motoGP: Markez najbolji i na Asenu!

0
1568

Mark Markez polako ali sigurno piše nove stranice u analima najbržeg moto šampionata, osma ovoseznoska pobeda ostvarena je u Holandiji na pisti Asen u veoma promenjivim i teškim uslovima za vožnju.

Mark Markez polako ali sigurno piše nove stranice u analima najbržeg moto šampionata, osma ovoseznoska pobeda ostvarena je u Holandiji na pisti Asen u veoma promenjivim i teškim uslovima za vožnju.

Pre samog starta važno je napomenuti da je ovog vikenda na pol poziciji po prvi put u istoriji motoGP šampionata bila jedna privatna mašina OPEN klase i to u rukama Aleiša Espargaroa koji se najbolje snašao na kvalifikacijama kada je kiša počela da pada sa početkom istih. Pol pozicija mu je prilično pomogla i u samom toku trke kada je dosta vremena proveo u borbi za treću poziciju sa Dani Pedrosom, ali je prednost fabričkog prototipa bila prevelika te je na kraju bio veoma zadovoljan i četvrtom pozicijom.

GP Assen 02

Kao i u petak kiša je prilično remetila planove vozača, sam start je pomeran dva puta i trka je vožena kao trka po mokrom što znači da su vozači mogli ući u garaže u bilo kom momentu ne bi li zamenili motocikle. Većina vozača se odlučuje da startuje sa gumama i podešvanjima za mokro, osim Rosija koji se pred sam start predomišlja i ulazi u garažu po drugu mašinu pa zbog toga mora da startuej iz garaža.

GP Assen 01

Nakon što su se semafor ugasio najbolje su povukli Dovizioso i Markez dok je Espargaro, i ako na nekoliko trenutaka vodeći, ne uspeva da isprati ritam koji ta dvojica nameću. Iako vodeći, njih dvojica se među prvima odlučuju da pređu na mašine za suvo, pošto kiša više ne pada a vetar ubrzano suši asfalt, što se pokazuje kao pravi potez jer uprkos kratkotrajnim gubicima prijanjanja uspešno zadržavaju vodeće pozicije. Dovizioso je pokušavao da drži korak za Markezom ali na skoro suvoj pisti i slikovima nije imao previše šanse te se zadovoljava drugim mestom, najbolji njegov plasman na Dukatiju.

GP Assen 03

U međuvremenu daleko iza njih dvojice Dani Pedrosa i Aleiš Espargaro dobar deo trke vode oštru borbu za treće mesto gde Pedrosa koristi snagu Honde da na pravcima obiđe zemljaka na OPEN mašini ali samo da bi potom u krivinama Espargaro odvažnim kočenjima vratio poziciju. Ali kada se pista skoro potpuno osušila dešava se ista situacija kao i na čelu pa Dani počinje da pravi sve bolja vremena koja Espargaro ne može da isprati i odvaja se od njega te ovaj mora zadovoljiti četvrtom pozicjijom, što iz njegove perspektive uopšte nije loše ozirom da je iza sebe ostavio skoro sve konkurente na fabričkim prototipovima.

GP Assen 04

Yamaha je imala vikend za zaborav, nakon kvalifikacija gde se u prevrtljivim usloviam nisu snašli morali su startovati iz trećeg i četvrtog startnog reda, potom u startnoj proceduri Rosi u poslednjem momentu bira mašinu za kišu i po pravilima startuje iz garaža što ga je sigurno koštalo boljeg plasmana jer je završio kao petoplasirani. Ali njegove muke nisu bile ništa u poređenju sa psihičkom torturom koju je doživljavao Lorenzo jer se u veoma nezgodnom momentu počeo prisećati Asena prošle godine kada je u petak, u sličnim vremenskim uslovima, slomio ključnu kost i bio hitno operisan kako bi u subotu mogao da vozi trku!

GP Assen 06

Kako je kasnije priznao u izvinjenju upućenom timu kako je kiša padala njega je progonilo sećanje na taj događaj pa nije uspevao da skupi hrabrost i jače da gas što se odrazilo na plasman pa je završio kao trinaesti, njegov najgori plasman u trci gde nije pao u poslednjih deset godina učešća u svim klasama GP šampionata.

 

Konačni plasmani

1.

Marc MARQUEZ

Repsol Honda Team

   

2.

Andrea DOVIZIOSO

Ducati Team

+

6.714

3.

Dani PEDROSA

Repsol Honda Team

+

10.791

4.

Aleix ESPARGARO

NGM Forward Racing

+

19.199

5.

Valentino ROSSI

Movistar Yamaha MotoGP

+

25.813

6.

Andrea IANNONE

Pramac Racing

+

29.003

7.

Alvaro BAUTISTA

GO&FUN Honda Gresini

+

30.882

8.

Bradley SMITH

Monster Yamaha Tech 3

+

30.985

9.

Cal CRUTCHLOW

Ducati Team

+

44.031

10.

Stefan BRADL

LCR Honda MotoGP

+

48.662

11.

Broc PARKES

Paul Bird Motorsport

+

51.863

12.

Scott REDDING

GO&FUN Honda Gresini

+

1’00.329

13.

Jorge LORENZO

Movistar Yamaha MotoGP

+

1’04.641

14.

Karel ABRAHAM

Cardion AB Motoracing

+

1’05.980

15.

Danilo PETRUCCI

Octo IodaRacing Team

+

1’17.611

16.

Hiroshi AOYAMA

Drive M7 Aspar

+

1’19.753

17.

Nicky HAYDEN

Drive M7 Aspar

+

1’27.630

18.

Hector BARBERA

Avintia Racing

+

1’28.142

19.

Yonny HERNANDEZ

Energy T.I. Pramac Racing

+

1 krug

20.

Mike DI MEGLIO

Avintia Racing

+

1 krug

21.

Michael LAVERTY

Paul Bird Motorsport

+

1 krug

22.

Colin EDWARDS

NGM Forward Racing

+

3 kruga

           
 

Nisu završili

       
           
 

Pol ESPARGARO

Monster Yamaha Tech 3

   

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here