Engleska JD Power anketa vlasnika automobila

0
11186
Image

JD Power kompanija svake godine anketira veliki broj vlasnika autombila o iskustvima sa sopstvenim vozilima. Ove godine, najzadovoljniji vlasnici su oni koji voze Toyotu Prius.

Ovogodišnji indeks, kojim se kotiraju automobili na ovoj listi je značajno favorizovao automobile sa malim zagađenjem, pa tu i treba tražiti razlog za visok plasman Priusa.

Toyota Prius je pored veoma ekološkog motora, imala i veoma visoke ocena vlasnika povodom pouzdanosti i uopšte cene eksploatacije. Zanimljivo je da je identičan broj bodova zaradio i Lexus IS, koji je najbolje plasirani sportski model na ovoaj anketi. 

Anketirano je preko 18000 engleskih vozača, koji su dali svoje mišljenje o 113 različitih modela automobila. Iako se možda čini da je anketa bazirana na subjektivnim mišljenjima, anketa je tako koncipirana da se odgovorima na pitanja praktično sva subjektivnost anketiranih isključuje iz analize. Vlasnici su u ovoj, detaljnoj, anketi odgovarali na pitanja podeljena u osam kategorija: mehanički problemi, problemi u untrašnjosti, problemi sa spoljašnjošću, performanse, enterijer, spoljašnjost, dilerski servis i cena eksploatacije.

Četiri najbolje plasirana autombila su japanski modeli, a najbolje plasirani evropski proizvođač je Škoda. U kategoriji konstruktora najbolje plasirani proizvođač je Lexus, zatim Honda i Škoda, Toyota i zatim Daihatsu. 

 

Pet najbolje plasiranih modela:
1. Toyota Prius (868 poena)
2. Lexus IS (868)
3. Honda Jazz (864)
4. Lexus RX (854)
5. Skoda Octavia (851)

Image 

Evo i kako su ocenjeni pojedini modeli od strane engleskih vozača. Uzmite u obzir da se cene osiguranja i kvalitet servisne mreže odnose na englesko tržište. Obratite pažnju na katastrofalne ocene Alfa Romea 147 i ne možemo, a da ne pomislimo kakve bi tek ocene dobio model 156, koji se svuda kotira lošije od modela 147.

Plasman po kategorijama:

Mali automobili:

1, Honda Jazz, 3. mesto u generalnom plasmanu – Jazz je briljirao u svim kategorijama. Vlasnici kažu da je jako jeftin za vožnju – mala potrošnja, jeftini servisi i sjajna pouzdanost.
2. Škoda Fabia, 7. mesto – troškovi su minimalni, a enterijer je ocenjen kao praktičan, dok su sedišta veoma udobna. I kod ovog modela nije bilo žalbi na kvalitet ili pouzdanost.
3. Toyota Yaris, 10. mesto – Yaris je imao ubedljivo najbolje ocene kod troškova eksploatacije, kvalitet i pouzdanost su, kao i kod bolje plasiranih modela, na najvišem nivou. Kritike su upućene ka nepraktičnosti kabine.
4. Mazda 2, 20. mesto – Ovaj model je nešto lošije plasiran isključivo zbog loših ocena dizajna automobila.
5. Mini, 28. mesto – Sjajan izgled je izgleda jedina svetla strana, ali su ocene toliko dobre da su nadjačale sve ostale kriterijume. Kupci su se složili da je enterijer nepraktičan, a kvalitet i pouzdanost su bili prosečni. Engleski servisi nisu bili za primer, ali to nama nije bitno.
6. VW Polo, 33. mesto – Troškovi eksploatacije su bili jedva prosečni, a kao izvori problema su se istakli menjač i ogibljenje, koji su smanjili ocenu ovom modelu. Izgled, motori, audio i klima uređaji su pohvaljeni.
7. Nissan Micra, 35. mesto – Prijavljeni su problemi sa kvalitetom montaže spoljašnjih elemenata, završna obrada enterijera je ispod prosečne. Pouzdanost je ocenjena visoko, kao i ekonomičnost.
8. Hyndai Getz, 42. mesto – Najbolje ocene za mahničku pouzadnost u klasi, kao i visoke ocene za završnu obradu.

