Blancpain: BMW najbrži na 24 časa Spa

0
1477
NAS SPONZOR

Najsnažnije GT3 posade na svetu su tokom proteklog vikenda imale priliku da odmere snagu svojih timova, vozača i najnovije GT3 mašinerije. BMW je i pored tako snažne konkurencije zabeležio drugu uzastopnu pobedu, koja je ostvarena sa potpuno drugim timom i drugim automobilom. Bolji marketing onoga što radite teško da možete da dobjete, a posebno ne kada ste iza sebe ostavili najljuće konkurente iz komšiluka – Audi i Mercedes.

Ovogodišnje održavanje 24 časa Spa, 69. po redu, je trebalo da u prvom planu ima potpuno druge aktere, one koji stižu iz Štutgarta. Kvalifikacije vožene u četvrtak su pokazale da nove Mercedes AMG mašine ipak imaju pukotinu u oklopu, a kroz jednu od njih se provukao Šejn van Gisbergen u McLaren 650S odvezavši sjajno vreme od 2:18.474 koje Black Falcon i HTP vozači nisu mogli da nadmaše.

U petak se vozio Superpole gde je najbržih 20 posada odlučivalo koje će startne pozicije zauzeti na trci, a svaki vozač je imao na raspolaganju dva kruga kako bi postigao što bolje vreme. U ovoj fazi apsolutno su dominirali vozači u Mercedes GT AMG automobilima koji su postavili šest najboljih vremena, a najbrži je bio Maksimilijan Getz u posadi #86 sa novim rekordom staze – 2:17.651.

HTP Motorsport posada #86 je odmah nakon što je završen Superpole diskvalifikovana, tako da je pol poziciju preuzela posada #85, takođe HTP Motorsport, čiji je vozač Klaus Šmid postavio za 0,374s sporije vreme nego Getz. Međutim, nevoljama za Mercedes posade tu nije bio kraj pošto je već tog dana najavljeno da će još neki od rezultata biti poništeni. U subotu, samo par sati pred početak trke saopšteno je da su još dve posade diskvalifikovane (ISR Audi #74 i Sainteloc Audi #26) i to zbog toga što su “sekli” stazu i time stekli nesportsku prednost.

Što se tiče Mercedes posada, organizator (SRO) je na tehničkom pregledu zaključio da je jedna od “mapa” ECU neispravna i da ugao paljenja nije u skladu sa tehničkim specifikacijama tako da su sve posade sa Mercedes automobilima, osim posade #56 koja je na kvalifikacijama menjala motor.

Šest posada koje su bile u Superpole rundi su ostale bez rezultata čime su pali na začelje, a pored toga su dobili kaznu stop&go u trajanju od 5 minuta sa obavezom da tu kaznu obave odmah i da je ne mogu obaviti ako je na snazi žuta zastava (u trenutku kada ulaze u pit lejn).

Sam početak trke je pripao Mirku Bortolotiju u GRT #16 Lamborghini Huracan automobilu, ali je udes između Kevina Estrea (#77 Porsche) i Išikave Motoakija (#53 Ferrari) doneo jednočasovni prekid.

U ovoj fazi Audi posade #28 i #6 su bile izuzetno brze, a glavni konkurenti su bili Bentley #8 vozači koji su se često nalazili u vođstvu, mada je u jednom trenutku u vođstvu bila čak i #114 Emil Frey Jaguar posada!

Tokom noći, lančani incident je poslao Jaguara kojeg vozi Džonatan Hirši u vodeću posadu Audi #28 i oba automobila su prošla sa oštećenjima, tako da Audi posada koja je startovala sa pol pozicije morala da obavi dužu popravku zadnjeg dela automobila. Bentley posada #8 prelazi u vođstvo tokom noćnog dela trke, a Rowe Racing BMW posada #99 se probija na drugu.

Audi posada #6 Phoenix Racing je tokom jutarnjih časova vozila na kišnim gumama tokom kratkotrajnog pljuska, ali je po prestanku kiše jedna od guma eksplodirala i izazvala požar što je značilo i kraj trke za ovu posadu.

U poslednjih 6 sati trke glavni akteri za pobedu su bili M Sport Bentley #8 i Rowe Racing BMW #99, ali dosta prekida je omogućilo Audi #28, Akka #88 i HTP #86 posadama da smelim odlukama nadoknade vreme i uključe se u borbu za pobednički podijum.

Veliki pljusak u samoj završnici trke je ponovo “promešao” karte, ali je prednost Rowe Racing posade #99 bila dovoljno velika da nisu morali previše da reskiraju već su išli na sigurno sa izborom guma, tako da je posada Maksim Martan/Aleksandar Sims/Filip Eng zabeležila pobedu čime su uspeli da odbrane prošlogodišnju titulu, samo što je sada u glavnoj ulozi bio Rowe Racing i novi BMW M6 GT3.

Prethodni tekstRenault postao drugi u Evropi po prodaji
Sledeći tekstFord Focus RS Mountune
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here