Peugeot 3008 promocija

0
475

Nakon što je Euroimpex Autogroup, uvoznik Peugeot vozila za Srbiju, predstavio model 2008, na red za predstavljanje je došao i njegov veći brat – 3008.

3008 51

Domaći novinari su imali priliku da u vožnji do Fruške gore probaju novi Peugeot adut u SUV segmentu. Peugeot 3008 je od samog starta izazvao veliko interesovanje u automobilskom svetu, pa je na početku prodaje je uspeo da ostvari dobre rezultate. SUV C segment tokom zadnjih nekoliko godina ima stalan rast na svim kontinentima pa sa te strane i nije baš previše teško napraviti dobar rezultat u segmentu koji se konstantno širi.

3008 78

Naravno, Peugeot je prepoznao trenutne zahteve tržište pa je novi 3008 kompletno dizajniran u ovom smeru. Tako u ponudi uopšte nema 4×4 pogona, što odgovara modernom SUV konceptu gde pogon na svim točkovima za većinu kupce nije bitan.

3008 15

Slična situacija je i kada su motori u pitanju. U ponudi su nagrađivani i dobro poznati Puretech benzinski i BlueHDi dizel motori. Za ljubitelje benzinaca, tu je 1,2 turbo Puretech sa 130 KS i 1.6 THP sa 165 KS uparen sa automatskim ili manuelnim menjačem. Blue HDi motori imaju tri predstavnika : 1.6 HDi sa 120 KS sa manuelnim i automatskim menjačem, dok dvolitarski motori dolaze u verzijama od 150 i 180 konjskih snaga.

3008 19

U odnosu na model prethodne generacije, najočiglednija promena je prelazak iz MPV segmenta u klasičan SUV „crossover“. Peugeot 3008 je sada postavljen je na EMP2 mehaničku platformu grupacije PSA, koja je lakša za oko 100 kg, a automobil je duži za 8,5 cm u odnosu na prvu generaciju sa ukupnom dužinom od 4,45 metara.

3008 07

Širina vozila gotovo je ista kao kod prethodnika, dok je odstojanje od tla 22 cm, kako bi automobil mogao da zadovolji potrebe terenske vožnje. Naravno, to pitanje oko terenske vožnje je ograničeno, usled nedostatka 4×4 pogona, ali se Peugeot potrudio da kroz „klirens“ i napredne elektronske sisteme omogući što je moguće više sa klasičnim prednjim pogonom.

3008 11

Jedan od njih je HADC (Hill Assist Descent Control) sistem, kreiran da vozača izvuče iz delikatnih situacija. Reč je o novom sistemu na koji je Peugeot čak licencirao (iako slične rešenja postoje baš odavno), a koji vam omogućava da pri veoma maloj brzini (3 km/h), savladate nizbrdicu i do 45°, bez učešća vozača. Dovoljno je da vozač samo drži upravljač, odnosno da po silasku pritisne taster kojim se brzina automatski ograničava na 10 km/h.

3008 26

Međuosovinsko rastojanje poraslo je za 62 mm I sada iznosi 2.675 mm, pa će putnici, naročito oni koji sede pozadi, uživati u većem komforu, kako u nivou kolena, tako i prostoru za glavu jer je on viši za 36 mm. Ovo smo tokom test vožnje mogli i da proverimo, i stvarno na zadnjoj klupi ima dosta prostora čak i kada ispred sede „veliki“ ljudi.

3008 36

Sa promenom dimenzija i dizajna spoljašnjosti došlo je i do promena kapacitet prtljažnika. Zapremina gepeka iznosi 520 litara, što je za 90 litara više u poređenju sa prvom generacijom modela 3008. Sa obaranjem zadnjih sedišta dobija se čak 1580 litara.

3008 38

Dizajn je danas možda i kritičnija stvar od tehnologije, pa se Peugeot potrudio da model 3008 bude „u fazonu“. Novi 3008 izgleda veoma zanimljivo, sa zadnjim krajem kako boljim delom ukupnog dizajna. Napred, stiče se utisak da se možda malo preteralo sa brojem detalja. U globalu novi 3008 izgleda atraktivno, sve ostalo je stvar preferencije.

3008 32

Sa dizajnerske strane, enterijer nam se više dopao, a za njega Peugeot koristi termin „i-cockpit“ dizajn. Oblik volana je „hit“ i pruža vozaču „avionski“ utisak sedenja u kokpitu. Odlično leži u ruci i veoma je precizan, što značajno doprinosi dobrom vozačkom iskustvu. Ostatak je urađen u veoma sličnom maniru: odlično rešeni tasteri za sve glavne komande, položaj ručice menjača i naravno, dva velika LCD ekrana. Tako je sada tu glavni LCD ekran dijagonale od 12,3 inča, koji u potpunosti menja klasičnu instrument tablu. Pored futurističkog dizajna ovo omogućava i veliku prilagodljivost onoga što ekran prikazuje, pa vozač to može lako prilagoditi svojim potrebama.

3008 31

Druga deo „LCD priče“ je pomeranje ekrana (osetljivog na dodir)a multimedijalnog sistema na vrh centralne konzole, iznad središnjih ventilacionih otvora. Njegove funkcije su uglavnom standardne, a svim glavnim menijima se pristupa preko pomenutih 6 aluminijumskih prekidača. Opcioni panorama krov takođe odlično izgleda, pa je ukupni utisak po pitanju enterijera izuzetno pozitivan. Tome doprinosi i veoma veliko unapređenje po pitanju materijala u odnosu na Peugeot modele koji smo nekada testirali, pa se i tu vidi želja proizvođača da ovaj model još malo izdigne u svojoj ponudi.

3008 92

Kada su pakete opreme u pitanju, kao i raspon cena, situacija je sledeća. Sa Puretech benzinskim turbo motorom od 130 KS u Access paketu opreme novi Peugeot 3008 košta 20.990 eura. Navedeni nivo opreme uključuje: klima uređaj, LED dnevna svetla, i-cockpit sa digitalnom instrument tablom, električnu parking kočnicu, električne podizače prednjih i zadnjih stakala, tempomat, multifinkcionalni kožni volan, ručke i retrovizorе u boji vozila. Najskuplji model je sa 2,0 HDi motorom od 180 KS i sa maksimalnim paketom, a cena je 36000 evra.

3008 70

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here