=. Mitsubishi Colt, 42. mesto – Colt je dobio veoma loše ocene kada se govori o vešanju, a sedišta i uopšte enterijer prave više problema nego kod drugih automobila. Pozitivni su niska cena održavanja, ekonomični motori, kao i veoma dobre ocene za praktičnost i udobnost.
10. Kia Picanto, 45. mesto – Najviše ocene su za kvalitet i udobnost, kao i niska cena osiguranja i održavanja. Negativne ocene su date za praktičnost i veoma nekvalitetan menjač što je rezultovalo i lošim utiskom u vožnji.

Image

Kompakt automobili:

1. Toyota Prius, 1. mesto u generalnom plamanu – Veoma visoke ocene ekonomičnosti i troškova eksploatacije i mehaničke pouzdanosti. Jako dobre ocene o kvatlitetu vožnje, udobnosti i praktičnosti. Sasvim jasno – ukupni pobenik.
2. Toyota Corolla, 8. mesto – Ovaj model dobija identične ocene po treći put uzastopno, a sve ocene su veoma visoke. Najviše ocene date za kvalitet završne obrade i servisnu podršku.
3. Honda Civic, 12. mesto – Veoma visoke prosečne ocene, mali broj mehaničkih problema.
4. Audi A3, 14. mesto – Visoki troškovi održavanja i problemi sa motorom su ocenjeni niskim ocenama, dok su izgled, kvalitet završne obrade i kvalitet vožnje ocenjeni visoko.
5. Mazda 3, 18. mesto – Prijavljeni su retki problemi sa kvalitetom izrade, a niske ocene su date za mehaničku pozdanost zbog veoma čestih problema sa ogibljenjem, a to je uzrokovalo i loše ocene kvaliteta vožnje.
6. VW Golf, 40. mesto – Visoke ocene za ekonomičnost, kvalitet obrade, pouzdanost, komfor, dok je servisna podrška ocenjena veoma loše.
7. Seat Leon, 45. mesto – Visoke ocene enterijera, ekonomičnosti i loše ocene pouzdanosti.
8. BMW 1, 54. mesto – Dobre ocene za kvalitet obrade, ponašanje u vožnji i izgled, a veoma loše za praktičnost i prostor.
9. Nissan Almera, 60. mesto – Mehanički pouzdan uz prihavljive troškove održavanja. Veoma loše ocene praktičnosti komandne table, sistema za grejanje, karoserije i kvaliteta obrade.
10. Ford Focus, 67. mesto – Prosečne ocene za sve stavke sem za izgled.
== Subaru Impreza, 67. mesto – Sve ocene visoke i jako visoke, ali je cena održavanja ovog automobila neprijatno visoka, pa je i ukupna ocena niska.
12. Kia Rio, 91. mesto
13. MG Rover 45, 94. mesto
14. Citroen C4, 98. mesto
15. Opel/Vauxhall Astra, 99. mesto
16. Peugeot 307, 102. mesto
17. Renault Megane, 104. mesto
18. Alfa Romeo, 110. mesto – Prosečne ocene za izgled i vozne karakteristike. Loše ocene za servisnu mrežu, kvalitet i pouzdanost veoma loša. Preko 60% anketiranih je imalo problema sa kočnicama ili ogibljenjem, 35% je imalo problema sa enterijerom, a 25% sa menjačima.

Image

Porodične limuzine:

