Toyota: Dizel hibridi neprihvatljivo skupi

0
2588
Image

Veliki broj evropskih proizvođača izabrao je strategiju razvoja dizel hibridnih vozila, a neka od njih smo imali priliku i da vidimo na salonu u Ženevi. Toyota odbacuje ovu mogućnost smatrajući koncept preskupim.

Dizel hibridi kombinuju ekonomičnost kompaktnih, modernih TDI agregata i elektro pogona. Neki od prikazanih koncept automobila prema tvrdnjama proizvođača imaju izuzetnu ekonomičnost pa tako VW Golf TDI Hibrid troši samo 3.35 lit/100 km.

Predsednik kompanije Toyota, Katsuaki Watanabe, izjavio je u Ženevi da oni ne planiraju proizvodnju ovakvih vozila: "Tehnologija proizvodnje dizel hibrida nam nije strana, s obzirom da već imamo u Japanu kamion sa ovakvim pogonom. Ipak dizel hibridni automobil bi nas koštali mnogo više od benzinske varijante, pa shodno tome trenutno ne postoje planovi za realizaciju sličnog projekta".

Image
VW Golf TDI Hybrid

Toyota se umesto toga fokusirala na razvoj tehnologije proizvodnje baterija i prema izvorima Automotive Newsa nije daleko od vremena kada će prevazići tehnologiju lithium-ion baterija, kako bi omogućili što dužu vožnju bez pomoći benzinskog motora. Zvaničnici kompanije su trenutno postavili cilj od 80 km pređene distance na elektro pogon bez punjenja i baterije koji bi mogle biti dopunjene sa obične kućne instalacije.

Još jedna od najava kompanije Toyota jeste da će do kraja ove decenije ponuditi kompletnu gamu modela u hibridnoj verziji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here