FIA WEC: Porše pobeđuje i u Meksiku

0
687

Porše nastavlja sa nizanjem pobeda i na petoj rundi šampionata, dok su u GTE Pro Aston Martin posade odlučile da prekinu Ferrari/Ford dominaciju. Domaća posada RGR Sport tima je zabeležila pobedu u LMP2, dok je Abu Dabi Proton Porsche pobedio u GTE Am.

Peta runda šampionata je vožena u Meksku, na stazi Braća Rodrigez. Ovo je prvi put, od kako je formiran FIA WEC šampionat, da je vožena trka u Meksiku, a zaslužan je glavni promter trke i ujedno jedan od vozača pobedničke LMP2 posade, Rikardo Gonzales. Promenljivi vremenski uslovi su pomogli da ovo bude jedna od najzanimljivijih trka endurans šampionata u proteklih nekoliko godina.

Porsche #1 posada (Veber, Hartli, Bernhard) je zabeležla još jednu, drugu uzastopnu, pobedu nakon što su se žestoko borili sa Audi #7 i Audi #8 posadama. Drugo mesto osvojila je Audi #7 posada (Loterer, Fesler) koja je uspela da u završnici trke nadoknadi veliki zaostatak za vodećima, ali to nije bilo dovoljno da ugroze vodeću posadu. Treće mesto je pripalo Toyota #6 posadi (Konvej, Sarazan, Kobajaši).

U početnoj fazi trke borba se vodila između Audi #8 i Porsche #1 i #2 posada, da bi posada #8 imala kvar na prednjem točku što je prouzrokovalo da Džarvis izgubi kontrolu i ošteti R18 etron quattro izletanjem na krivini 1. Posada #2 je imala kontakt sa Alpin #36 posadom što je zahtevalo vanredni odlazak u boks, dok je posada #1 imala „drajv tru“ kaznu zbog prelaska preko linije koja odvaja ulazak u pit lejn i staze, a sve zato što je inženjer tražo od Bernharda da ipak ostane malo duže na stazi kako bi imali više vremena da procene kakve gume da stave jer je upravo tada kiša počela da pada većim intenzitetom. Posada #1, tačnije Timo Bernhard, je imala mnogo sreće u završnici zato što je Bernhard napravio grešku i izleteo sa staze, izbegavši oštećenje automobila za nekoliko centimetara, a sve to na 5 minuta to kraja trke.

Toyota #5 je u ranoj fazi odustala zbog kvara na električnom pogonu, tako da je posada #6 imala težak zadatak da se sama bori protiv Audi i Porše posada. Japanski tim je uspeo da zabeleži treće mesto i tako osvoji još jedan podijumski plasman.

U LMP2 klasi je bilo vrlo žestoko, a glavni akteri su bili Signatek Alpin #36 (Menezes/Lapjer/Rikelmi), domaći #43 RGR Sport (Albukerki, Senda, Gonzales) i #26 G-Drive (Rast, Rusinov, Brandl). G-Drive posada je bila u vođstvu kada je otkazao kočioni sistem čija popravka je ovu posadu koštala pobede. Borba između Alpin i RGR posade je bila žestoka i smene na vodećoj poziciji su bile česte, a konačnu odluku o pobedniku je doneo Signatek Alpin tim nakon što su napravili grešku prilikom redovnog odlaska automobila u boks, pa je nakon „drajv tru“ kazne trka odlučena zbog toga što RGR Sport posada do kraja trke nije napravila grešku.

U GTE Pro klasi pobeda je otišla u ruke Aston Martin #97 posadi (Tarner, Stanavej) i to je prva ovogodišnja pobeda za Aston Martin. Na drugom mestu, sa samo 0,9s zaostatka, trku su završili #51 AF Corse vozači Kalado i Bruni. Treće mesto je osvojila Aston Martin #95 posada (Tim, Sorensen) koji su u završnici trke imali izletanje sa manjim oštećenjem što im je ipak omogućilo da ostanu u borbi za podijumski plasman.

U GTE Am klasi pobedu osvaja Abu Dabi Proton #88 posada (Long, Al Kubaisi, Hajnemejer Hanson) koji su sa krugom prednosti pobedili, dok je na drugom mestu trku završila AF Corse #83 posada (Kolard, Aguaš, Perodo).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here