Jeep® Patriot – novi Jeep® nastup

0
18142
Image
NAS SPONZOR

Moderna interpretacija tradicionalnog Jeep stila, kod Jeep Patriota podrazumeva opremu i fleksibilnost unutrašnjosti jednog SUV-a, kombinovanu sa performansama, ponašanjem na putu, potrošnjom griva i cenom kompaktnog automobila. Jeep Patriot će imati Freedom Drive I™, stalni, aktivni sistem pogona na sva četiri točka sa mogućnošću blokade.

Jeep® brend nastavljanja sa širenjem na nove teritirije sa dolaskom Jeep Patriota na globalno tržište. Ovaj potpuno novi kompaktni SUV, donosi zabavu, slobodu, korisnost i Jeep 4×4 mogućnosti, kao i novi nivo cena Jeep Brenda.

Image 

“Jeep Patriot je sedmo vozilo u jurišu Jeep Brenda na tržište” kaže Thomas Hausch, popredsednik – Internacinalne prodaje, Chrysler grupe. “proširili smo ponudu brenda sa tri vozila u 2003, na sedam danas, a Patriot će nastaviti uspeh koji smo već postigli sa Jeep Compass-om i potpuno novim Jeep Wrangler-om i Wrangler unlimited modelom u proteklih šest meseci.”

Bezbednosna oprema, kao što su standardne bočne vazdušne zavese, kontrola proklizavanja, elektronska kontrola stabilnosti (ESP) kontrolisana u tri moda rada od strane vozača, pomoć pri kočenju, sistem prevencije prevrtanja vozila i sistem protiv blokiranja točkova (ABS) uz detekciju loših putnih uslova su samo dodatak izuzetnoj vrednosti Jeep-a. 

Praktične inovacije, kao što su prenosiva lampa na punjenje, centralni naslon za ruke projektovan tako da može da smesti MP3 plejer ili mobilni telefon i sistem zvučnika na preklapanje u petim vratima omogućavaju Jeep Patriotu da se izdigne daleko od konkurencije.

Dizajn

Potpuno novi Jeep Patriot je nepogrešivo Jeep, projektovan tako da se dopadne kupcima kompaktnih SUV vozila koji u isto vreme žele i stil i vanputne mogućnosti Jeep-a. Jeep Patriot  je robustan i izražava najvažnije atribute brenda: majstorstvo, auteničnost, slobodu i avanturu, dok u isto vreme nudi izvanrednu potrošnju goriva, fleksibilnost unutrašnjosti i upotrebljivost za nisku cenu.

Image 

“Stil Jeep Patriot-a je klasičan  Jeep stil ; njegov dizajn se fokusira na funkcionalnost, jednostavnost i pogodnost,” kaže Trevor Creed, viši podpredsednik za dizajn. “Patriot je dizajniran da se dopadne kupcima koji žele vozilo koje je praktično u smislu forme i funkcionalnosti, al i različito od gomile kompaktnih SUV-a koji se trenutno viđaju na putevima.” 

Izgled lica Jeep Patriota je izgled klasičnog Jeep-a, uključujući i prepoznatljivi potpis brenda – masku hladnjaka sa sedam proreza, školjkastu haubu, robustni branik i okrugle farove.

Image 

 

Oštro vetrobransko staklo i uspravno zadnje staklo ukombinovani su da bi stvorili lako prepoznatljivu siluetu Jeep Patriota. Crni uliveni kanali za vodu, odvode vodu sa patriotovog krova i pružaju gladak i uglađen izgled. Patriot takođe poseduje standardne krovne nosače za prenos dodatnog tereta. Šine nosača su crne boje na modelu Sport i svelte boje na Limited modelima. Jeep Patriot Limited modeli imaju i bočne lajsne u boji karoserije. Visoko uzdignuta linija pojasa Jeep Patriota kompletira njegov zaštitnički profil.

Za zadnje strane, Jeep Patriot karakterišu uspravno zadnje staklo i robustan branik. Modularna zadnja svetlosna grupa je postavljena visoko u karakterističnom Jeep stilu, zbog povećanja vidljivosti. Oznaka Patriot je ugravirana na zadnjoj masci, dopunjena Jeep znakom, koji je lociran na centralnom delu petih vrata.  Crni nogostup, sa neklizajućom podlogom je deo funkcionalnosti koji kupci očekuju od Jeep-a. Četvoro vrata i peta vrata koja se podižu omogućavaju lak pristup prostranoj i funkcionalnoj unutrašnjosti ovog kompaktnog SUV-a.

