Dakar: Bareda, Al-Atija i Karginov

0
1067

Prelazak u Čile i ulazak u Atakama pustinju je doneo dosta problema vozačima koji su slabiji sa navigacijom, ali je i bilo i dosta mehaničkih problema koji su značajno izmenili poredak u generalnom plasmanu svih klasa.

Kod motociklista, Bareda je uspeo da uhvati priključak sa Mark Komom, koji je krenuo pre njega i do kraja etape je vozio za njime prepuštajući navigacione izazove daleko iskusnijem konkurentu iz KTM tabora. Čileanac Kintanila je stigao kao trećeplasirani, dok su iza njega stigli Viljadoms i Faria. Duklo je etapu završio kao sedmi, dok su najbolje plasirani Jamaha vozači na 10. (Metge) i 11. (Boturi) mestu.

U generalnom plasmanu Bareda ima skoro 13 minuta prednosti u odnosu na Komu, dok je Gonsalveš sada treći. Od četvrtog pa do osmog mesta su KTM vozači, s time da je Valkner pao na osmo mesto nakon što je na današnjoj etapi imao velikih problama sa navigacijom. Čileanac Kintanila je na šestom mestu u generalnom plasmanu. Duklo je na devetom, dok je Metge kao najbolje plasirani Jamaha vozač na 14. mestu.

Al-Atija je zabeležio jošjednu etapnu pobedu, a njegov timski kolega Nani Roma je i pored punog automobila rezrevnih delova etapu završio kao drugoplasirani. Žinijel de Vilijers je na etapi izgubio još tri minuta u odnosu na Al-Atiju, a saudijac Alrajhi je ponovo postigao odličan rezultat stigavši kao četvrti. Peto mesto na etapi osvojio je Peterhansel, dok je njegov timski kolega Sainc imao problema sa motorom i izgubio mnogo vremena zbog popravke. Probleme je imao i Orlando Teranova, baš kao i malerozni Robi Gordon kome su kočnice po drugi put na ovom reliju bile razlog za popravku na etapi, a to mu je donelo dodatnih 1,5 čas na njegovom konačnom bilansu.

U generalnom plasmanu vodi Al-Atija, a u poretku na naredna tri mesta se nalaze Tojote – de Vilijers, Alrajhi i Brinke. Holovčić je najbolje plasirani Mini vozač posle Atije. Souza je ove godine ostao bez Great Wall kineskog prevoznog sredstva, tako da sedmo mesto u generalnom plasmanu drži sa vremešnim Mitsubishi Racing Lancerom. Najbolje plasirani Pežo je Peterhansel na 12. mestu, dok je najbolje plasirani Reno na 17. mestu.

Kod kamiondžija situacija je očekivana za ovu fazu. Kamaz posade su u napadu, tako da je ova etapa u potpunosti bila u znaku ruske kompanije. Karginov, Nikolaev i Mardeev su tri najbrža vozača, dok je Lopre (Man) najbrži vozač koji nije u Kamazu, a za njime je bio Stejsi (Iveko). Van den Brink je u Renou završio kao sedmi. Mardeev je u vođstvu ispred Karginova i Nikolava koji su na manje od 2 minuta zaostatka za svojim kolegom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here