Honda CRF1000L Africa Twin

0
2274
NAS SPONZOR

Nova „Afrika“ će se u prodajnim salonima naći krajem ove godine, tako Honda ovaj model obeležava kao model za 2016. U pitanju je naslednik legendarne XRV750 mašine, a koji donosi puno noviteta uključujući i potpuno novi „litarski“ dvocilindar.

Veza sa prethodnikom je zapravo samo po nazivu i tipu motocikla, sve ostalo je potpuno novo. Novi paralelni dvocilindar zapremine 1000ccm je konstruisan korišćenjem koncepata koji su primenjeni na kros mašinama CRF 250/450, dok su materijali za izradu pogonskog agregata identični onima koji se koriste na CBR1000RR.

Motor karakterišu izuzetno kompaktne dimenzije, dosta snage na niskim obrtajima i miran rad. Unicam glava i mala visina bloka obezbeđuju veliki klirens (250mm), što je preko potrebna karakteristika za sve motocikle koji će biti korišćeni van asfaltiranih drumova. Honda je na ovom motoru postavila vodenu pumpu unutar kućišta kvačila, a vodenu i uljnu pumpu pokreće ista osovina, koja je ujedno i zadužena za smirivanje rada motora. Akumulator je postavljen iza glave cilindra, kako bi se masa motocikla centralizovala.

Ram novog modela sadrži tri ključne karakteristike koje je imala i prethodna generacija: off-road performanse, udobnost na dužim putovanjima i agilnost u svakodnevnoj vožnji. Visina sedišta je podesiva od 850 do 870mm, a zapremina rezervoara iznosi 18,8l što bi trebalo da omogući autonomiju do 400km.

Napred su Showa obrtnuti i potpuno podesivi amortizeri, kao i Nissin četvoroklipne čeljusti sa 310mm diskom, dok je pozadi dvoklipna čeljusti sa 256mm diskom. Napred je 21“ točak sa pneumatikom 90/90, dok je pozadi 18“ točak sa pneumatikom dimenzija 150/70. Nova Afrika će se opciono isporučivati sa dvokanalnim ABS sistemom koji može biti isključen za zadnjem točku i HSTC sistemom za kontrolu isporuke obrtnog momenta koji ima tri režima rada.

Opciono, Afrika Tvin model se može poručiti i sa DCT menjačem (automatski menjač sa duplim kvačilom) koji nudi nekoliko režima rada: D za klasični automatski režim rada i tri različita sportska režima – S1, S2 i S3. U svakom trenutku je moguće aktivirati off-road režim vožnje (G) pritiskom na poseban taster čime se menja način isporuke snage i omogućava proklizavanje kvačila.

CRF1000l će se isporučivati u tri boje: CRF Rally, Trikolor, Srebrno/Crna. Početna cena je 12.100€ (za EU tržišta).

Prethodni tekstF1: Hamilton najbolji na prvim treninzima u Mađarskoj
Sledeći tekstPrvi Utisci: 2015 Mazda CX-5 G165
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here