Image

Jeep Patriot ima međuosovinsko rastojanje od 2635 milimetara, sa tragom točkova od 1520 milimetara. Ovako postavljeni točkovi povećavaju stabilnost vozila, dinamiku vozila i kvalitet vožnje. Veliki  otvori blatobrana točkova u tradicionalnom trapezoidnom Jeep stilu, smeštaju 17-inčne aluminijumske točkove sa three-season pneumaticima.

Oba modela Jeep Patriota će biti dostupna u Jeep zelenoj metalik, svetlo bež metalik, kristalno crvenoj, marine plavoj, metalno plavoj metalik, čisto sivoj metalik, crnoj i kameno beloj boji.

 

Unutrašnjost

Forma prati funkcionalnost, u prostranoj unutrašnjosti novog Jeep Patriota, koja kombinuje funkcionalni stil, komfor i raznovrsnost u dopadljivoj i prostranoj unutrašnjosti. Fleksibilni enterijer Jeep Patriota daje vlasniku mogućnost da učini više u pogledu smeštaja putnika i prtljaga. Uz sve to pozicija sedenja vozača daje dodatni osećaj kontrole nad putem.  

Svi Patriot modeli imaju izbor dvostruko toniranog enterijera, “pametne” karakteristike instrument table i centralne konzole kao i mogućnost potpuno ravnog preklapanja zadnjih sedišta. Fleksibilne mogućnosti sedišta u Jeep Patriotu, uključuju prednje suvozačko sedište koje se može preklopiti tako da se dobije površina stočića za razne namene ili dodatni prostor za smeštanje opreme kao što su skije ili snowbord-ovi.

Image 

Standardna preklapajuća zadnja sedišta sa naslonom koji se preklapa u odnosu 60/40, sa mogućnošću naginjanja, omogućava dodatnu fleksibilnost i komfor. Preklapanje naslona sedišta ka napred formira skoro potpuno ravnu površinu za smeštaj prtljaga, povećavajući prtljažni prostor Jeep Patriota.

Image 

Jeep patriot ima 999.7 mm prostora za noge na zadnjim sedištima i 1227 litara prtljažnog prostora iza prednjih sedišta, kada su zadnja sedišta preklopljena. Naslon suvozačkog sedišta se takodje može preklopiti ka napred da bi se dobio dodatni prtljažni prostor za dugački prtljag.

Instrument tabla Jeep Patrita je velika u odnosu na ostale kompaktne SUV modele i sadrži četiri pokazivača. Model Jeep Patriot ima i ofarbane srebrne ramove pokazivača. Pokazivači na instrument tabli su crni sa belim oznakama i narandžastim kazaljkama i osvetljeni su sa LED diodama.

Image  

Komandna tabla omogućava prikladne odeljke za smeštanje sitnica. Vrata pregrade za rukavice se zaokreću na dole da bi otkrila veliki jednovolumenski prostor za smeštanje uputstva za rukovanje i ostalih dokumenata u zatvorenoj pregradi, dok otvorena pregrada iznad pregrade za rukavice omogućava dodatni prostor za smeštaj lako dostupnih stvari.

Centralna konzola, sa srebrnim ramom koji se slaže uz instrument tablu, uključuje i otvore za vazduh, koji se mogu zatvoriti, kao i radio, klima uređaj, prekidače za opcione grejače sedišta i ručicu menjača. Sve ove komponente su lako dostupne i vozaču i suvozaču. Pregrada za smeštanje sitnica se nalazi odmah ispod radio aparata.

Image  

Jeep Patriot Sport i Limited imaju standardne platnene presvlake sedišta koje sadrže umetke u drugoj boji sa čvrstom podlogom i  panelom za leđa koji daju sportski izgled. YES platnene presvlake otporne na fleke su dostupne na modelima Jeep Patriot Sport i Limited. Kožna sedišta su dostupna kod modela Jeep Patriot Limited. Manuelno podešljiva prednja sedišta sadrže i podešavanje štitnika (naslona) za glavu radi postizanja optimalnog komfora i preglednosti.

Svi modeli Jeep Patriota imaju dvobojnu unutrašnjost, sa tamnijim i svetlijim tonovima pastelne šljunkaste sive ili pastelne šljunkaste bež boje. Na instrument tabli i donjem tapacirungu nalazi se Franclin zrnasta boja. Gornji tapacirung je takođe u zrnastoj boji koja se slaže sa tkaninom krova.

