Toyota predstavila novu modularnu platformu

0
433

Toyota je predstavila svoju Novu globalnu arhitekturu (TNGA), odnosno modularnu platformu na kojoj će biti zasnovani njeni budući modeli. Među ostalim merama u borbi za očuvanje vodeće pozicije među svetskim proizvođačima su lansiranje modela u novim segmentima i revidiranje proizvodnih metoda.

Toyota već koristi modularne platforme, ali je sa TNGA otišla korak dalje u pogledu delenja delova i elemenata pogonskih sklopova. Japanska kompanija želi da smanji opterećenje svojih resursa za 20% korištenjem platforme TNGA.

15toota tnga1

Inženjeri su izvršili repozicioniranje komponenti pogonskog sklopa i spustili težište, što će rezultovati boljim performansama i unapređenom efikasnošću. U centru pažnje prilikom dizajniranja platforme bilo je smanjenje težine određenih komponenti, ali i povećanje čvrstoće za 30 do 65% upotrebom jačih materijala i primenom tehnike laserskog varenja.

Pogonske jedinice će biti potpuno nove. Toyota navodi da je povećala efikasnost za oko 25%, a snagu za više od 15% zahvaljujući poboljšanju termalne efikasnosti motora i rada menjača. Napredak je najavljen i u pogledu hibridnih sistema. Toyota želi da postigne povećanje efikasnosti za 15% kroz preradu pogonske jedinice i dizajniranje manjih električnih motora, invertera i baterija.

Prvi Toyotin model sa novom platformom verovatno će biti sledeća generacija Priusa. Posebne platforme biće razvijene za Toyotine kompaktne modele i veća vozila sa prednjim pogonom. Planirana je i nova platforma za modele sa pogonom na zadnjim točkovima, koju će prvenstveno koristiti Lexus.

Toyota radi i na povećanju produktivnosti u svojim fabrikama i na smanjenju troškova početka proizvodnje novih modela. Cilj je da ulaganja u pokretanje proizvodnje budu upola manja nego 2008. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here