2015 Porsche 919 Hybrid – 8MJ LMP1

0
5562

Jedini LMP1 prototip u ovogodišnjem FIA WEC šampionatu koji će biti u najsnažnijoj energetskoj, 8MJ, klasi stiže iz Vajzaha, gde se razvijaju trkačke sprave sa Porsche oznakom.

Tvrdnja iz uvodnog pasusa zapravo nije u potpunosti tačna, s obzirom da se još uvek ne zna šta Nissan planira da „dotera“ na stazu. No, imajući na umu dešavanja, možemo sa velikom dozom sigurnosti reći da u ovom trenutku samo Porsche 919 Hybrid nosi deklaraciju 8MJ.

Porsche Motorsport je za ovu sezonu nastupio daleko snažnije nego u uvodnoj, 2014, sezoni. Da je program daleko ozbiljniji govori i plan da ove godine na 24 časa Le Mana nastupe sa tri posade. Za ovu sezonu su predstavljen i novi, trobojni, izgled automobila – svaka posada će imati sopstvenu boju karoserije – #16 će biti crven, #17 crn, a #18 beli. Posada #16 pored broja koji ukazuje i na broj dosadašnjih pobeda ovog konstruktora ima istu boju kao i pobednički Porsche 917 KH iz 1970. godine.

Treća posada će se pored pojavljivanja na 24 časa Le Mana, pojaviti i na trci koja je tradicionalno važi za pripremu za veliku trku – 6 časova Spa Frankoršampa.

Posada #16 sačinjavaju Timo Bernhard, Brendon Hartli i Mark Veber. U automobilu #17 će vozačke dužnosti deliti Mark Lib, Nil Jani i Roman Duma. U posadi #18 se nalaze nove nade Porsche LMP1 tima – Erl Bamber, Niko Hulkenberg i Nik Tendi.

Volfgang Hac (Wolfgang Hatz), član Porsche UO za razvoj i istraživanje, je izjavio: „LMP1 program se fokusira na nove tehnologije i inovativni pogonski sistem koji pored trkačke aplikacije ima veliki uticaj na hibridne i električne pogonske sisteme koje Porsche već isporučuje kupcima serijskih modela ili planira da to čini.“

Sve komponente prošlogodišnjeg modela su unapređne sa ciljem da model za 2015. bude sa efikasnijim pogonom, lakši, robusniji i lakši za vožnju.h

Benzinski turbo (Garett) agregat u neobičnom V4 rasporedu (ugao između cilindara je 90 stepeni) zapremine 2l proizvodi preko 500KS (maksimalni broj obrtaja je oko 9000) i snagu šalje na zadnju osovinu, dok električni motor sa preko 400KS snagu šalje na prednju osovinu, a električna energija se prikuplja sa obe osovine, kao i putem sistema za prikupljanje energije iz izduvnog sistema. Električna energija se čuva u vodeno hlađenim litijum jonskim bateijama koje je Porsche razvio u saradnji sa kompanijom A123 Systems.

Aerodinamika je unapređena u odnosu na prethodnu generaciju, a najvidljivije izmene su na prednjem delu kao i drugačiji poklopac motora. Izmene pravilnika sada zahtevaju da točkovi budu bar 50% otvoreni, kako bi se smanjilo aerodinamička optimizacija.

Porsche je optimizacijom komponenti smanjio težinu automobila, tako da su uspeli da kompenzuju povećanje težine koja je rezultat elektro pogona koji je sada u 8MJ klasi. I pored toga što su neke od komponenti prototipa olakšane, inženjeri su uspeli da ojačaju pojedine komponente koje su se tokom protekle sezone pokazale kao osetljive.

Porsche Motorsport odeljenje je tokom zimskih meseci spovodilo intezivne testove, tako da je novi 919 Hybrid prešao 26.675km na četiri različite trkačke staze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here