2016 Audi R18 – još efikasniji hibridni LMP1

0
2136

Audi za predstojeću sezonu Svetskog Endurans Šampionata (WEC) predstavlja kompletno redizajnirani LMP1 prototip koji ima bolje performanse i još efikasniji pogonski hibridni sistem.

Za predstojeću sezonu Audi Sport odeljenje je kompletno redizajniralo R18 LMP1 prototip. Unapređenja su brojna i na svim poljima – daleko naprednija aerodinamika, novi monokok, novi hibridni pogon koji po prvi put od kako je Audi uveo hibridni pogon koristi baterije, a ne zamajac. Naravno V6 TDI je temeljno revidiran kako bi ponudio još više snage uz manju potrošnju.

Audi navodi da je ukupna snaga hibridnog pogona sada veća od 1000KS, dok je potrošnja za 10% manja nego kod prošlogodišnjeg modela što je u skladu sa promenom pravilnika za 2016 koji nalaže da se potrošnja energije na jednom krugu na stazi Le Sarthe (Le Man) smanji za 10Mj. Da podsetimo, da nova pravila FIA WEC takmičenja kao mernu jedinicu uzimaju upravo krug na stazi Le Sarthe, a onda se za druge staze koriste proporcionalno manje vrednosti. Audi je za ovu sezonu ponovo promenio energetsku klasu i sada je u 6Mj klasi što znači da će hibridni pogon prikupljati za 50% više energije nego prošle godine.

Sve bitniji element kada su u pitanju sportski automobili, a posebno LMP1 prototipovi, je aerodinamika. Čak i laički gledano, aerodinamička evolucija karoserije je primetna – proporcije automobila su drugačije, čeona površina kabine je manja i automobil u celini izgleda mnogo uži nego ranije.

Cilj redizajna karoserije, po rečima Šefa razvoja u Audi Sport odeljenju, Jorga Zandera je: „Poboljšanje opstrujavanja, a nove proporcije su značajno uticale na raspored mase i opštu aerodinamiku automobila. Na prednjem delu tok vazduha je usprene preko i ispod vozila, a veliki napor smo učinili kako bi smanjili vrtloženje vazduha što povećava potrošnju.“ Zahvaljujući usmeravanju većeg dela toka vazduha ispod poda vozila omogućeno je povećanje aero potiska koji je veoma bitan za vozne performanse. R18 poseduje novi monokok sa obaveznom dužinom od 4650mm.

Otvori iznad točkova (tzv. luvrovi) su povećani za 45% u odnosu na prethodnu sezonu, a njihovo povećanje bi trebalo da značajno smanji mogućnost „uzletanja“ automobila kada se automobil kreće bočno (zbog gubitka kontrole). Ogibljenje je značajno modifikovano, a optimalni balans vozila se postiže povezanim ogibljenjem (Linekd Syspension System).

Za ovu sezonu se ponovo koristi šestostepeni menjač, umesto sedmostepenog. Smanjenje broja stepena prenosa menjača je omogućeno redizajnom TDI motora koji ima bolju krivu snage, a novi menjač je zbog manjeg broja komponenti daleko lakši i kompaktniji. Zbog prelaska u višu energetsku klasu Audi inženjeri su morali da pronađu način da olakšaju postojeće sisteme kako bi se zadržali na minimalnoj težini za LMP1 klasu – 875kg.

Hibridni sistem koji je Audi od 2011. pa do ove sezone koristio je koristi zamajac za skladištenje energije. Ove godine R18 hibridni pogon koristi baterije. Zbog potrebe da se skladišti čak tri puta više energije nego što je to bio slučaj pre dve godine, koriste se nove litijum jonske baterije. Kinetičku energiju prikuplja elektro motor (MGU) na prednjoj osovini. Isti motor se koristi i za pogon i sposoban je da proizvede 350kW (MGU je 2012. proizvodio 150kW!). Novi pravilnik nalaže da je maksimalna snaga elektro motora na tri Le Man ograničena na 300kW, ali će maksimalna snaga biti na raspolaganju na drugim stazama.

Tim za razvoj SUS motora je imao drugačije planove u odnosu na kolege koje se bave elektro pogonom i kojima je cilj povećanje snage. Novi 4.0 V6 TDI agregat će imati na raspolaganju oko 3% manje goriva zbog prelaska u veću energetsku klasu. Osnova pogonskog agregata je ista ona koja je debitovala 2011. godine sa tadašnjim V6 TDI, tako da razvojni tim na čelu sa Ulrihom Bezeckijem već šestu godinu koristi isti koncept. Novi motor koristi lakši i efikasniji turbo punjač, a zahvaljujući povećanoj efikasnosti motor proizvodi više od 850Nm uz smanjenu potrošnju.

Povećanje efikasnosti u proteklih nekoliko godina je impresivno – novi V6 TDI troši 32.4% manje goriva nego isti motor iz 2011. godine. Napredak u odnosu na prvu generaciju trkačkih TDI agregata iz 2006. je još veći – 46,4%.

Po pitanju bezbednosti Audi je takođe napravio pomake – Matrix LED svetla sa optimizovanim snopom pomažu vozačima da vide dalje što je izuzetno važno kada se postižu brzine od 340kmč. Novi AMOLED displej preuzima ulogu retrovizora, a posebni sistem za obaveštavanje vozača se stara da vozač zasigurno zna da li je žuta zastava istaknuta na tom sektoru, kao i da li je u pitanju tzv. „spora“ zona. Kočioni sistem automatski kontroliše distribuciju sile kako bi hibirdni pogon maksimalno mogao da prikupi energiju.

Tehnički podaci:

Motor: 4.0 V6 TDI, 4 ventila po cilindru, jedan Garret VTG turbo

Snaga: 378kW+, 850Nm+

Elektro motor (MGU): 350kw

Skladištenje energije: Litijum jonske baterije, kapacitet 2MJ

Pogon: e-tron quattro, kontrola proklizavanja – ASR

Dimenzije: dužina 4650mm, širina 1900mm, visina 1050mm

Težina: 875kg

Rezervoar: 49,9l

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here