Prvi utisci: Renault Talisman Grandtour

0
1450

Nakoliko meseci nakon što smo vozili Renault Talisman u limuzinskoj verziji, sada nam je na testu isti automobil ali u karavan, tj. Grandtour, izvedbi.

Utisci tokom testiranja limuzine su uglavnom bili veoma pozitivni, uz odličan dizajn kao primarnu komponentu takvog utiska. Sada je na red došao test karavan verzije, odnosno Grandtour, kako u Renault-u nazivaju karavan modele.

Interesantno, testirani Grandtour koristi isti pogonski sistem kao i prethodno testirana liuzina: dCi 160 u paketu sa EDC menjačem i 4Control upravljanjem. Pored oblika karoserije, aktuelni test model u odnosu na prethodno testirani model, razlikuje i paket opreme pa umesto najjačeg paketa Initiale Paris, Grandtoru je bio opremljen za jedan nivo slabijom opremom.

TalismanGT 52

U redu, da krenemo „u meso“ – zapremine i dimenzije. Talisman ima deklarisanu (VDA) zapreminu gepeka od 608 litara, dok se obaranjem zadnje klupe dobija 1022 litra. Kod Grandtour verzije je, zanimljivo, osnovna zapremina manja – 572 litara. Ipak, Grandtour iskazuje svoje karavanske karakteristike kada se obore zadnja sedišta, kada se dobija 1681 litara kompletne zapremine, što znači kada se gepek dupke napuni do krova. U

TalismanGT 41

U praksi, upravo ovo „punjenje do krova“ je i jedina prednost karavana, jer se tu dobija preko 600 litara više zapremine, ali i „kockasti“ tovarni prostor koji je praktičan za razne „transportne“ aktivnosti. Razmak između „koševa“ na zadnje delu je 1436 mm kod Grandtour-a, što je za 294 mm više od limuzine. Ono gde limuzina ima prednost je maksimalna dužina tovarnog prostora, pa je tu Grandtour kraći za 65 mm. Što se tiče spoljnih dimenzija, Grandtour je 16 mm duži i 3 mm viši od limuzine.

TalismanGT 53

Za putnike, Grandtour po širini ima iste dimenzije kao limuzina pa je taj element nije promenjen kod Grandtour verzije. Isti je i za visinu prednjih sedišta do krova. Ono gde je Grandtour malo prostraniji je kada je u pitanju prostor za glave putnika na zadnjoj klupi, što znači veću udobnost za „duže“ putnike na takođe dužim stazama.

TalismanGT 97

Kada se u performanse u fokusu, razlika postoji ali je veoma mala. Deklaracija kaže 2 km/h manja maksimalna brzina, odnosno 0,2 sekunde sporije vreme do 100 km/h. Naša merenja su pokazala takve razlike, pa su međuubrzanja za nijansu sporija kod karavan verzije. Agilnost oba modela je zahvaljujući 4Control sistemu na istom nivou, tako da po ovom elementu Grandtour ne zaostaje u odnosu na limuzinu. Finalna razlike između dve verzije može biti još samo u ukupnom utisku po pitanju spoljašnjeg dizajna. Nesporno, Talisman Grandtour odlično izgleda i definitivno je jedan od najuočljivijih karavana u segmentu. Opet, geni su nasleđeni od limuzine, pa to nije neko iznenađenje.

TalismanGT 70

Naravno, tu je i razlika u ceni, pa je u proseku Grandtour skuplji za 1200 evra u odnosu na limuzinu. Sa ukupnom cenom testiranog modela od 30 hiljada evra, navedena „hiljadarka“ ne zvuči kao prevelika doplata za dodatni prostor koji se dobija. Naravno, za one koji taj prostor žele konstantno da koriste.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here