današnjice

0
7803
Image

Francuski reli vozač je ove godine osvojio petu uzastopnu titulu Šampiona Sveta u Reliju (WRC). Iako je teško, a i neumesno, porediti ga sa nekadašnjim reli velikane, kojih ima sasvim dovoljno, Sebastien Loeb je vozač koji je započeo novo poglavlje u vrhunskog reli takmičenja.

Čak i ozbiljni ljubitelji relija su bili iznenađeni kojom brzinom je Sebastien Loeb preskočio sve niže reli kategorije, upao među vrhunske WRC vozače, da bi ubrzo i njima počeo da lupa “zauške” obarajući, jedan za drugim, sve dosadašnje reli rekorde.

Od kako je uvedena Grupa A (pročitajte više o reli takmičenju i Grupi B ), a nakon toga i WRC klasa, reli takmičenja su prestala da budu ono što su nekda bila. To je tvrdnja svakoga ko je imao priliku da gleda relije vožene u prethodnim erama. Međutim, potreba za povećanom sigurnošću učesnika i takmičara, kao i ekonomski faktori su odigrali svoju ulogu čak i u reliju. U toj novoj eri reli takmičenja, nakon nekoliko skandinavskih vozača, na scenu je stupio mladi i nepoznati francuz, koji je od 2004. godine pet puta uzastopno osvojio titulu šampiona WRC.

Image

Sebastien Loeb je rođen 26. februara 1974. godine u gradu Hagenau, na Rajni u Francuskoj, tik uz granicu sa Nemačkom. 34-godišnji francuski reli vozač je oženjen (Severina) i ima ćerku (Valentina).

Loeb je od najmlađih dana bio sportista u srcu. Već od treće godine nastavio je porodičnu tradiciju bavljenja gimnastikom, krenuvši očevim stopama. Tokom narednih 12 godina, koliko se bavio gimnastikom, Sebastien je osvojio veliki broj nagrada, među kojima su i: četvorostruki šampion oblasti Alzas, šampion “Grand Est” (istočne Francuske), a najbolji rezultat mu je bilo peto mesto u gimnastičkom šampionatu Francuske.

Image

Paralelno sa gimnastikom, Sebastien je kao i većina njegovih vršnjaka, voleo da vozi tricikl, zatim bicikl i mini-motore, sa kojima se trkao tokom praznika i raspusta. Kako su mu roditelji bili nastavnici, škola nije smela biti zapostavljena pa je Sebastien bio i uzoran učenik. Sebastien je učestvovao i u zvaničnim moto trkama, gde je, takođe, beležio uspehe…kada mu je motocikl nije otkazivao.

1 COMMENT

  1. Nemam reci!
    Veliki sam fanatik Formule 1 i WRC-a!
    Evakav covek se raca jednom a mozde i nikad vise!
    Ko zna mozda i ja budem vozio rally!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here