Tržište: Pad prodaje Volkswagena u februaru

0
255

Grupacija Volkswagen saopštila je da ukupna prodaja njenih vozila u svetu u februaru umanjena za 0,9 odsto, pošto dobri prodajni rezultati u Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji nisu nadomestili slabije rezultate u Kini i Evropi.

Prodaja svih automobilskih marki iz ove grupe, uključujući Porsche i Audi, u februaru je iznosila 686.000 automobila. U Kini je zabeležen pad prodaje za 1,9%, ali Volkswagen očekuje oporavak u narednim mesecima.

 

Prodaja je u Evropi oslabila za 1,5% u poređenju sa februarom prošle godine, dok je u Americi povećana za 13%. U regionima centralne i istočne Evrope zabeleženo je povećanje za 12%, a tome je posebno doprinela Rusija sa rastom od 6,3%.

U Južnoj Americi ostvareno je povećanje prodaje za 4,1%, ali je u Brazilu, najvećem pojedinačnom tržištu, zabeležen pad za 8,9%.

Matična marka Volkswagen doživela je pad za 2,6%, što je najviše u grupaciji. Audijeva prodaja umanjena je za 1,1%, Škoda je u februaru zabeležila rast za 3,1%, a SEAT rast za 11%, najviše zahvaljujući dobroj prodaji SUV modela Ateca. Porsche je ostvario rast za 6,4%.

Čitava grupacija je od početka godine isporučila na svetsko tržište 1,5 miliona automobila, što je za 2,6% manje nego u istom periodu prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here