Prvi utisci: Nissan Qashqai 1.6 DIG-T

0
2874

Posle dugo vremena glavni utisak nakon testa je ostavio motor. Dakle, ovo je vrlo lepo „turbo“ iznenađenje i pravo osveženje posle čitavog niza automobila koji su u prvi plan isticali dizajn, mogućnost integracije sa socijalnim mrežama, personalizaciju, ekonomičnost i sve ono što prave ljubitelje automobila baš mnogo i ne zanima.

Zanimljivo, ovaj motor nas je prilično obradovao sa strane performansi i ekonomičnosti koju za te performanse nudi, ali nas je i rastužio – Nissan na našem tržištu ovaj motor ne nudi u nekoj karoseriji koja bi mogla lepo da pretoči sve to što motor nudi u neke ozbiljne performanse. Da, postoji nešto što se zove Pulsar, ali ga ovaj region neće videti imajući u vidu vrlo loše rezultate prodaje njegovog prethodnika, modela.

Motor nosi oznaku DIG-T, što znači da ima direktno ubrizgavanje goriva i turbo punjač. No, ono što je još zanimljivije za taj motor je da iza sebe ima veliki broj test kilometara u vidu agregata za eksperimentalni DeltaWing prototip, koji je preteča aktuelnog Nissan Le Man prototipa GT-R LM NISMO.

Qashqai sa ovim motorom troši izuzetno malo goriva, a da pri tome nudi vrlo dobre performanse u realnim uslovima vožnje – „dizelaški“ lako katapultiranje već sa 1500 obrtaja, ali za razliku od dizela navala obrtnog momenta je na raspolaganju sve do 6000, tako da će obilaženja na magistralnim pravcima biti izuzetno lagana i motivisaće da sve češće budete u opasnosti da vas saobraćajna policija zaustavi i da zahteva objašnjenje zašto ste vozili duplo brže nego što je dozvoljeno.

Želite brojke? Prosečna potrošnja na pređenih 600km je ravno 8l, od čega je magistrala 200, a gradska vožnja 400km. Vožnja magistralnim pravcem je koštala oko 5,5l i pored povremenih eksplozivnih obilaženja, dok je gradska vožnja bila oko 8,5l (konstantno uključen klima uređaj zbog temperatura oko 40C tokom test perioda). Ubrzanja? 9,6s do 100kmč, 21,9s do 150kmč. Potezanje na 400m za 16,9s.

Pravo, turbo, iznenađenje!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here