Druga Dakar pobeda za Al-Atiju, četvrta za x-raid MINI.

0
1369

Posada #301 Naser Al-Atija i Matju Bomel je pobedila na ovogodišnjem Dakaru, sa čet pet etapnih pobeda. Ovo je, ujedno, i četvrta uzastopna pobeda MINI posada na Dakaru.

Nemački x-raid tim je po četvrti put uzastopno na na najvišem stepniku pobedničkog podijuma najtežeg kros kantri relija, Dakara. Nakon više od 9000 pređenih kilometara kroz Argentinu, Čile i Boliviju automobil koji je apsolutno dominirao je i ovog puta bio MINI ALL4 Racing – čak četiri od prvih pet plasiranih posada su nastupale u vozilu marke MINI, dok ih je u prvih 10 bilo pet. MINI posade su ove godine osvojile čak 11 etapnih pobeda (četiri različite posade) čime je ponovo dokazano da je MINI ALL4 Racing trenutno najkompletniji automobil na Dakaru i da Tojota i Pežo moraju mnogo da rade da bi dostigli nivo performansi koje trenutno nude x-raid pripremljene mašine.

Al-Atija je ponovio svoj uspeh iz 2011. godine i zabeležio svoju drugu pobedu na Dakaru. Jedan od najvećih konkurenata, Nani Roma, je već na prvoj etapi praktično izgubio svaku šansu da pokuša odbranu titule zbog kvara koji ga je „koštao“ preko 6 časova zaostatka – nešto što je praktično nemoguće nadoknaditi na Dakaru imajući u vidu broj veoma brzih posada. Nani Roma je kasnije (etapa 10) i odustao od relija i to je jedina Mini posada koja nije stigla do cilja relija.

Tojota #303 posada Žinijel de Vilijers/Dirk fon Zicevic je tokom kompletnog toka relija bila u poteri za Atijom, ali južnoafrikanac nije imao priliku ni da se približi vozaču iz Katara. Žinijel je poznat kao umereno brz i veoma konzistentan vozač, ali ni blizu brz kao Naser Al-Atija koji je jedan od najbržih u proteklih nekoliko godina, o čemu su često svedočile njegove timske kolege i direktni konkurenti.

Tojote Hajlaks posade su bile izuzetno brze, čak su možda i bile iznenađenje u odnosu na Pežo za koji se očekivalo da će imati daleko brži tempo nego što su ga prikazali. I pored toga što iza Tojota programa ne stoji fabrika, već Tojota Južna Afrika, posade koje su koristile ovaj automobil su bile izuzetno brze i jedine sposobne da se suprotstave Mini armadi. Drugo mesto u generalnom plasmanu je osvojila posada de Vilijers/fon Zicevic, dok je Yazid Alrahji bio pravo iznenađenje relija vozeći sa lakoćom tempo koji ga je držao u završnici relija na trećem mestu u generalnom plasmanu, sve dok zbog kvara na motoru i elektronici na etapi 11 nije morao da odustane.

Treće mesto u generali osvojio je Kristof Holovčić i Ksavijer Panseri, dok je debitant na dakaru holanđanin Erik van Lon reli završio kao četvrti.

Pežo posade su tokom relija imale mnogo problema, koji su ih koštale dosta vremena. Karlos Sainc je bio prvi od vozača koji je uspeo da postigne tempo dostojan top 5, ali posle velikog kvara zbog kojeg je izgubio dosta vremena je morao više da reskira pa je u pokušaju da obiđe kvod naleteo na stenu i totalno uništio Pežo bagi. Peterhansel je takođe imao svojih problema, ali je uspeo da reli završi i to na 11. mestu. Siril Depre je svoj prvi Dakar vozio na 4 točka i to svakako nije bilo lako, a u kombinaciji sa problemima koje je i on imao sa automobilom tako da je reli završio na 34. mestu.

Karlos Suza je ove godine ponovo za volanom Mitsubishi Lancer Racing automobila i opet je uspeo da reli završi u prvih 10 – osmo mesto. Vozači Reno Dastera su imali mešovit rezultat – argentinac Spartaro na mestu 21, dok je Hoze Garija odustao na etapi 6.

Kad smo kod odustajanja, reli nisu uspela da završe braća Koronel. Tim je odustao na trećoj, dok je Tom nakon nekoliko etapa prespavanih u pustinjama reli završio na etapi 13. Na etapi 10 odustao je Roman Duma koji je takođe nastupao u bagiju kao i braća Koronel, samo što je on bio u Optimus bagi dvosedu.

Ovogodišnji reli je završilo 67 posada, dok ih je odustalo 70.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here