Image 

 

Pogonska grupa

Pogonska grupa Jeep Patrita omogućava prvoklasne performanse, potrošnju goriva i rafiniranost. Patriot kao standardni ima “svetski” motor od 2.4 litra sa varijabilnim podešavanjem faze ventila (VVT), koji pomaže u optimizovanju krive momenta pri svim brzinama. Ovaj “svetski” motor daje više snage, ostvaruje manju potrošnju goriva i radi tiše i ravnomernije od motora koji nemaju varijabilno podešavanje faze ventila (VVT). Motor od 2.4 litre, obezbeđuje 125 KW (170 KS DIN) snage i 220 Nm momenta. Motor takođe obezbeđuje konkurentnu potrošnju goriva od 10.7 L/100km (gradska vožnja), 7.8 L/100km (prigradska vožnja) and 8.9 L/100km (kombinovana).

 

Image 

Jeep patriot sa 2.4 litarskim motorom je standardno opremljen sa petostepenim menjačem ili sa opcionim CVT (menjač sa kontinualnom promenom prenosa) automatskim menjačem. Ovo je druga generacija CVT menjača koju su Chrysler-ovi inžinjeri kalibrisali da bi zadovoljili brz odziv u odnosu na motor i preciznu kontrolu prenosnih odnosa. CVT menjač doprinosi i manjoj potrošnji goriva od 6 do 8 procenata u odnosu na tradicionalne automatske menjače sa četiri brzine.

 

Izvanredni 2.0 litarski turbo dizel motor sa direktnim ubrizgavanjem pod visokim pritiskom, turbopunjačem promenljive geometrije i četiri ventila po cilindru je opcioni motor za Jeep Patriot. Turbo dizel motor snage 103 kW (140 KS DIN) i maksimalnog obrtnog momenta od 310 Mn, postavlja Jeep Patriot visoko u svojoj klasi po snazi i momentu. Ovaj motor dolazi uz šestostepeni manuelni menjač. Motor takođe ostvaruje malu potrošnju goriva od 8.8 L/100km (gradska vožnja), 5.5 L/100km (prigradska vožnja) and 6.7 L/100km (kombinovana).

 

Jeep 4×4 mogućnosti

Jeep Patriot Sport i Limited imaju sistem Freedom Drive I, koji je projektovan tako da vozačima pruži dugogodišnju sigurnost kao i mogućnost vožnje pri lošim vremenskim uslovima i uslovima male trakcije. Ovaj aktivni sistem pogona na četiri točka je projektovan za svakodnevnu upotrebu, uključujući i vožnju po kiši i snegu. Freedom Drive I sadrži i centralnu spojnicu koja se može zaključati, dodajući vozaču mogućnost lakše vožnje na snegu, pesku i ostalim površinama sa malom trakcijom.

Elektronski kontrolisana spojnica (ECC) koja se nalazi na zadnjem diferencijalu Jeep Patriota je srce Patriotovog Freedom Drive I sistema pogona na četiri točka. Patriotov ECC sistem je fleksibilniji, precizniji i lakši od visko ili gerotor sistema.

Image 

ECC prenosi obrtni moment na Patriotove zadnje točkove preko dvostepenog sistema spojnice. Kontrolni modul proračunava brzinu vozila, radijus skretanja i proklizavanje točkova i prenosi obrtni moment sa obzirom na te uslove. Jedinica simultano radi sa sistemima ESP, ABS i kontrolom trakcije kako bi se obezbedio prenos obrtnog momenta prema potrebi, obezbeđujući bolje ponašanje vozila i bolje karakteristike prijanjanja.

Za razliku od ostalih sistema za pogon na četiri točka “prema potrebi”, koji se oslanjaju na pumpe ili visko fluide da prenesu moment, pogon na četiri točka Jeep Patriota ne zahteva klizanje između prednji i zadnjih točkova da bi se aktivirao. Patriotov izvanredni sistem pogona na četiri točka predviđa potrebu za većom trakcijom i reaguje na proklizavanje točkova automatskim prebacivanjem momenta na zadnje točkove. Sistem takođe doprinosi štedljivosti goriva Jeep Patriota tako što radi samo onda kada je potrebno, minimazirajući gubitke snage usled trenja ili inercije. 

