Hyundai počinje prodaju hibridniog IONIQ modela

0
677

Početak prodaje hibridno pogodnjenog Ioniq modela na domaćem tržištu je počela 16. januara, a cena za 1.6 GDI HYBRID pogonjeni model kreće od 24.990E.

Hyundai je model Ioniq globalno predstavio početkom 2016, a godinu dana nakon toga domaći distributer je odlučio na ponudi hibridno pogonjenu varijantu i na našem tržištu. Da podsetimo, Ioniq se nudi i kao čisto električno vozilo, ali ta opcija na našem tržištu nije u ponudi što i ne čudi s obzirom da svi proizvođači automobila za prodaju svojih EV modela traže značajne dotacije od strane države.

Hibridni model (HEV) koristi benzinski motor i kretanje automobila za punjenje baterije koja poboljšava efikasnostost i dopunjuje snagu motora. Novi 1,6-litarski Kappa GDI motor kompanije Hyundai Motor razvijen je posebno za hibridne motore i ima najveći procenat termalne iskorišćenosti, od čak 40%. Maksimalna izlazna snaga ovog motora je 105ks i kombinuje se sa snagom elektro motora maksimalne izlazne snage 43,5 KS. Hlađenje glave i bloka motora se vrši odvojeno kako bi se postiglo optimalno hlađenje. Direktno ubrizgavanje goriva se vrši kroz 6 brizgaljki pod pritiskom od 200 bara, što dodatno smanjuje potrošnju i emisiju CO₂.

Pored toga, litijum-jonska polimer baterija ima izvanredne karakteristike punjenja i pražnjenja i optimalnu izlaznu snagu. Kontrola distribucije električne energije posebno je razvijena za hibridna vozila. Jedinstven sistem prenosa dvostrukog kvačila (DCT), obezbedjuje dinamično iskustvo u vožnji koje je specifično za IONIQ. Energetska efikasnost koja je jedinstvena u svetu i sistem prenosa omogućavaju brzu reakciju motora, odlične performanse i ubrzanja, kao i glatke promene stepena prenosa što će sigurno oduševiti svakog vozača ovog hibrida.

Izvor: Hyundai

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here