Juan Manuel Fangio – automobilska legenda

0
13476

Poznat pod nadimskom “krivonogi” rođen u gradu Balcarce, Argentini 1911. godine kao sin Italijanskog emigranta. Nakon odsluženja vojnog roka otvara svoju garažu i trka se na lokalnim takmičenjima.

Ta lokalna takmičenja su trke na dugim stazama koje su uglavnom prašnjavi putevi Južne Amerike. Fanđova prva trka koju je vozio kada je imao osamnest godina je bila sa vozilom Ford taxi. Jedna od trka na kojima je pobedio 1940. godine je Gran Premio del Norte bila je dugačka gotovo 10.000 kilometara. Ova trka izmedju Buenos Aires-a, preko Anda do Lima, Perua i nazad trajala je gotovo dve nedelje i svaki dan se vozili posebni brzinci. Mehaničari nisu bili dozvoljeni i sve eventualne kvarove popravljali su vozač ili suvozač na kraju svakog brzinca.

Nakon mnogih pobeda ostvarenih na modifikovanim američkim štok automobilima, vlada šalje Fanđa u Evropu da nastavi svoju karijeru nakon završetka II svetskog rata. 1949. godine sa 37 godina ostvaruje prvu pobedu u Evropi. 1950 počinje da vozi Alfa Romeo. U borbi sa drugim vozačem iz ekipe Ninom Farina-om završava kao drugoplasirani. Sledeće godine Fanđo osvaja prvu od njegovih pet titula.

1952 doživeo je nesreću u Monci, kada je slomio vrat i morao da propusti trke do kraja sezone. Naredne godine se vraća za volan Maseratija i završava sezonu kao drugi. Fanđo je oduvek gradio svoju lojalnost ka mehaničarima. Obećao im je deset posto od svake pobede. Na italijanskom Grand Prix žalio se na ozbiljne vibracije za vreme treninga, na dan trke vozilo je išlo bez ikakvih problema, tek kasnije je saznao da su mehaničari u potpunosti zamenili automobil tokom noći i njegov dali drugom klubskom vozaču Bonettu. 1954 prelazi u Mercedes i osvaja drugu titulu u Svetskom šampionatu.

Fanđo je vozilo 12 Grand Prix trka za Mercedes i pobedio je osam puta. To je bio početak niza od četiri uzastopne titule. 1957. godine Juan-Manuel Fangio pobedio je i na najpoznatijem Grand Priju – VN Nemačke. 1958. godine vozio je svoju poslednju trku na Velikoj Nagradi Francuske koju je završio kao četvrti i povukao se. Njegov Maserati nije bio najbolji tog dana i malo je falilo da završi trku sa krugom zaostatka, ali prvoplasirani Mike Hawthorn iz respekta prema ovom velikanu motosporta znanom kao "maestro"usporio je i pustio Fanđa da pređe preko linije cilja pre njega.

Pri izlasku iz bolida okrenuo se ka svojim mehaničarima i rekao im "It is finished." (Gotovo je!)

Rekord Juan-Manuel Fangi-a po broju titula prestigao je Šumaher, ali je još uvek aktuelan njegov odnos pobeda / broj trka.

Legenda i dalje živi…

1 COMMENT

  1. kralj..i gospodin koji neij hteo da ga pretekne takodje…to je bio sport a ne ova komercijalizacija asad

  2. Za mene Juan Manuel Fangio je legenda nad legendama…
    Takav covek i vozac nece se ponovo roditi…
    no coment….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here