Jaguar I-Pace koncept

0
813

Jaguar je prikazao konceptualni električni SUV model I-Pace, čija bi serijska varijanta trebalo da bude konkurent Teslinom Modelu X. Jaguar je najavio serijsku varijantu za drugu polovinu 2018. godine.

Koncept koristi bateriju od 90kWh koja omogućava autonomiju od 350km. Par električnih motora od po 200KS, po jedan na svakoj osovini, isporučuju 700Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sve točkove. Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 4 sekunde.

16jaguar ipace1

 

Struktura električnog koncepta nije povezana sa modelom F-Pace. Umesto toga, iskorištena je posebna arhitektura za električna vozila. Litijum-jonska baterija smeštena je ispod poda kabine i sistemom brzog punjenja moguće ju je napuniti do 80% kapaciteta za 90 minuta ili do 100% za nešto više od dva sata.

16jaguar ipace2

16jaguar ipace3

Jaguar je saopštio da je izgled koncepta inspirisan supermodelom C-X75, koji nikada nije stigao do serijske proizvodnje. Pošto nema klasičnog motora, niti menjačkog tunela, dizajneri su mogli da pomere kabinu napred, povećaju prostor u kabini, produže međuosovinski razmak i skrate prepuste u odnosu na vozilo sa konvencionalnim pogonom.

16jaguar ipace4

I-Pace je dugačak 4680mm, širok 1890mm i 1560mm. Felne imaju prečnik od 23 inča, pneumatici su dimenzija 265/35 R23 a aerodinamički koeficijent je 0,29. U Jaguaru kažu da je težište ovog koncepta niže za 12cm u poređenju sa konvencionalnim krosoverima. Ogibljenje je urađeno po ugledu na modele XE i F-Pace, sa dvostrukom viljuškom napred i multilinkom nazad, a servo je elektromehanički.

16jaguar ipace5

U kabini I-Pace ima tanka sedišta, ekran na centralnoj konzoli, digitalnu instrument tablu, elemente od drveta i audio sistem marke Meridian. Panoramski krov i unurtašnja LED rasveta pojačavaju utisak luksuza. U centralnoj konzoli ima 8 litara prostora za predmete, a prtljažnik je zapremine 530 litara (još 28 litara na raspolaganju je ispod prednjeg poklopca).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here