Pariz: 2017 Audi Q5

0
850
NAS SPONZOR

Novi Audi Q5 predstavljen je na Sajmu automobila u Parizu, a prodaja kreće početkom sledeće godine. Druga generacija ovog modela bliska je Audiju A4, a novi Q5 lakši je za 90kg u odnosu na prvu generaciju iz 2008. godine.

Ključ za smanjenje težine je upotreba Volkswagenove MLB platforme, koju već koriste A4 i veći Q7. Novi Q5 po dimenzijama je blizak starom, ali je unutrašnji prostor bolje iskorišten. Novi Audijev SUV je najaerodinamičniji auotmobil u svojoj klasi, pa se u kabini čuje veoma malo buke od vetra i vibracija.

16audi q53p 2

 

U pogledu dizajna, novi Q5 nastavlja u stilu modela Q7 i Q2, naročito u prednjem delu. Prednja svetla mogu biti LED ili u Matrix LED tehnologiji, u zavisnosti od specifikacije, a tu je i sistem dinamčinog rada indikatora skretanja.

U kabini ima mesta za pet osoba. Kupci će moći da biraju između 12,3 inčog virtuelnog kokpita, koji se već koristi u nekoliko modela, kao i dva različita ekrana multimedijalnog sistema. U standardnoj opremi je sedmoinčni ekran, a u višim paketima opreme je ekran dijagonale 8,3 inča. Sistem se kotroliše preko rotacionog elementa i površine osetljive na dodir. Head up displej je na listi opcija. Prtljažnik izma zapreminu od 610l odnosno 1550l sa obaranjem zadnjih sedišta.

16audi q53p 1

Novi Q5 moći će da se dobije sa serijom četvorocilindričnih V6 benzinskih i dizelskih motora, koji su većinom preneseni iz A4. V6 agregati su deo nove serije koje su zajedno razvili Audi i Porsche. U planu je i plag-in hibridna verzija u kojoj će se kombinovati dvolitarski četvorocilindrični benzinski motor i električni agregat. Taj model moće će da pređe 50km korištenjem samo električne energije.

Na početku prodaje u ponudi će biti dvolitarski TDI od 150KS, 163KS i 190KS, dvolitarski benzinac od 250KS (troši 6,8l na 100km i emituje 154g7km CO2), kao i trolitarski dizelaš od 285KS.

U planu je da kasnije budu ponuđene i visoko performantne verzije SQ5 i RS Q5, koji će isporučivati 330KS odnosno 500KS. Neke verzije moći će da se dobiju sa “Ultra” tehnologijom, koja isključuje pogon na zadnoj osovini kada on nije potreban, što povećava efikasnost. Vektorska raspodela obrtnog momenta je deo svih Q5, a sportski diferencijal je opcija za V6 dizelaš.

16audi q54p 1

Kupci će moći da biraju između pogona na prednjim i svim točkovima, kao i između šestostepenog manuelnog, sedmostepenog automatskog i osmostepenog automatskog menjača. Ogibljenje je multilink u pet tačaka na prednjoj i zadnjoj osovini, sa čeličnim oprugama i podesivim amortizerima. Vazdušno ogibljenje iz Q7 je na listi opcija. Vozači mogu da biraju između sedam modova vožnje, uključujući dva za teže terene.

16audi q54p 2

U ponudi je 14 boja karoserije i pet nivoa opreme – sport, design, S line, design selection i S line. Pored elemenata na spoljašnosti, oni donose i razlike u kabini. Standardni paket obuhvata novi multifunkcionalni upravljač, a među opcijama su grejanje upravljača i funkcija masaže u sedištima, kao i ambijentalno osvetljenje kabine u čak 30 varijanti. standardne felne imaju 17 inča, a mogu se povećati do veličine od 21 inča.

Na listi asistencija i bezbednosne opreme su adaptivni tempomat, držanje saobraćajne trake, upozorenje na bočni saobraćaj, autonomno kočenje u hitnim situacijama i pomoć pri parkiranju.

Prethodni tekstF1: Katastrofa za Hamiltona u Maleziji
Sledeći tekstPariz: Audi RS3 Sedan