Prvi utisci: Nissan X-Trail 4WD

0
1337

Prvi kilometri, u gradskoj gužvi i na veoma visokim temperaturama, svakako nisu išli u prilog X-Trailu – ni po pitanju performansi, ni po pitanju potrošnje, a ni po pitanju udobnosti – kako zbog ogibljenja, a tako i zbog kožnog enterijera koji je poslednje što vam treba kada je spoljna temperatura danima na 40-tom podeoku. Nakon nedelju dana, utisci su bili potpuno drugačiji.

Zvanična Nissan brošura za X-Trail govori da je u pitanju vozilo za one koji su vrlo aktivni i manje-više svakog vikenda su na nekom izletištu, a u gepeku ili na krovu su skije, “bord”, bicikli, roleri, alpinistička ili ronilačka oprema. Samo čitanje te brošure postavlja pitanje – koliko takvih ljudi znate u svojoj okolini?

Zarad toga odlučili smo da “produžimo” vikend i napravimo izlet baš kakav brošura za X-Trail i spominje. Odvezli smo se 500-nak km autoputem, popeli se do samog skijaškog centra i vratili se nazad. Ukupno oko 1500km, a rezultat je da je utisak o automobilu bio dijametralno suprotan od onoga što je smo mislili nakon privih nekoliko dana vožnje u gradskim uslovima.

 

Iz prethodnih susreta sa 1.6 dCi agregatom iz Reno ponude, znali smo da je u pitanju vrlo snažan motor sposoban da čak i vrlo kabaste karoserije vrlo ekonomično pokreće, ali smo na kraju testa bili prijatno iznenađeni da je čak i teški X-Trail bio vrlo ekonomičan pri visokim putnim brzinama.

Sa druge strane, 1.6 dCi nije sposoban da omogući posebno zanimljive performanse u sprint disciplini, pa smo tako izmerili vrlo nezanimljivih 13,7s do 100kmč. Isto tako, malolitražni dizelaš morate propisno zavrteti kada je aktiviran 4×4 režim i pokušavate da savladate veće uspone.

Najbogatiji paket opreme Tekna u serijskoj opremi nudi sve iz aktuelnog Nissan asortimana sigurnosnih sistema, tako da smo na vrlo uzanim planinskim putevima u nekoliko navrata bili veoma zahvali što nam asistira 360 Arround View Monitor sistem koji je omogućio da se nekim vrlo uzanim putevima vratimo u nazad bez potrebe da neko od saputnika radi navigaciju, već da vozač zaista gleda više u 7″ TFT ekran nego u retrovizore i da bez mnogo muke sprovede automobil bez ikakvih problema do bezbednog asfaltnog druma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here