BMW Motorsport program za 2015

0
1938
NAS SPONZOR

BMW Motorsport odeljenje je početkom decembra objavilo svoj sportski program za predstojeću sezonu. Okosnica programa i naredne godine će biti DTM. Dodatno, BMW će donekle ojačati sportski program u američkim i evropskim endurans šampionatima.

Sportski program u 2015 sačinjavaće DTM, USCC, ELMS, VLN, BMW Motorsport Junior program i angažovanje u saradnji sa privatnim timovima kroz BMW Sports Trophy program.

Direktor BMW Motorsport odeljenja, Jens Markart (Jens Maquardt) je izjavio: „Mi smo već okrenuti ka 2015 sezoni i očekujemo da će ljubitelji BMW marke uživati i naredne godine. Naredne sezone u DTM takmičenju ponov nastupamo sa osam M4 DTM posada, a vozačka postava će biti praktično identična – potpisali smo ugovore sa sedam od osam prošlogodišnjih vozača. Džoi Hend (Joey Hand) će napustiti program i želimo mu sve najbolje u daljem radu.

Odlazak Džoi Henda iz BMW je prilično neočekivan, s obzirom da je on već dugo vremena angažovan u američkoj ekspozituri BMW Motorsport odeljenja koja je bila angažovana u ALMS šampionatu. Hend je, nezvanično, već potpisao ugovor sa Čip Ganasijem sa kojim će nastupati u okviru USCC šampionata u Ford Dejtona Prototipu.

U USCC će i ove godine naše boje braniti BMW Team RLL koji će nastupati sa dva BMW Z4 GTLM automobila, a sa istim automobilima ćemo u narednoj sezoni nastupiti u ELMS takmičenju u saradnji sa Marc VDS timom.

Naravno, BMW Z4 GT3 će i u narednoj sezoni biti prisutan u svim značajnijim endurans šampionatima, a sa tim automobilom će se BMW odeljenje pojaviti i na 24 časa Nordšlajfa.“

U DTM šampionatu BMW će nastupiti sa 8 BMW M4 DTM posada, a jedno upražnjeno mesto još uvek nije dodeljeno. Od svog povratka u DTM 2012, BMW je osvojio šest od devet raspoloživih titula i čak 50% od svih trka voženih za te tri sezone.

Na severnoameričkom kontinentu boje BMW tima brani BMW Team RLL tim koji će nastupati sa dva M4 Z4 GTLM automobila. Vozačku postavu će činiti dva stara i dva nova vozača. Bil Oberlen (Bill Auberlen) i Džon Edvards (John Edwards) će dobiti pojačanje u vidu fabričkog BMW vozača Dirka Vernera (Dirk Werner) i Lukasa Lura (Lucas Luhr). USCC sezona počinje sa 24 časa Dejtone krajem januara, a vozačka ispomoć će za tu trku biti DTM vozači Bruno Spengler i Augusto Farfus, kao i Jens Klingman i Grejam Rahal.

Endi Prio (Andy Priaulx) će u narednoj sezoni predvoditi ELMS GTE program. Marc VDS tim će u 2015 nastupati u GTE klasi ELMS šampionata koji se sastoji od pet trka.

BMW Z4 GT3 će biti korišćen u brojnim endurans šampionatima, a 24 časa Nirnburgring Nordšlajfe trka će biti posebno značajna za BMW Motorsport odeljenje koje će za ovu priliku angažovati kombinaciju profesionalaca i mladih talentovanih vozača: Dirk Miler, Jorg Miler, Jens Klingman, Domink Bauman, Aleksandar Sims, Klaudia Hurtgen, Dirk Adorf, Jese Kron, Marko Vitman, Martin Tomčik, Augusto Farfus i Dirk Verner.

Ambasador BMW marke će i dalje biti Alesandro Zanardi, koji će i naredne sezone nastupati u posebno pripremljenom BMW Z4 GT3.

BMW Motorsport Junior program nastavlja sa radom na pronalaženju novih talentovanih vozača, a ovogodišnji izabranik Jese Kron je već prijavljen za neke izazovne trke u narednoj sezoni.

Prethodni tekstHyundai i30 Turbo
Sledeći tekstBMW osvežio Seriju 6 (VIDEO)
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here