Da bi se aktivirao sistem zaključavanja patriotovog Freedom Drive-a I, vozač povlači hromiranu ručicu. Zaključavanje sistema osigurava da ECC šalje maksimalni nivo momenta na zadnju osovinu (do 50 procenata) radi poboljšanja trakcije.

Patriot se odaziva hitro na agrasivno pritiskanje pedale gasa i omogućava bolje performanse tracije za vanputne manevre nego u normalnom načinu rada. Pri brzinama ispod 16 km/h, maksimalna količina momenta se šalje na zadnju osovinu, što praktično zaključava prednju i zadnju osovinu zajedno u odnosu 50/50 radi optimalne raspodele trakcije. Pri brzinama ispod 40 km/h, kalibracija ECC-a je agresivnija. Pri brzinama iznad 40 km/h, spojnica prenosi istu količinu momenta na zadnju osovinu kao i pri normalnom načinu rada.

 

Bezbednost i sigurnost

Potpuno novi Jeep Patriot pruža mušterijama visok nivo bezbednosti u segmentu kompaktnih SUV vozila. Bezbednosne tehnologije dostupne na Jeep Patriotu uključuju prednje vazdušne jastuke za vozača i suvozača, dodatne vazdušne zavese sa strane, opcione dodatne bočne vazdušne jastuke u prednjim sedištima, ESP, sistem za kontrolu proklizavanja, sistem za pomoć pri kočenju, sistem za prevenciju od prevrtanja, ABS sa detekcijom loše podloge puta i opcioni sistem za praćenje pritiska u pneumaticima.

Jeep Patriot takođe pruža visok nivo sigurnosti, uključujući i prenosivu lampu na punjenje, Sentry Key® imobilajzer motora i sigurnosni alarm. 

Dole navedena kombinacija sigurnosne i bezbednosne opreme potvrđuje predanost Jeep Brenda bezbednosti i sigurnosti: 

– Napredni višestepeni vazdušni jastuci za vozača i suvozača: Sistem klasifikuje jačinu i ozbiljnost udara i kao rezultat toga nivo naduvavanja vazušnih jastuka može biti nizak, srednji ili visok, ili u pojedinim slučajevima jastuci neće ni biti aktivirani.         

– Sistem protiv blokiranja točkova (ABS) : Opaža i sprečava blokiranje točkova, nudeći poboljšanu kontrolu upravljanja pod ekstremnim uslovima kočenja i/ili pri klizavim uslovima puta. 

– Pokretni šiber sa automatskim vraćanjem : Automatsko aktiviranje i vraćanje električnog šibera u otvoreni položaj

– Upozorenje o pojasu: Periodično aktivira zvučno upozorenje i uključuje lampicu na instrument tabli da bi podsetio vozača da stavi sigurnosni pojas

– Sistem pomoći pri kočenju: Omgućava maksimalnu silu kočenja, obezbeđujući najkraći mogući put kočenja, kada vozilo oseti slučaj naglog (paničnog) kočenja 

– Zaključavanje u Park položaju: Sprečava na automatskom menjaču prebacivanje ručice iz Park položaja, ukoliko nije pritisnuta kočnica (standardna opcija na automatskim menjačima)

– Sistem kontrole proklizavanja: Detektuje proklizavanje točka i aktivira pojedinačnu kočnicu na točku koji proklizava i ukoliko je potrebno smanjuje snagu motora dok se proklizavanje ne završi 

– Brave za zaštitu dece na zadnjim vratima: Onemogućava aktiviranje unutrašnje ručice brave na zadnjim vratima preko male poluge sa strane tela vrata 

– Sistem za vezivanje dečijih sedišta (ISOFIX): Olakšava postavljanje naknadno kupljenih sigurnosnih sedišta za decu  

– Zatezač pojasa konstantne sile: distribuira silu pojaseva prednjih sedišta prema opterećenju ili sili koja se prenosi na njih. Sila zatezanja se prenosi na pojas i postepeno i kontrolisano otpušta višak pojasa 

– Zone gužvanja: Kompresuju se tokom udesa da bi absorbovale energiju udara i sprečili da se ta energija prenese na putnike u kabini 

– Elektronska prevencija od prevrtanja vozila: Dodatak ESP sistemu, koristi podatke sa senzora ESP sistema da bi predvideo potencijalno rizičnu situciju u kojoj se vozilo može prevrnuti. Nakon detektovanja takve situacije, sistem momentalno reaguje, aktivirajući pojedinačnu kočnicu točka i modulisanjem otvora leptira vazduha kako bi se sprečila opasnost od prevrtanja 

