NK TEST: Toyota Aygo

0
774

Gradski automobili tokom zadnjih deset godina imaju sve veću popularnost na evropskom tržištu. Iako se radi o jeftinim automobilima, oni su primarno namenjeni imućnijim kupcima, tj. porodicima.

 

Automobili iz A segmenta ne mogu biti optimalna opcija za varijantu „jedan automobil u porodici“, pa čak i za samce, jer ponekad treba otići na neki duži put, napakovati društvo, ski ili morsku opremi i tako dalje. Shodno tome, svi „supermini“ modeli su namenjeni za gotovo striktnu upotrebu u gradu i kao drugi ili treći automobil.

Aygo 47

 

Ova činjenica mnogima nije „na radaru“, pa je su česta pitanja i komentari na temu „za skoro isti novac se može kupiti Yaris“. Da, može, to nije sporno, ali je Yaris druga kategorija automobila. Supermini kakav je Aygo ima drugačiju ciljnu grupu i primarnu funkciju da vozača „provede“ kroz grad što lakše i uz minimum stresa. Naravno, zbog svima nam poznate situacije u kojoj se većina srpskih građana nalaze, interesovanje za ovaj tip automobila nije veliko, ali treba reći da se na ulicama sada mogu češće primetiti ovakvi automobil nego što je to bio slučaj pre 5 ili više godina.

Istorijat

Toyota Aygo1

Prva generacija modela Aygo počela je da izlazi iz fabrike 2005. godine, i to zajedno sa svojom „braćom“ – modelima Citroen C1 i Peugeot 107. Još 2001. godine, Toyota i PSA Peugeot Citroen grupa su odlučili za saradnju na malom gradskom automobilu, kako bi se troškovi razvoja i proizvodnje maksimalno redukovali. Ovaj projekat je dobio naziv „B-Zero“, a svi modelu su proizvedeni do Češkoj Republici (fabrika u Kolinu). U početku, sva tri modela su na tržištu bili dostupni sa dva motora: 1,0 (3 cilindra) 12V benzinski motor sa 68 KS i 1,4 HDi 8V dizel motor sa 55 PS. Zanimljivo je da je jedan od prvih automobila koji su bili na testu naše redakcije upravo Aygo, kojeg smo testirali davne 2006. godine.

2007. godine, Toyota se odlučila da izbaci dizel varijantu iz ponude, pa se od tada Aygo modeli nude isključivo sa 1,0 benzincem. Originalni Aygo je u vreme pojavljivanja imao dosta agresivnu marketing kampanju, pa se on pojavio i u čuvenoj BBC emisiji „Top Gear“, kada su poznati vozači i voditelji „igrali fudbal“ u želji da demonstriraju agilnost ovog Toyota modela.

Toyota Aygo2

Početkom 2009. godine, pojavila se restilizovana verzija, pa je tada novi Aygo imao promenjen prednji i zadnji branik, kao i malu korekciju na zadnjoj svetlosnoj grupi. Već tri godine kasnije, usledila je druga restilizacija, opet sa novim prednjim branikom, ali promenama po pitanju opreme i nekih detalja u enterijeru. Nakon dve lagane „plastične operacije“ (bukvalno na plastici), Toyota je u martu 2014. godine (na sajmu u Ženevi) predstavila drugu generaciju modela Aygo. I novi model se proizvodi u istoj fabrici kao i ranije, i opet „deli“platformu sa novijim Citroen C1, odnosno sa Peugeot 108 modelom.

Domaća promocija ovog modela je održana na jesen 2014.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here