1. Škoda Octavia, 5. mesto u generalnom plasmanu – Najniži troškovi u klasi za održavanje i najviše ocene za ekonomičnost.
2. Honda Accord, 6. mesto – Jedini automobil u ovoj klasi koji je dobio visoke ocene po esteskim kriterijumima. Automobil je praktičan i udoban.
3. Toyota Avensis, 8. mesto – Dobre ocene za praktičnost i udobnost, prosečna mehanička pouzdanost sa ogibljenjem kao slabom tačkom.
4. Škoda Superb, 11. mesto – Niski troškovi održavanja, odlične ocene za enterijer. Niske ocene za kvalitet karoserije i završne obrade, kao i problemi sa servisima.
5. Mazda 6, 21. mesto – Kvalitet initerijera je dobio prosečnu ocenu, a dosta vlasnika ima probleme sa ventilacionim sistemom. Niske ocene za kvalitet vožnje i servise.
6. Volkswagen Bora, 23. mesto – Najbolje plasirani VW, sa veoma solidnim ocenama za sve kategorije. Odlične ocene za ekonomičnost, niske troškove osiguranja i mehaničku pouzdanost. Niske ocene za servise i praktičnost.
7. Volvo S40/V40/V50, 35. mesto – Visoke ocene za udobnost, prosečne za praktičnost i veoma niske ocene ekonomičnosti. Pouzdanost i kvalitet prosečni.
8. Volkswagen Passat, 47. mesto – Visoke ocene za ekonomičnost i mehaničku pouzdanost. Problemi sa kvalitetom montaže karoserije i voznim karakteristikama.
9. Mitsubishi Lancer, 49. mesto – Udobnost, servisi i kvalitet obrade su dobili visoke ocene, a mehanička pouzdanost prosečna.
10. Subary Legacy, 51. mesto – Ukupno solidan, neekonomični motori i visoki troškovi osiguranja. Visok kvalitet i pouzdanost uz nešto lošiju praktičnost.
11. Ford Mondeo, 58. mesto
12. Renault Laguna, 65. mesto
13. Citroen C5, 82. mesto
14. Opel/Vauxhall Vectra, 93. mesto

Image

Poslovne limuzine:

1. Lexus IS, 1. mesto u generalnom plasmanu – Visoke ocene za sve kategorije. Jedina zamerka su motori, koji imaju visoku potrošnju.
2. BMW 3, 16. mesto – Dizajn, servisi i troškovi eksploatacije su dobili dobre ocene, dok su kočioni sistem i udobnost rezultovali nešto nižim ocenama u tim kategorijama. = Jaguar S-type, 16. mesto – Odlične performanse, vozne karakteristike izgled. Loše ocene za mahaničku pouzdanost i problemi sa kvalitetom montaže karoserije. 4. Volvo V70, 18. mesto – Motori i menjači su dobili pohvale, dok su kočnice, udobnost i kontrolni sistem ocenjeni lošije. Nešto viši troškovi održavanja. 5. Mercedes C-Class, 23. mesto – Prosečna udobnost, loša pouzdanost.
= Mercedes E-Class, 23. mesto – Menjači i motori su veoma pouzdani, dok je upravljački sistem veoma loše ocenjen. Visoke ocene za ekonomičnost i niske ocene za servisne troškove.
= MG Rover 75, 23. mesto – Menjači i motori su dobili loše ocene, dok su izgled i komfor dobili dobre ocene.
8. Jaguar X-type, 32. mesto – Dosta problema sa prekidačima na komandnoj konzoli. Troškovi servisa visoki.
9. Audi A6, 33. mesto – Izgled i praktičnost kabine su dobili visoke ocene, dok su komfor, vozne karakteristike i kočnice dobili veoma niske ocene. Veoma visoki servisni troškovi.
10. Audi A4, 38. mesto – Izgled je dobio visoke ocene, dok su komfor i praktičnost bili prosečni.

Image 

Kabrioleti/Kupei

1. Mazda MX-5, 15. mesto u generalnom plasmanu – Odlične ocene izgleda, kvalitetno sklopljena karoserija, solidni menjači i motori. Komfor i praktičnost su dobili loše ocene.
2. Mercedes-Benz CLK, 31. mesto – Visoke ocene dizajna i performansi. Komfor i praktičnost su dobili loše ocene. Mehanički pouzdan uz povremene probleme sa enterijerom. Visoki servisni troškovi.
3. Mercedes-Benz SLK, 38. mesto – Visoke ocene dizajna i performansi. Problemi sa sedištima i kontrolama na konzoli.
4. Mazda RX-8, 70. mesto – Visoke ocene dizajna, odlični audio sistem, menjač i kvalitetna unutrašnjost. Motor pravi dosta problema, a kvalitet montaže karoserije je takođe problematičan. Katastorfalno visoka potrošnja goriva.
5. Hyundai Coupe, 79. mesto – Problemi sa kontrolama na kozoli, kočnicama i ogibljenjem. Jeftino osiguranje i troškovi održavanja.
6. Opel/Vauxhall Tigra, 108. mesto – Visoke ocene izgleda, očajne ocene servisa, loše ocene pouzdanosti sistema za grejanje/ventilaciju, voznih karakteristika, udobnosti i kontrola na konzoli.
7. Smart Roadster, 113. mesto – Najupadljiviji problem, koji je doveo do veoma niske ocene je problem sa kvalitetom montaže karoserije – svi anketirani su prijavili ove probleme. 68% je imalo probleme sa ventilacionim sistemom, 52% se žalilo na udobnost i vozne karakteristike i 63% sa kontrolama na konzoli. Dobre ocene za ekonomičnost, niske premije osiguranja i prosečne ocene izgleda.