– Elektronska kontrola stabilnosti: Poboljšava kontrolu vozača nad vozilom i pomaže u održavanju stabilnosti u svim uslovima vožnje. Pruža najveću pomoć u kritičnim uslovima vožnje kao što su skretanja, a naročito je važna kada se vozi na lošim podlogama koje su pokrivene snegom, ledom ili šljunkom. Ukoliko postoji merljiva razlika između onoga što vozač želi da ostvari okretanjem volana i realne putanje vozila, ESP aktivira odgovarajuću kočnicu i reguliše rad motora da bi vratio vozilo na željenu putanju 

– Osovina volana sa absorbovanjem energije: Koristi dve hidroformirane koaksijalne cevi koje se mogu pomerati relativno jedna u odnosu na drugu, i time omogućiti osovini volana da se pomera u napred i time absorbuje energiju udara u slučaju sudara. Osovina volana sa podešavanjem ima i posebno kalibrisani deo koji se savija za dodatnu absorbiju energije udara

– Sistem dodatne pomoći pri sudaru: U slučaju udesa, automatski pali unutrašnja svetla i otključava vrata nakon aktiviranja vazdušnih jastuka, omogućavajući lakši pristup putnicima u vozilu od strane spasilačkih ekipa. Sistem takođe onemogućava dotok goriva ka motoru 

– Podešavanje sigurnosnih pojaseva po visini: Dozvoljava putnicima da spuste ili podignu deo pojasa koji ide preko ramena, što omugućava komfornije korišćenje pojaseva

– Zaštita glave u slučaju sudara: Uključuje unutrašnje stubove iznad linije pojasa, instrument tablu, vetrobransko staklo, panel iznad zadnjeg prozora, krov i nosače ramenog dela sigurnosnog pojasa, koji su specijalno projektovani da limitiraju sile pri udaru glave u te elemente 

– Daljinska komanda vrata i osvetljenje unutrašnjosti: zaključava i otključava vrata i pali unutrašnja svetla. Ukoliko je vozilo opremljeno sa alarmom, takođe daljinska komanda uključuje i isključuje alarmni sistem 

– Prenosiva LED lampa na punjenje: Montirana na krovu iznad tovarnog prostora, izvlači se iz rama da bi služila kao prenosna lampa 

– Strukturni sigurnosni kavez: Štiti putnike kontrolišući energiju u slučaju sudara 

– Zatezači sigurnosnih pojaseva: U slučaju sudara, momentalno zatežu pojaseve, čime smanjuju kretanje u napred torzoa i glave putnika 

– Imobilajzer: Uključuje kontakt ključ, koji ima ugrađeni transponder sa unapred programiranim sigurnosnim kodom koji isključuje motor nakon par sekundi ukoliko se ne koristi ispravan ključ 

– Zaštitne grede na prednjim i zadnjim vratima: Oezbeđuju zaštitu putnika prilikom bočnog sudara 

– Bočni sistem zaštite putnika: Uključuje bočne vazdušne zavese sa sistemom detekcije prevrtanja, koji aktivira zavese u slučaju prevrtanja vozila ili bočnog udara. Koristi informacije od većeg broja senzora da bi odredio jačinu udara 

– Dodatni bočni vazdušni jastuci: Povećavaju zaštitu putnika na prednjim i zadnjim sedištima. Svaki vazdušni jastuk ima svoj senzor udara koji autonomno aktivira vazdušni jastuk sa strane na kojoj je došlo do udara 

– Dodatni bočni vazdušni jastuci u sedištima: Postavljeni na spoljnoj strani oba prednja sedišta, omogućavaju dodatnu zaštitu vozača i suvozača u slučaju određenih sudara. Svaki bočni vazdušni jastuk ima svoj sensor udara koji autonomno aktivira odgovarajući vazdušni jastuk (biće dostupno kasnije)

– Sistem praćenja pritiska u pneumaticima: Uključuje module senzora pritisaka koji su integrisani u ventile sva četiri pneumatika, koji šalju kontinualne radio talase risiveru i obaveštavaju vozača kada je pritisak isuviše nizak 

 

Modeli

Jeep Patriot je van severne amerike dostupan u dva modela: Jeep Patriot Sport i Jeep Patriot Limited.

