Toyota predstavila 2015 evoluciju TS040 HYBRID

0
4879

Aktuelni šampioni FIA WEC takmičenja kako u kategoriji konstruktora, a tako i u kategoriji vozača – Toyota Motorsport je predstavio svoje “oružje” za sezonu 2015. Dalja optimizacija apsolutno dominantnog LMP1 prototipa iz prethodne sezone bi trebalo da obezbedi japanskom timu da nastavi sa dobrim rezultatima i u ovoj sezoni.

Prvi japanski konstruktor koji je uspeo da osvoji FIA WEC titulu će u narednoj sezoni nastupati sa dva prototipa, a sa toliko će nastupiti na 24 časa Le Mana. Japanski tim za sezonu 2015 ima dosta promena u okviru samog tima, uključujući i promenu direktora programa.

Vozačke postave su promenjene, tako da će #1 voziti aktuelni šampioni Entoni Dejvidson i Sebastien Buemi kojima će u predstojećoj sezoni biti pridružen Kazuki Nakadžima, koji ove godine više neće imati obaveze u Formula Nippon takmičenju koje su ga sprečavale da vozi na svim trkama prošle sezone.

{YouTubeVideo id=CQ7KFAFh5d4,2}

Posadu #2 će sačinjavati Aleksandar Vurc, Sebastien Sarazan i Majk Konvej koji je nakon vrlo dobrih vožnji u završnici prošle sezone definitivno potvrdio svoj status stalnog vozača.

Ulogu test vozača imaće Kamui Kobajaši koji će svoje WEC dužnosti kombinovati sa angažmanom u Formula Nippon takmičenju. Nikolas Lapjer posle misteriozne odluke da ne vozi drugu polovinu prošle sezone sada dobija ulogu test i razvojnog vozača, a Toyota mu je već omogućila da vozi za LMP2 tim na Spa. Lapjer će takođe nastupati u japanskom Super GT takmičenju.

Direktor Toyota Motorsport odeljenja, Jošiaki Kinošita će se vratiti u Japan u aprilu mesecu, gde će nastaviti da radi na drugim dužnostima u okviru Toyota korporacije. Kinošita je uspeo da obezbedi dugoročni budžet za WEC trkački program zahvaljujući veoma dobrim rezultatima. Na njegovo mesto će doći Tošio Sato, koji se vratio u Toyota Motorsport odeljenje posle nekoliko godina rada u Toyota i Lexus razvojnom odeljenju za hibridni pogon. Sato je bio i jedan od vodećih inženjera zaduženih za razvoj Toyota F1 agregata, dok je japanska kompanija bila učesnik ovog takmičenja.

TS040 HYBRID je unapređen za prestojeću sezonu sa značajnim izmenama kada je u pitanju aerodinamika. Prednji deo je promenjen uključujući i deformabilnu strukturu i ogibljenje sa ciljem ne samo da se postigne bolja aerodinamika, već i da se smanji težina.

Za pogon i ove sezone Toyota kotisti THS-R pogonski sistem koji je doživeo samo blaga unapređnja, tako da je izostao prelazak u najsnažniju hibridnu klasu, već će TS040 i ove godine biti u 6MJ klasi. Pogonski sistem i ove godine proizvodi impresivnu brojku od 1000KS, ali je super kondenzator unapređen kako bi se poboljšale performanse kada je u pitanju skladištenje. Hibridni sistem koristi AISIN elektromotor na prednjoj osovini, dok je DENSO zadužen za proizvodnju zadnjeg elektro motora. Benzinski agregat je idalje 3.7l V8.

Paskal Vaselon, tehnički direktor TMG, je izjavio da revizija za 2015 ima čak 80% novih delova, tako da su inženjeri koji su na razvoju novog modela počeli još u julu 2015, modifikovali sve komponente na kojima je bilo mogućnosti za uštedu na težini ili neku drugu optimizaciju.

Značajno unapređenje je svakako ono na polju smanjenja težine, tako da Toyota ove godine ima prototip koji je lakši od minimalno dozvoljene težine, tako da vozači koji su lakši od 80kg (sa svom opremom) imaju i odgovarajući balast kako bi se zadovoljio pravilnik po ovom kriterijumu.

Nova pravila navode da posada ne može promeniti više od pet motora tokom sezone, što ni jedna Toyota posada nije učinila od kako su pre tri godine ušli u WEC takmičenje.

Toyota je za predstojeću sezonu pripremila dve vrste karoserija – jednu za staze gde je potreban veliki aero potisak i drugu koja će biti korišćena na stazama gde je postizanje velikih brzina bitan zahtev.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here