Stari trkački automobili na Le Mans-u

0
7304
Image

 

U sklopu manifestacije 24 časa Le Mansa se odigrava još mnogo aktivnosti sem same trke. Jedna od pratećih trka je trka starih trkačkih modela koji su učestvovali na Le Mans trci, a koja će se voziti 2 časa pred početak same glavnog događaja.

Organizator trke, ACO, je omogućio učešće u ovoj trci svim sportskim automobilima koji su se vozili na Le Mans trci ili nekim značajnijim trkama tog vremena zaključno sa 1955. godinom. Značajni modeli koji su prijavljeni su bivši Fanđov Alfa Romeo 6C 3000CM koji je svojevremeno kao poklon dat Peronu, predsedniku Argentine. Tu su još i fabrički Ferrari 750 Monza modeli koje Maglioli i Bucci vozili na 1000km Buenos Aires-a 1955. godine. Treba pomenuti i najstariji Jaguar C tip koji će takođe učestvovati na ovoj trci.

Image 

Ostali modeli koji će se pojaviti: OSCA MT4, James Dean-ov Porsche 356, Cooper Jaguar UBH 292 (prvi Jaguar sa Cooper šasijom, vožen na 1957 Mille Miglia), 1951 Jaguar XK120, Aston Martin DB2, Gullwing Mercedes, Ferrari 375MM, Fiat 8V, Triumph TR2 i još mnoge druge trkačke ikone iz tih vremena.

U klasi automobila koji su voženi pre Drugog Svetskog Rata tu su: Lagonda V12 Le Mans, Lea-Francis, Rileys, Bugatti Type 35, Invicta, Frazer Nash TT Replica iz 1932, Bentley 3l i 4,5l, Stutz Blackhawk, Aston Martin Speed i Ulster, Alfa Romeo 6C.

Svaka od klasa će voziti trku od po 40 minuta koje će tradicionalno startovati sprintom vozača ka svojim automobilima. “Pace car” će CAV GT (replika Ford-a GT40) kojeg će voziti Sir Stirling Moss, dok će za drugu trku taj automobil voziti novinar Tony Dron zato što Stirling Moss, naravno, učestvuje u drugoj trci.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here