Alfa Romeo istorijat – 1. deo

0
9875
Image

Alfa Romeo će uskoro proslaviti sto godina postojanja, ispisujući mnogo strana za pamćenje u istoriji automobilizma. Kroz ovaj i nekoliko narednih tekstova pokušaćemo da pokrijemo sve značajne momente u dugačkoj istoriji italijanskog proizvođača automobila.

Uvod

Kao i svi ostali tekstovi o istorijatu Alfa Romea, i mi ćemo tekst započeti tvrdnjom da je Henry Fordu (osnivač Forda) pao šešir kada je pored njega prošao Alfa Romeo, a da je Enzo Ferrari plakao kao beba onog dana kada je uspeo da pobedi Alfe.

Mlađoj publici će više značiti to što poznati britanski automobilski novinar, Jeremy Clarkson i njegove kolege iz britanske TV emisije “Top Gear” često izgovaraju jednu rečenicu, u stvari, jednu veliku istinu o Alfa Romeo automobilima: “Ukoliko želite da se nazovete ljubiteljem automobila, morate posedovati bar jedan Alfa Romeo.

I stvarno, vozači Nemačkih, Japanskih ili bilo kojih drugih automobila, možda mogu da potegnu argument pouzdanosti, međutim, jedna vožnja u čistokrvnom italijanu (kada je u ispravnom stanju) je jedini način da saznate šta znači italijanski šmek. Italijanski automobili sa sobom nose italijanski mentalitet i to se ne nikako ne može opisati rečima, već se mora iskusiti iz prve ruke.

Pokušaćemo da kroz hronološko izlaganje i ključne momente u istoriji ove marke obuhvatimo što je više moguće detalja iz veoma bogate istorije ovog proizvođača. Segmenti su organizovani po hronološkom redosledu i obeleženi su ključnim datumima u sveobuhvatnoj istoriji Alfa Romea.

Početak

Alfa Romeo je osnovana 1910. godine i za par godina ova kompanija, jedna od najznačajnihih u globalnoj automobilskoj istoriji, puni čitavih 100 godina. Tačan datum osnivanja kompanije je 24. jun 1910. godine, kada je grupa preduzetnika i biznismena zajedničkim sredstvima preuzela italijanski deo francuske Darracq automobilske kompanije, koji se nalazio u predgrađu Milana, Portobellu. Novi naziv ove kompanije je bio ALFA – Anonima Lombarda Fabbrica Automobili.

Prvi automobil, koji je nova kompanija proizvela je nosio naziv 24HP. Kao i današnji modeli, i 24HP je posedovao nezaboravnu kombinaciju mehaničkih komponenti, performansi i voznih karakteristika koji su ga odmah učinili veoma poplarnim, kao i samu marku. Odmah nakon predstavljanja novog modela, ljudi iz ALFA-e su odlučili da se okušaju na trkama, a cilj je bio pobeda na legendarnoj trci „Targa Florio“.

Vremeplov

Postoje ikone koje će uvek biti deo slike svetske javnosti o Alfa Romeu: to su “cuore sportivo” odnosno sportsko srce, neukrotiva vitalnost, zvuk motora, elegantna forma i italijanski dizajn. Zato smo pripremili putovanje kroz vreme, vezujući se za razne slike o legendi Alfa Romea od nastanka do današnih dana.

Image

Vrednosti kroz koje ćemo pratiti istoriju Alfa Romea:

– Strast (passione)

Od 1910 do danas: evolucija brenda koja je uvek bila nepogrešiva. Shvatanje Alfa Romea na paralelnom putu kroz evoluciju italijanskih i međunarodnih običaja. Alfa Romeo u knjigama i filmovima kao predmet želja, statusni simbol, slika lepote i italijanska izražajnost.

– Automobili

Od Torpeda do Duetta preko Giuliette. Oni su NEZABORAVNI: “tehnološka remek dela“ iz epskog doba automobilizma zaključanih u mašti ljubitelja automobila iz celog sveta.

– Trke (gare)

Alfa Romeo zauzeo je mesto u takmičenjima prvih meseci postojanja: po zanimanju, po potrebi, po uverenosti. Neobičan niz pobeda na stazi, sve sa potpisom Alfa Romeo.

– Ličnosti (Personalità)

Sećanje na velikane koji su doprineli stvaranju legende Alfa Romea, od Tazio Nuvolaria – “letećeg Mantuanca“, do Ferraria, Fangia, inženjera Merosia i dizajnera Janoa, Pininfarine i Zagata.

Kompanija (società)

Više od jednostavne priče o kompaniji kao instituciji, ali takođe duge pustolovine Alfa Romea, od ranih godina prošlog veka sve do danas, u istorijskom putovanju potpuno obojenom činjenicama i ličnostima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here