Ford ispao iz vodeće trojke

0
2691
Image
NAS SPONZOR

Ford je ispao iz vodeće trojke proizvođača automobila u SAD. Tokom januara uspešniji su bili General Motors, Toyota i DaimlerChrysler, što je težak udarac za Ford kome je ovo prvi slučaj u istoriji kompanije.

U januaru je GM osvojio 22,4 posto tržišta, dok su tržišna učešća kompanija Toyota i DaimlerChrysler 16,1, odnosno 15,9 posto. Ford je morao da se zadovolji sa 15,2 posto tržišnog kolača. U istom mesecu Ford je predstavio javnosti i godišnji izveštaj o poslovanju i najveći finansijski gubitak u istoriji, obeshrabrujućih 12,7 milijardi dolara.
Naravno, slede značajni nepopularni potezi radi smanjenja troškova, koji podrazumevaju zatvaranje fabrika i otpuštanje zaposlenih. Pad prodaje vozila u prošloj godini iznosi 5 posto, a čak je i popularni pikap F serije u januaru zabeležio pad prodaje od 15%.

DaimlerChrysler, koji je po navedenim podacima treći u SAD u januaru mesecu, takođe planira da značajno smanji proizvodnju u prvom kvartalu. Toyota ostaje najveća pretnja američkim proizvođačima, a mnogi analitičari smatraju da će preteći i GM ove godine i tako postati apsolutni broj jedan u svetu.

Prethodni tekstVolvo predstavio V70
Sledeći tekstPlanirani nivo smanjenja C02 emisije nerealan