Jeep Patriot Sport

Jeep Patriot Sport uključuje standardni 2.4 svetski motor uparen sa petostepenim manuelnim menjačem i Freedom Drive I 4×4 sistemom. Ostala standardna oprema uključuje bočne vazdušne zavese, ESP, kontrolu proklizavanja točkova, sistem prevencije od prevrtanja, ABS, kodirani ključ, platnene presvlake sedišta, manuelno podešavanje visine vozačkog sedišta, 60-40 deljiva zadnja klupa sa mogućnošču podešavanja nagiba, Ultra Floor™ vinilni pod, obaranje sedišta u ravan položaj, AM/FM single-disc CD radio sa mogućnošću reprodukcije MP3 muzike, prikaz spoljne temperature, grejači zadnjeg stakla, varijabilno podešavanje brzine brisača, 12V izlaz za napajanje, prenosna pepeljara i upaljač, elektro podizači prozora sa automatskim spuštanjem, električno preklapanje retrovizora sa grejačima, daljinsko otvaranje vrata, automatsko zaključavanje vrata u zavisnosti od brzine vozila, podešavanje položaja volana, prednja svetla za čitanje mapa, zadnja prenosiva lampa na punjenje, elektronski informacioni centar, meki tapacirung krova, klizni naslon za ruke na centralnoj konzoli sa mogučnošću pomeranja u napred od 76 mm. kapak naslona za ruke ima unikatni džep za smeštanje mobilnog telefona ili MP3 plejera.

Sa spoljne strane, Jeep Patriot Sport ima standardne branike u boji karoserije, crne ručke brava vrata, naglašene aplikacije petih vrata, crne bočne krovne nosača, 17 inčne aluminijumske točkove i three-season performance pneumatike. 

Opcije pogonske grupe uključuju 2.0 litarski turbo dizel motor uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem, ili CVT automatski menjač nove generacije uz 2.4 litarski benzinski svetski motor.

Opcioni dodaci na Jeep Patriot Sport-u uključuju rezervni točak punih dimenzija, svetla za maglu, bočne vazdušne jastuke montirane u prednja sedišta kao dodatak standardnim bočnim vazdušnim zavesama, sedišta sa YES presvlakama, klima uređaj, navigacioni system, AM/FM radio sa CD plejerom za šest diskova i mogućnošću reprodukovanja MP3 muzike, tonirana stakla, sistem od devet zvučnika snage 458 vati (koji uključuje šest Boston Acoustics zvučnika sa subwoofer-om i pojačivačem i dva preklapajuća zvučnika u petim vratima. Dodatna opcija uključuje poprečne krovne nosače i automatsko zatamljivanje retrovizora. 

Jeep Patriot Limited

Jeep Patriot Limited uključuje standardni 2.4-litarski svetski motor uparen sa petostepenim manuelnim menjačem i Freedom Drive i 4×4 sistemom.

Opcije pogonske grupe uključuju 2.0-litarski turbo dizel motor uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem, ili CVT automatski menjač nove generacije uz 2.4 litarski benzinski svetski motor. 

Kao dodatak standardnoj opremi dostupnoj kod modela Jeep Patriot Sport, Jeep Patriot Limited model poseduje elektronsku kontrolu brzine, rezervni točak punih dimenzija, krovni nosač sa poprečnim nosačima. Sa spoljne strane model Jeep Patriot Limited ima maske u boji karoserije, bočne lajsne u boji karoserij, svetla za maglu, 17 inčne aluminijumske točkove i three-season performance pneumatike. 

Pored opreme ponuđene kod modela Jeep Patriot Sport, dodatna oprema modela Limited uključuje kožna sedišta sa podešavanjem potpore za leđa, kožom presvučeni volan sa komandama za audio sistem,  grejače prednjih sedišta, elektro šiber, automatsko zatamljivanje retrovizora i elektronski informacioni centar

Jeep® Patriot tehničke karakteristike

Navedene informacije su bazirane na podacima dostupnim u vreme izdavanja ove publikacije (Jun 1, 2007) i podložne su promeni podataka bez prethodnog obaveštenja. Specifikacije su važeće za Evropsko tržište i mogu se razlikovati od tržišta do tržišta.

