Dakar: Koma osvaja petu titlu, KTM 14-tu!

0
1241

Mark Koma je ove godine osvojio svoju petu pobedu na Dakaru, dok je KTM zabeležio svoju 14-tu uzastopnu pobedu na Dakaru. Honda je ove godine bila daleko ozbiljniji konkurent, ali je dugi reli ipak uspeo da pronađe pukotinu u HRC timu i jednu po jednu iz izbaci iz borbe za pobedu.

 

Tokom prvih dana relija, u prvi plan su se probile mlade nade KTM tima: Sem Sanderlend je zabeležio prvu etapnu pobedu na ovogodišnjem reliju, ali je već na drugoj imao velikih problema da bi na trećoj pao sa motocikla i odustao.

Druga dva vozača iz KTM tabora su zapravo Dakar debitanti – austijanac Matijas Valkner i australijanac Tobi Prajs. Oba vozača su po prvi put na Dakaru, a iza sebe imaju samo nastup na Maroko reliju voženom pre nekoliko meseci. To im nije smetalo da sa autoritetom nastupe i odmah skrenu pažnju na sebe – Valkner je fenomenalno vozio na početku, pobedio na trećoj etapi, ali je prilikom vožnje na visokim nadmorskim visinama imao visinsku bolest i stomačne probleme tako da je na etapi devet morao da odustane.

Tobi Prajs je takođe zabeležio jednu etapnu pobedu na ovom reliju (etapa 12), ali je zahvaljujući konstantno dobrim rezultatima i problemima HRC vozača reli završio na odličnom trećem mestu u generalnom plasmanu, uspevši da iskoristi zdravstvene probleme čileanca Pabla Kintanile koji je na završnim etapama relija vozio bolestan i zbog toga nije uspeo da odbrani podijumski plasman, već je reli završio kao četvrti. U prvih 10 u generalnom plasmanu nalazi se čak 7 KTM motociklista.

HRC vozači su se lavovski borili, ali je jedino Paolo Gonsalveš uspeo da reli završi među vodećima – na drugom mestu. Bareda je nakon velikih problema, prvo pad nakon kojeg je morao da vozi sa pola upravljača, pa zatim problem sa agregatom reli završio kao 17, dok je Helder Rodrigez reli završio kao 12.

Druga najbolje plasirana Honda je bila u rukama najbrže žene na motociklu – Laje Sanc koja je reli završila na 9. mestu vozeći impresivno sa petim mestom na najtežoj etapi relija, etapi 8.

Jamaha je ove godine stigla sa novom mašinom i bez svog glavnog vozača Sirila Deprea, koji je samo nekoliko meseci nakon potpisivanja ugovora sa Jamaha Francuska, odlučio da pređe na četiri točka. Olivie Pan koji je reli završio na 10. mestu.

Alan Duklo na Šerku je reli završio kao 25, dok se na 27. mestu se nalazi najbolje plasirani Kavasaki (Esteban Lopez).

Gabor Sagmajster ove godine nije imao sreće, tako da je na drugoj etapi koja je bila i jedna od veoma teških, pao i polomio šaku što ga je onemogućilo da nastavi reli. Ove godine je reli završilo 79, dok ih je čak 161 odustalo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here