NK TEST: KIA Sportage 2014

0
3451

Unapređenja po pitanju dizajna i kvaliteta koje je KIA izvela tokom zadnjih godina su učinila da automobili ove kompanije postanu veoma zanimljivi auto publici i kupcima.

Rezultat dotičnih poboljšanja možemo videti na ulicama, gde se novi KIA modeli mogu veoma često videti i to u sve većem broju. Ovo se posebno odnosi na Sportage, koji se sa svojim atraktivnim dizajnom veoma lako primećuje u masi drugih “običnih” automobila.

kia sportage 1 7 crdi 38

Kada smo pre par godina testirali prethodnu generaciju modela Sportage, nije se baš dešavalo da na putu “srećemo” vlasnike ovog automobila. Sada, teško da se mogao napraviti bilo kakav put u ili van grada, a da pri tome iz suprotnog pravca ne prođe bar jedan “kolega” sa Sportage-om. Atraktivnosti modela, dugogodišnja garancija i u određenoj meri cena, su glavni parametri koji su uticali na rast popularnosti Sportage-a. Imajući to u vidu, bilo je veoma interesantno videti šta je KIA spremila za “osveženi” model modela koji nam je prvi put premijerno predstavljen početkom godine, tek pred sajam u Ženevi.

Treća generacija modela Sportage koji je predstavljen još 2010. godine je i dalje aktuelna, sa tim da je za 2014. godinu KIA pripremila određeni set promena, ali bez nekih većih korekcija. Zbog toga je na prvi (pa i na drugi) pogled, dosta teško primetiti razliku između nove i starije varijante modela. Ovo je i očekivano, jer treća generacija Sportage-a još uvek izgleda moderno i atraktivno, pa i nije bilo realne potrebe za neke veće korekcije. Dakle, promenjen je prednji “gril”, prednji i zadnji farovi, donji deo branika i sajti i to je to.

kia sportage41

Sam oblik prednje maske i farova su ostali isti, pa je promenjeno samo ono direktno vezano za određene komponente. Tako je prednji “gril” ranije bio klasični vodoravni, dok je sada to promenjeno u moderniji 3D oblik, koji zaista izgleda lepše. Kod farova, promena je unutra, pa sada novi Sportage poseduje HID (ili xenon) svetla. Slična situacija je i pozadi, pa su zadnja svetla dobile LED tehnologiju i shodno tome lepše “svetle”.

kia sportage36

Razlike između starijeg modela i onog za 2014. godinu možemo primetiti još na ukrasnim delovima branika, koji su sada crne boje i kompaktnijeg izgleda nego ranije, gde se pokušava naglasiti terenska robusnost, ako je u kategoriji urbanih SUV vozila uopšte i ima.

 

kia sportage32

Svi ostali detalji vezani šasiju su ostale iste, pa su dimenzije i dalje 4440x1855x1635 uz međuosovinsko rastojanje od 2640 mm. “Klirens” je takođe ostao isti (17cm) što je u skladu sa onime što nude urbani terenci u današnje vreme. Tako se može reći da su korekcije na izgledu branika dobro odmerene, jer je ranije pod Sportage-a bio nešto niži od nivoa branika, a sada je to bolje uklopljeno. Tu je i ponuda novih felni, tj drugačijeg dizajna, pa se na ovaj način spoljašnji izgled i utisak može malo promeniti.

kia sportage29

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here