Reli Dakar 2008 otkazan!

0
3199
Image

Reli Dakar je i zvanično otkazan! Usled direktnih terorističkih pretnji upućenih organizatorima i učesnicima ovog prestižnog relija organizator Amaury sport organisation je morao doneti ovu nemilu odluku.

“Od samog početka 1979. godine ovo je prvi put da je jedan Dakar reli u potpunosti otkazan.” ovim je rečima Etienne Lavigne, generalni direktor relija, započeo koferenciju za štampu i odmah je sve bilo jasno tako da su dodatna pitanja i izjave bile samo puka formalnost. Situacija je ove godine bila veoma napeta zbog ubistva nekolicine francuskih turista koje je pre nekoliko nedelja izvršila organizacija koja navodno ima veze sa Al kaidom tako da su etape u Mauritaniji, čah njih osem, bile pod velikim znakom pitanja. Kap koja je prelila čašu su pretnje koje su stigle neposredno pred početak relija.

Image

Iako ogromna većina stanovništva mesta i zemanja kroz koje prolazi Dakar reli učesnike dočekuje širom otvorenih ruku, po rečima Lavigne-a, postoji šačica terorista koja može da veoma ugrozi živote učesnika , tako da je nakon nedavno primljenih pretnji radi bezbednosti učesnika ovogodišnji Dakar morao biti otkazan. Ovim potezom je narušen kredibilitet kako ovog prestižnog takmičenja tako i zemanja kroz koje on, već dugi niz godina, prolazi. Time je ozbiljno dovedeno u pitanje buduće održavanje ovog relija.

Image

Za obožavaoce Dakar relija u Srbiji ovo je poseban udarac pošto smo po prvi put na ovom reliju mogli gledati jednog takmičara iz Srbije. U pitanju je moto kros šampion Subotičanin Gabor Segmajster popularni Sakika, koji se trebao takmičiti u kategoriji motocikala vozeći KTM za mađarski Szalai-Dakar tim.

1 COMMENT

  1. sobzirom da sam veliki ljubitelj dakara prvi put u zivotu sam bio jako sretan sto nisam morao da se mucim sa slatkim mukama tj. da biram tim i vozaca za koga cu navijati, to je ovaj put kao iz puske bio moj sugradjanin SAKIKA koga bih od srca bodrio preko malog ekrana i interneta. Pogodjen sam informaciom koja je izdata u javnost da je dakar odlozen. Nadam se da se ovakve stvari vise nikada nece desavati i da ce doci prilika da se vozaci kao sto je nas Suboticanin Sakika konacno dokazu i iskuse velike trke kao sto je DAKAR. VELIKI POZDRAV SA MALOG PALICA ZA NASEG VELIKOG VOZACA 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here