Predstavljen novi VW Golf

0
719

Restilizacija sedme generacije VW Golf modela je zvanično predstavljena pripadnicima medija, neposredno nakon što je novi model predstavljen i javnosti, tokom Sajma automobila u Beogradu.

Porsche SCG je za promociju obezbedio modele koji bi trebalo da budu najzanimljiviji kupcima na našem tržištu. Na raspolaganju su bili 1.0 TSI i 1.6 TDI modeli u Comfortline opremi, dok je 2.0 TDI pogonjeni model bio u R-Line paketu opreme i sa svim novim sistemima koje nova generacija Golf modela nudi.

Itinerer je novinarske posade vodio kroz jutarnju gužvu u centru Beograda, zatim kraća etapa autoputem i nakon toga vožnja magistralnim pravcem do okoline Aranđelovca, do etno sela „Babina reka“.

Ekipa sa našeg sajta je, sticajem okolnosti, put ka Aranđelovcu provela isključivo vozeći 2.0 TDI R-Line model koji je pored DSG menjača demonstrirao nove sisteme za asistenciju i bezbednost koji su na spisku serijske i opcione opreme. Prisustvo pomičnog staklenog krova u idealnim prolećnim uslovima je samo pomoglo da se za volanom novog Golfa osetimo vrlo ugodno. Jasno, ugodnost koju pruža automobil čija je cena 38.000€ se, nekako, i očekuje.

Redakcijski plan je bio da u povratku pokušamo da nagovorimo kolege da se zamenimo za 1.0 TSI pogonjeni model, s obzirom da od tog modela očekujemo da bude vrlo zanimljiv kupcima, pre svega zbog relativno pristupačne cene od 21.400€, ali ni 1500€ skuplji 1.6 TDI nije bio loša opcija.

Srećnim spletom okolnosti smo u povratku umesto 1.0 TSI i 1.6 TDI pogonskih agregata, koristili pogonski sistem budućnosti – e-Golf. Automobil sa potpuno električnim pogonom nudi autonomiju do 300km, kao i sasvim respektabilne performanse – 10s za ubrzanje 0-100kmč. Cena e-Golf modela na našem tržištu će biti oko 45.000€.

S obzirom da je vožnja električnog modela bila izuzetno retko zadovoljstvo za nas, odlučili smo da u povratku iskoristimo rutu koja je malo duža, ali daleko pogodnija za električni pogon. Bešumna vožnja u prvim kilometrima je bila prilično novo iskustvo za nas, da bi izlaskom na Ibarsku magistralu dobili priliku i da isprobamo kako se električni pogon ponaša u poređenju sa 2.0 TDI agregatom koji smo koristili u dolasku. Apsolutno odsustvo buke, čak i u odnosu na vrlo tihu TDI+DSG kombinaciju je verovatno i najveći dobitak, mada ne možemo da ne primetimo da smo imali vrlo širok osmeh pri svakom prolasku benzinskih stanica – činjenica da dopuna baterija može biti obavljena u garaži i po daleko nižoj ceni nego gorivo, koje tokom proteklih meseci rapidno poskupljuje, je prilično olakšala prihvatanje prilično visoke cene vozila.

Ono što je takođe veoma bitno, e-Golf je nalik sasvim običnom automobilu. Dakle, ništa posebno na njemu nema osim plavih znački i plavog štepa na ručici menjača koja je identična onoj kod DSG menjača. Čak je R-Line model imao virtuelni kokpit, dok je kod e-Golf modela korišćena klasična komandna tabla, tako da osim neobične tišine, nikakve razlike u odnosu na standardni model nema.

Električni pogon je izuzetno efikasan, ali ako mislite da su performanse smanjene na konto ekonomije – pogrešili ste. Eksplozivna među ubrzanja omogućavaju laka obilaženja, dok je uspon kod Bubanj potok pijace električni pogon podneo sa takvom lakoćom, da smo u jednom trenutku bili prosto iznenađeni kako e-Golf ubrzava.

Porsche SCG je za početnu fazu prodaje novog modela pripremio posebne ponude, pa će tako 1.0 TSI model u Trendline opremi biti raspoloživ po ceni 15.990€, dok kupci koji se odluče za Porsche Mobility finansiranje će imati 1000€ manju cenu i poklon u vidu 4 alu felne i zimske gume. Ponuda za 1.6 TDI u Trendline opremi iznosi 16.990€, uz iste pogodnosti za kupovinu preko Porsche Mobility.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here