Opšte Informacije
Tip karoserije Petoro-vrata SUV vozilo
Fabrika Belvidere, Illinois, USA

Raspoloživi motori
Benzinski motor od 2.4-litra “WORLD ENGINE”
Maksimalna snaga 125 kW (170 ks DIN) @ 6000 rpm (70.8 ks/litru)
Maksimalni momenat 220 Nm (162 lb.-ft.) @ 4500 rpm
Maksimalni broj obrtaja motora 6500 o/min sa elektronskom blokadom
Klasa emisije Euro 4

Turbo dizel motor od 2.0-litra
Maksimalna snaga 103 kW (140 Ks DIN) @ 4000 rpm (70 Ks/litru)
Maksimalni momenat 310 Nm (229 lb.-ft.) @ 1750-2500 rpm
Maksimalni broj obrtaja 5000 o/min sa elektronskom blokadom
Klasa emisije Euro 4

Menjački prenosnici
Manuelni petobrzinski menjač
Dostupnost Standard sa benzinskim 2.4-litarskim “World Engine” motorom
Opis Magna Driveline T355: Pet brzina, sa overdrive-om, sinhronizovan u svim stepenima prenosa sem u stepenu za vožnju u nazad, kontrolisan , izbor brzina se vrši putem kablova preko birača koji radi u tri ravni
Sveukupni prenosni odnos 3.34

Manuelni šestobrzinski menjač
Dostupnost Standard sa 2.0-litarskim turbo dizel motorom
Opis Aisin BG6: Šest brzina,sa overdrive-om, sinhronizovan u svim prenosnim odnosima, izbor brzina se vrši putem kablova preko, birača koij radi u četiri ravni sa prstenom za zaključavanje stepena za hod unazad
Sveukupni prenosni odnos 2.729

CVT Automatski menjač sa kontinualnom promenom stepena prenosa
Dostupnost Opcionalno na modelu Jeep Patriot Limited (i na modelu Patriot Sport za tržišta van Zapadne Evrope) sa benzinskim VVT motorom zapremine 2.4-litra
Opis Jatco CVT: Kontinualna promena prenosnog odnosa sa beskonačnim brojem prenosnih odnosa, pretvaračem obrtnog momenta sa zaključavanjem I elektronskom kontrolom i Auto Stick opcijom
Sveukupni prenosni odnos 2.411

Sistem prenosa snage
Tip Freedom Drive I: stalni pogon na sva četiri točka, sa elektronski kontrolisanom spojnicom za preraspodelu snage I sa mogućnošću blokade moda pogona na sva četiri točka.
Prednji diferencijal Otvorenog tipa
Zadnji diferencijal Otvorenog tipa

Sistem oslanjanja
Prednji sistem oslanjanja: Nezavisno oslanjanje MacPherson tipa, sa spiralnom oprugom iznad gasnih amortizera I balans štanglom
Zadnji sistem oslanjanja: Nezavisno oslanjanje sa Multi-link sistemom spona sa spiralnom oprugom, balans štanlom u vidu spona, I sa gasnim amortizerima

Kočioni sistem
Prednje kočnice:
Tip i veličina kočionog diska 294 x 26mm (11.5 x 1 inča.) ventilirajući
Tip i veličina čeljusti 57mm (2.2 inča.) sa jednim plutajučim klipom
Radna površina 1442 cm2 (223.5 inča2)

Zadnje kočnice
Tip i veličina kočionog diska 302 x 10mm (11.9 x 0.39 inča) puni
Tip i veličina čeljusti 35mm (1.4 in.) sa jednim plutajučim klipom
Radna površina 894.6 cm2 (138.6 inča2)

Dimenzije u mm(inči)
Ukupna dužina 4408 (173.5)
Ukupna širina 1785 (70.3)
Ukupna visina 1658 (65.3); 1667 (65.6)
Međuosovinsko rastojanje 2635 (103.7)
Razmak prednjih točkova 1520 (59.8)
Razmak zadnjih točkova 1520 (59.8)
Prepust prednji 881 (34.7)
Prepust zadnji 893 (35.2)
Klirens 204 (8.0)
Prednji nailazni ugao 21 stepen
Zadnji nailazni ugao 33 stepen
Centralni ugao 20 stepen
Koeficijen otpora vazduha 0.398

Dimenzje putničkog prostora napred (SAE standard)
Visina do “neba” vozila 1040.3 (41.1)
Prostor za noge 1032.1 (40.6)
Širina prostora za ramena 1386.9 (54.6)
Širina prostora za kukove 1328.8 (52.3)
Hod sedišta 260 (10.2)

Dimenzje putničkog prostora nazad (SAE standard)
Visina do “neba” vozila 1014.3 (39.9)
Prostor za noge 999.7 (39.4)
Klirens kolena 44.9 (1.7)
Širina prostora za ramena 1371.9 (54)
Širina prostora za kukove 1294.5 (51)

Prtljažni prostor (ISO standard)
Sa svim sedištima na mestu 329 litara do vrha zadnjeg sedišta ne računajući naslon za glavu; 536 litara računajući do vrha naslona za glavu
Sa spuštenim zadnjim sedištima 721 litar do vrha zadnjeg sedišta ne računajući naslon za glavu; 1357 litar do vrha naslona za glavu

Težine i kapaciteti
Vrednosti su date u kilogramima (funtama) sem ukoliko je drugačije naznačeno.

