Novi Fiat 500L

0
355

Nakon petogodišnjeg neosporenog liderstva u svom segmentu, stiže novi Fiat 500L. Najprostraniji od svih modela linije 500 sada ima još više tehnoloških sadržaja i bolje je povezan. Ove karakteristike se razvijaju i kombinuju u tri ličnosti ovog automobila: Urban, Cross i Wagon.

Prepoznatljivi Fiat 500 stil je još očigledniji u ovoj osavremenjenoj verziji, na kojoj je 40% svih komponenata novo. Model 500L uspešno kombinuje prilagodljivost koja je vodeća u klasi sa jedinstvenim vrednostima modela 500 i upečatljivim funkcijama. 500L kombinuje celokupan stil i uzbudljivost linije 500 sa prostranošću i funkcionalnošću višenamenskog vozila.

Vozilo poseduje selektor režima vožnje (Mode Selector) za izbor tri različita režima, zavisno od stila vožnje i uslova na putu: Normal, Traction+ i Gravity Control. 500L nudi info zabavni sistem UconnectTM HD Live sa 7-inčnim dodirnim ekranom visoke revolucije, Apple Car Play integraciju i Android AutoTM podršku.

Osim izbora režima vožnje, avanturistički karakter automobila naglašen je posebnom opremom, klirensom višim za 25 mm, kao i stilskim detaljima iza kojih se krije jedinstveni krosover izgled: novi dizajn branika, novi bočni štitnici i nove zaštitne ploče napred i pozadi. Cross je u društvu najautentičnijh gradskih verzija, Urban i Wagon, čija prostanost i prilagodljivost se podižu na najviše nivoe sa sedam potpuno podesivih sedišta.

Sve tri verzije odlikuju se vrhunskim sigurnosnim funkcijama poput sistema automatskog kočenja (Autonomous City Brake), koji je u upotrebi u gradskoj vožnji, pri brzinama ispod 30 km/h, a poseduju i najveći prtljažnik u klasi. Motori koji najviše odgovaraju posebnim potrebama kupaca izabrani su za različite identitete modela. Linija benzinskih motora obuhvata 1,4-litarski 16V motor, sa 95 KS, 1,4-litarski 16V TJet, koji isporučuje 120 KS, kao i 0,9-litarski TwinAir (nije u ponudi u Srbiji), od 105 KS. Liniju kompletiraju dvogorivi benzinski i TNG 1,4-litarski TJet motor, sa 120 KS, kao i dvogorivi benzinski i metanski 0,9-litarski TwinAir, sa 85 KS. Ponudu upotpunjjuju dva dizel motora: 1.3 16V MultiJet sa 95 KS, izveden sa Dualogic prenosom i 1.6 16V MultiJet sa 120 KS. Svi motori u skladu su sa Euro 6 standardima i uspešno kombinuju izvrsne performanse i ekonomičnu potrošnju goriva.

Novi 500L dizajniran je tako da naglasi pripadnost porodičnog liniji modela naglašavajući njegova ključna stilska svojstva. Stil eksterijera izražava sve upečatljive elemente koji su karakterisali ovaj model tokom čitave njegove istorije, još od pojave njegovog legendarnog prethodnika, sa još kompletnijim identitetom. Najočiglednija veza sa prošlošću ogleda se u setu sa „brkovima i znakom” na trapezoidnom prednjem delu, gornjim farovima sa hromiranim elementima, kružnog i dinamičnog izgleda, te donjoj svetlosnoj grupi sa LED dnevnim svetlima, koja podsećaju na grafiku dve „nule” u oznaci 500. Ovim fino stilizovanim detaljem, novi 500L jasno naglašava svoj identitet čak i u mraku.

Enterijeri su takođe potpuno novi, počev od dizajna instrument-table. Prostor za putnike je udoban, pogodan, prilagodljiv i ispunjen svetlošću, sa obiljem pažljivo stilizovanih detalja i bogatstvom prepoznatljivih elemenata modela 500. Prostor iza restilizovanog multi-funkcionalnog upravljača, sada sa dodatim hromiranim elementima, unapređenog je dizajna, sa dva okrugla merna instrumenta (brojač obrtaja i brzinomer) na obe strane 3,5-inčnog grafičkog displeja u boji. Vozač takođe ima na raspolaganju inovativni TFT digitalni displej u koloru, sa kompletnim paketom korisnih informacija. Pored toga, na novom modelu 500L primenjen je inovativni koncept sa staklima sa svih strana, kojim se poboljšava osećaj kontrole nad putem, te olakšava parkiranje, pored postizanja vidljivosti koja je najbolja u klasi, a zahvaljujući zastakljenom A stubu.

Novi 500L Cross ima jedinstven krosover izgled, sa novim branicima i donjom zaštitnom pločom, novim dvobojnim 17-inčnim felnama sa dijamantskom završnom obradom, te sa rešetkom hladnjaka smelog izgleda, elementima koji pojavu vozila čine sportskom i “mišićavom”. Model ima krosover građu i izgled sa novim selektorom režima vožnje i tehnologijom sa novim 7-inčnim dodirnim ekranom Uconnect™ HD Live. Model 500L Cross je 4,28 m dug, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,61 m, širinom od 1,80 m i visinom od 1,68 m.

Urbana duša modela 500L nalazi svoj izraz u verziji Urban version, koja je dostupna u Pop Star i Lounge konfiguracijama. Vozilo u sebi sažima gradsku vožnju sa stilom. Bogat prostor za efikasnu, podesnu upotrebu i odlično upravljanje u gradskoj vožnji, kako bi se izašlo u susret potrebama svakodnevne vožnje. Ova verzija je u ponudi i kao Business konfiguracija, posebno namenjenja za profesionalce i poslovne korisnike. Model 500L Urban dugačak je 4,24 m, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,61 m, širinom od 1,78 m i visinom od 1,66 m.

Verzija Wagon, koja je takođe dostupna u konfiguraciji sa sedam sedišta, predstavlja savršeno rešenje za kombinovanje prostranosti i raznovrsnosti sa upečatljivošću i karakterom stila modela 500. U ponudi su paketi opreme Popstar i Lounge. 500L Wagon je najkompaktnije vozilo sa sedam sedišta na tržištu: dugačko je 4,38 m.

Poseduje i karakterističan komplet rešenja za prilagođavanje modela 500. Posebno razvijeni ekskluzivni paketi na raspolaganju su za svaku verziju tako da omogućavaju unapređenje modela 500L kada je reč o stilu, povezivosti, udobnosti i bezbednosti, s tim da su cene niže, nego ako bi se svaka stavka kupovala posebno. To su paketi City, Comfort, Connect, Safety, Style i Style Plus.

Izvor: FCA Srbija

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here