DTM: Vitman, BMW RMG i Audi šampioni za 2014

0
1884
NAS SPONZOR

Poslednja trka ovogodišnjeg šampionata je protekla u znaku Audi vozača koji su osvojili sva tri stepenika na pobedničkom podijumu obezbedivši kompaniji Audi osvajanje šampionske titule u kategoriji konstruktora. Marko Vitman je titulu šampiona osvojio pre kraja sezone, a titulu u kategoriji timova je takođe osvojio BMW sa RGM timom.

Poslednja trka ovogodišnje DTM sezone je protekla u znaku Audija koji je zabeležio 1-2-3 pobedu. Pobedu je osvojio Matias Ekstrem (Mattias Ekstrom), koji je ovom pobedom ujedno i osvojio drugo mesto u ovogodišnjem šampionatu.

Pred 155.000 gledalaca, finale veoma uzbudljive sezone u kojoj je vozač BWM RMG tima, Marko Vitman bio za klasu isped ostalih dominirajući na skoro svim trkama što mu je omogućilo da šampionsku titulu osvoji tri trke pre kraja šampionata. Ovo je vrlo retka pojava u modernom DTM takmičenju, gde su se šampionske titule mahom osvajale na poslednjoj trci šampionata i gde je samo nekoliko bodova delilo šampiona od vicešampiona, a ne 50 bodova sa koliko je Vitman imao prednost u odnosu na Ektrema na kraju šampionata.

Drugo mesto na trci osvojio je Majk Rokenfeler (Mike Rockenfeller), dok je treće mesto osvojio Džejmi Grin (Jamie Green). Borba za četvrto mesto vodila se između Marka Vitmana i Pola di Reste (Mercedes), a pobedu u tom duelu je osvojio britana, koji je ovim plasmanom ponovio rezultat sa Lausicringa. Sa druge strane, Vitman je trku startovao sa pozicije 13, tako da je i on imao vrlo dobru trku. Najbrži sa kvalifikacija, Migel Molina, trku je završio kao deveti.

Nakon trke, Robert Vikens je kažnjen 30 sekundi zbog toga što je izazvao udes sa BMW vozačem Agusto Farfusom. Vikens je trku završio kao osmi, ali ga je kaznenih 30 sekundi pomerilo na 17. mesto zbog čega je izgubio osvojene bodove, a što je opet dovelo do toga da u generalnom plasmanu padne sa 9. na 12. mesto.

Kazna je dodeljena i Bruno Spengleru, koji ja nakon kontakta sa Danielom Džunkadelom (Daniel Juncadella) namerno zakočio vrlo snažno i time naterao Džunkadelu da udari u Spenglerov automobil. Zbog nesportskog ponašanja, Spengler će morati da radi tri sata u dobrotvorne svrhe, a konkretna kazna će biti odabrana u saradnji sa nemačkim udružnjem trkačkih vozača.

Prethodni tekstLotus Exige S sa automatskim menjačem
Sledeći tekstNK TEST: Dacia Duster 4WD, terenska služba
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here