Težina praznog vozila*

– 490 (3285) do 1535 (3384) sa benzinskim VVT motorom
zapremine 2.4-litra i 5-to brzinskim menjačem
– 1525 (3362) do 1570 (3461) sa benzinskim VVT motorom zapremine 2.4-litra i CVT menjačem
– 1570 (3461) to 1610 (3549) sa turbodizel 2.0 CRD motorom

Ukupna težina vozila 2010 (4431)
Maksimalna težina vuče 1500 (3307)
Maksimalna masa prikolice (kočena prikolica) 1500 (3307)
Maksimalna masa prikolice (nekočena prikolica) 450 (992)
Maksimalno oterećenje na jeziku prikolice 75 (165)
Maksimalno opterećenje krova 68 (150) na podužnim nosačima
Kapacitet rezervoara goriva 51.1 litar (13.5 U.S. galona)
Kapacitet motronog ulja (sa novim filterom) 4.7l (5 qt.) kod VVT motora zapremine 2.4-litra; 4.2l (4.4 qt.) kod 2.0 CRD motora
Kapacitet rashladne tečnosti 6.8l (7.2 qt kod VVT motora zapremine 2.4-litra; 7.3l (7.7 qt.) kod 2.0 CRD motora
Težina varira u zavisnosti od modela do modela počev od osnovnog Patriot modela do potpuno opremljenog Patriot Limited modela. U ovu težinu nije uključena težina vozača od 75kg (165 lb.) kao ni težina goriva.l

Performanse
2.4L Manualni menjač 2.4L CVT 2.0 CRD
Ubrzanje0-100 km/h (0-62 mph) 10.7 sec. 11.3 sec. 11.0 sec.
80-120 km/h top gear 19.5 sec. 7.3 sec. 9.8 sec.
80-120 km/h top gear – 1 13.3 sec. 7.3 sec. 9.8 sec.
Maksimalna brzina (km/h / mph) 183 (114) 185 (115) 189 (117)

Potrošnja goriva (l/100km, prema EU standardima)
2.4L Manual 2.4L CVT 2.0 CRD
Gradski ciklus 10.7 11.7 8.8
Otvoreni put 7.8 8.5 5.5
Kombinovani ciklus 8.9 9.7 6.7
Količina CO2 (g/km) u
Kombinovanom ciklusu 206 230 180

Prethodni tekstNovi izgled Corolle Verso
Sledeći tekstRadical predstavio SR8 LM sa 455 KS
Večni entuzijasta.

1 COMMENT

  1. Zasto nema detljna informcija o potrosnji i ostalim karakteristikama? To bi bio jedan od razloga sto mogu da me okrenu od kupovine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Posedujem Jeep Patriot 2.0 CRD (diesel, sestostepeni menjac) 10-11 meseci i veoma sam zadovoljan. Moram posebno da istaknem elasticnost motora (doduse, svi dizeli su elasticni) sto automatski iskljucuje cesto menjanje stepeni prenosa. Pri koliko toliko ujednacenoj voznji, skoro kao da se vozi automatik.
    Dovoljno startan, dovoljno brz, izuzetno udoban za voznju, a i oni koji su se vozili u njemu, hvalili su udobnost. Potrosnja je u skladu sa fabricki deklarisanom, mada kompjuter na instrument tabli ume da pokaze vecu vrednost.Mozda i ja gresim negde, recimo, mozda ga treba resetovati kod punjenja rezervoara, ali u praksi je ustanovljeno da je potrosnja smesno mala. Klima nije automatska, ali dobro odradjuje posao.
    Sve u svemu, isplativ automobil

  3. to je to… vozio sam ga jedan ceo vikend crd 2.0 limited standard, i stvarno je savrsen, kako sam seo u njega i krenuo da vozim sve je leglo kako treba i sada trazim nacin kako da brzo dodjem do njega….