Image 

Monovolumeni 

1. Toyota Corolla Verso – Veoma kvalitetan automobil, sve ocene su veoma visoke.
2. Mercedes-Benz A-Class, 28. mesto – Sve ocene veoma visoke, jedini minus su visoki servisni troškovi.
3. Hyundai Matrix, 40. mesto – Visoke ocene komfora, servisa. Niske ocene pouzdanosti zbog problematičnog sistema ventilacije/grejanja.
4. Nissan Almera Tino, 42. mesto – Veoma visoke ocene u svim kategorijama. Niske ocene servisnih troškova i servisne podrške.
5. Citroen Xsara Picasso, 53. mesto – Prosečne ocene u svim kategorijama.
6. Volkswagen Touran, 60. mesto – Dobre ocene motora i komfora. Problemi sa komandama na konzoli i pojedini problemi sa kvalitetom montaže karoserije.
7. Opel/Vauxhall Zafira, 73. mesto – Dobre ocene servisne mreže. Problemi sa ventilacionim sistemom.
8. Renault Scenic/Grand Scenic, 74. mesto – MPV sa najgorim ocenama kada su u pitanju komande na konzoli. Visoke ocene ekonomičnosti, komfora i osiguranja.
9. Ford Focus C-Max, 77. mesto – Problemi sa menjačem, ogibljenjem kod više od polovine anketiranih. 45% anketiranih je imalo i probleme sa komandama na konzoli. 30% je imalo problema sa motorom i karoserijom. Dobre ocene komfora i izgleda.
10. Citroen Berlingo, 82. mesto – Komforan, praktičan i upotrebljiv. Dobre ocene robusnosti, i loše ocene izgleda. Mehanička pouzdanost prilično dobra, sa prijavljenim problemima na kočnicama i ogibljenju. Veoma ekonomičan.

Image 

DŽipovi

1. Lexus RX , 4. mesto u generalnom plasmanu –
2. Honda CR-V, 12. mesto –
3. Hyundai Santa Fe, 22. mesto
4. Toyota RAV4, 30. mesto
5. Subaru Forester, 35. mesto
6. Kia Sorento, 49. mesto
7. Kia Sportage, 57. mesto
8. Volvo XC90, 58.mesto
9. Nissan X-Trail, 67. mesto
10. Land Rover Discovery, 70. mesto

Image 

1 COMMENT

  1. Dokaz da smo mi primitivni, pa to sto je nesto MECEDES, ne mora da znaci da je losiji od skode,ali sta vredi kada nisi razumeo sustinu ankete!!!

  2. Ma da a za BMW serije 3 napisali da ima los kocioni sistem, pa na svim mogucim testovima BMW koci bolje od svih svojih rivala!

  3. ma rega je to sve, gleda se po pristupačnosti, ali kada bi gledali kvalitetu…ej…pa uporedi jednu Škodu Superb i Mercedesa S-klasu….ili 190ku iz 80’ih i Škodu Feliciu iz 2001. …..i sve ce ti bit jasno

  4. vozim audi a6 2.5tdi 150ks 2001.Od 18000km poceo je redovno da se kvari.Do sada je otisla polu osovina ,turbo punjac,ABS,bos pumpa,spone ramena,marzetne dva puta,a za sitnice i da ne govorimo.Inace sada ima oko 290000km i dosada sam ulozijo oko 6000evra van redovnog odrzavanja.Vozim ga u zapadnoj Evropi i redovno ga servisiram a o kvalitetu ulja i benzina ne treba govoriti jer je vrhunsko.Na putu i u voznji je milina ne osetis put stabilnost vrhunska.Ali u buduce mislim nikada vise audi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here