Mazda DPI prototip – RT24-P

0
2731

Mazda Motorsport odeljenje je na Sajmu automobila u Los Anđelesu predstavilo prototip koji će nastupati u američkom endurans šampionatu IMSA. Za razliku od ostalih prototipova, RT24-P intezivno koristi aktuelni dizajnerski jezik, KODO, tako da je veza između putničkih modela i trkačkog jasna i nedvosmislena.

Počevši od sezone 2017, IMSA je odlučila da povuče potez kojim se top klasa prototipova u ovom takmičenju udaljava od onoga što FIA definiše kao LMP2 klasa, koju viđamo u svetskom, evropskom i azijskom endurans šampionatu. Naziv novog prototipa, RT24-P, govori da je za pogon koristi 2-litarski, 4-cilindrični agregat, dok slovo P označava da je u pitanju Prototip.

Osnovni razlog je što IMSA želi da omogući fabrikama da učestvuju u takmičenju, a što po novim pravilima za LMP2 klasu nije moguće, tako da je novi naziv ove klase DPI – Daytona Proyotype International, a u praksti je to LMP2 prototip koji nema ograničenja po pitanju proizvođača karoserije i pogonskog agregata, a što je po FIA pravilnik čvrsto definisano (samo nekoliko konstruktora šasija i jedan proizvođač motora).

Loša strana ove odluke je što DPI prototipovi, iako veoma slični LMP2, nemaju prava učestvovanja na 24 časa Le Mana, niti na trkama FIA WEC, ELMS ili Asia LMS šampionata. Ukoliko se DPI koncept pokaže kao dobar i popularan, moguće je da će FIA i ACO omogućiti nastup ovim prototipovima u budućnosti.

Benzin, dizel i ponovo benzin

Da sumiramo Mazda sporske atkivnosti u proteklih 10-tak godina, kada su u pitanju endurans programi. Naime, Mazda je sredinom 2000-tih odlučila da se ponovo vrati u endurans. Kako nije bilo mogućnosti da se uz relativno skromni budžet vrate na Le Man kao LMP1 fabrički tim i time pokušaju da ponove pobedu koju su postigli sa Mazda 787B, a što do ove godine niti jedan japanski tim nije uspeo da ponovi iako je Toyota ove godine bila jaaaaaako blizu.

Mazda 787B

Krajem 2008. godine Mazda je odlučila da u saradnji sa kompanijom AER ponudi timovima iz LMP2 klase svoj motor kao opciju. Saradnja sa specijalistima za trkačke motore, kompanijom AER, je bila neophodna zato što je Mazda želela da iskoristi svoj serijski benzinski agregat sa kodnom oznakom MZR i time promoviše svoj proizvodni program. Motor je za trkačku aplikaciju imao turbo punjač i nosio je kodnu oznaku MZR-R, a koristili su ga i timovi u evropskom i u američkom endurans šampionatu.

Lola B09/86 Mazda

SpeedSource tim, koji je godinama blisko sarađivao sa Mazda SAD i MazdaSpeed sportskim odeljenjem, je u tadašnjem Grand Am šampionatu koristio Mazda RX8 automobil koji je uz dosta modifikacija kako po pitanju karoserije, a tako i po pitanju motora (umesto 13B korišćen je 22B vankel, tj, rotacioni motor koji je umesto 1,3 imao zapreminu od 2,2 litra).

Ovaj tim je od 2014. ponovo nastupao u IMSA endurans šampionatu, ali je ovog puta to bio LMP2 prototip sa Lola B08/80 šasijom i Skyactiv-D pogonskim agregatom što je prava specifičnost jer do sada nikada nije bilo LMP2 prototipova koji su koristili dizel pogon – ovaj specijalitet je bio rezervisan za LMP1 klasu gde su dizele koristili Audi i Peugeot.

Lola B08/80 Mazda

Tokom dvogodišnjeg trkačkog programa, Skyactiv-D pogonski agregat je pretrpeo brojne modifikacije, pre svega da bi mogao da postane aktivan deo šasije što je tražilo ojačanje bloka, ali i da omogući dovoljno snage kako bi SpeedSource posade mogle da budu konkurentne. U samom finišu sezone 2016 od serijskog motora kakav koristi Mazda 6 koji proizvodi 175KS i 420Nm se stiglo do trkački modifikovanog agregata koji i dalje ima 51% serijskih komponenti, ali proizvodi 450KS i 820Nm!

KODO DPI prototip

{gallery}/media/jw_sigpro/users/0000000063/2017 Mazda DPI{/gallery}

Moderni prototipovi imaju potpuno funkcionalni izgled gde je sve podređeno funkciji, tako da većina novih prototipova teško može da se okarakteriše bilo kao “lep” bilo kao sličan nekom serijskom modelu. Mazda je za ovu priliku poslala svoje dizajnere zadužene za serijski program vozila u Multimatic tim da bi zajedničkim snagama pokušali da naprave prototip koji bi imao jasne dizajnerske elemenete KODO jezika, ali da ti isti elementi budu praktično upotrebljivi na trkačkoj stazi.

{YouTubeVideo id=BNDZugkg4es,2}

Upečatljiva prednja maska, kao i linije koje su veoma slične onima koje se mogu videti na serijskim Mazda vozilima su praktičan dokaz da moderni prototipovi ne moraju biti bez ikakvih estetskih momenata, a rezultat rada Mazda Design Americas odeljenja i Multimatic tima nam daje za pravo da se nadamo da će i drugi konstruktori pokušati da integrišu elemente dizajna iz serijskog programa kako bi se trkački prototipovi učinili lepšim i uzbudljivijim za gledanje, bar onom delu publike koji nije pasionirani ljubitelj automobilskog sporta.

Prisustvo većeg dela elemenata KODO dizajnerskog jezika takođe potvrđuje da serijski automobili iz Mazde imaju odlične aerodinamičke karakteristike, pa je to sigurno i omogućilo da se dosta specifičnih detalja nađe i na trkačkom automobilu.

Ken Sovard (Ken Saward), menadžer u Mazda Design Americas odeljenju, je izjavio: „KODO dizajn je u osnovi svakog vozila koje nosi Mazda oznaku, tako da ni ovaj prototip nije ništa drugačiji. Dva osnovna parametra prilikom dizajna su bili aerodinamičke performanse i novi tehnički pravilnik za DPI klasu. U saradnji sa Multimatik inženjerima uspeli smo da pronađemo način da primenimo KODO filozofiju dizajna, a da je pri tome automobil izuzetno aerodinamički efikasan.“

SpeedSource tim je kao osnovu koristio nove Riley Mk.30 šasije, a kanadska kompanija Multimatic je bila zadužena za modifikaciju šasije u skladu sa pravilnikom i sa potrebama trkačkog automobila. Tim će u narednoj sezoni nastupati sa dva automobila.

Za pogon će biti zadužen AER modifikovani MZ-2.0T pogonski agregat koji je Mazda tokom sezone 2016 već koristila. U pitanju je četvorocilindrični 2,0 litarski turbo agregat koji proizvodi oko 600KS. Novi motor koristi Skyactiv komon rejl direktno ubrizgavanje pri 1500 bar pritiska i 4-2-1 izduvnu granu na kojoj se nalazi jedan Garret turbo punjač, baš kao što je bio slučaj i sa prethodnikom (MZR-R je koristio Garret T30R turbinu). Novi motor proizvodi maksimalnu snagu pri 9000 obrtaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here