FIA World Rallycross Championship – Hell, Norvay

0
3175

Kako bi trebao da izgleda 2014 FIA World Rallycross Šampionat u Norveškoj, u gradu koji se zove Hell?? Zemlja i prašina koja leti na sve strane, plamenovi koji izbijaju iz auspuha paklenih mašina? Upravo tako!

Rekordnih 13.000 posetilaca, smeštenih po brdima Norveške staze, ispratilo je cepanje guma od strane Supercar ekipe koja vozi makine od po 600KS. Deo takmičara su predstavljali i Monsterovi banditi Liam Doran i Krzysztof Skorupski kao i vođa Hoonigana lično,Ken Block. Ken Block je dobio “wildcard” da učestvuje na trci, koja je bila jedna od tri u kojoj će se takmičiti u 2014 WRX seriji. Ne samo to, Hoonigan je uzeo i mesto na podijumu, samo tako. Liam Doran je zgrabio pobedu u kvalifikacijama, nabrži krug i mesto u prvom startnom redu. Naravno, Doran ne bi bio to što jeste, da nije zaradio još nešto: maler sa probušenom gumom! Dvadesetsedmogodišnji nosilac X games medalja, izgubio je svoje mesto u finalu kada mu se probušila guma u prvom polufinalu. Letonski relikroser i bivši Evropski šampion u Super 1600 klasi, Reinis Nitišs je uzeo najviše mesto na postolju, što ga čini trećim pobednikom u seriji ove sezone. Impresivna vožnja, drugo mesto u kvalifikacijama, pobeda u drugom polufinalu a zatim i pobeda u finalu, gde se vozilo šest krugova. Drugo mesto u ukupnom plasmanu je otišlo Petteru Solbergu, koji je uzeo holeshoot posle opasno dobrog starta, a samim tim i još jednu nagradu: Monster Energy Super Charge.

14wrx 04

“Super mi je bilo ovde i ne mogu da se požalim” rekao je Ken Block, pošto se zalio pobedničkim šampanjcem na postolju. “Vikend je bio baš čudan: morao sam da se navikavam na novu seriju takmičenja (inače vozi Global Rallycross Šampionat- GRC), drugačiji način startovanja na trci, drugačiju stazu…ali, sve u svemu, bilo mi je super! Na kraju, ne bi podijum toliko bio sladak da nisam morao da se trudim više od drugih.”
“Delim podijum sa Solbergom, koji mi je bio inspiracija, koji mi je pomagao proteklih godina… tako da je više nego dobro što sam na podijumu u prvom pokušaju da probam WRX Šampionat. Imao sam maler na dva GRC takmičenja (računajući i X Games), tako da je pravo iznenađenje da dođem ovako na trku i da imam sreće. Očigledno me sreća tako hoće – maksimalno ili nikako! Nadam se da će ostati sada u ovoj gornjoj poziciji, jer sada idem na GRC, ali se i vraćam u drugom delu godine na Francuski WRX u septembru.”
14wrx 06
Rezultat i nije baš kakav je Doran očekivao, ali mesto na listi u kvalifikacijama govori da je više nego spreman za nastavak sezone, bez obzira na poteškoće sa početka sezone. “Želeo sam pobedu”- Požalio nam se Liam dok smo sedeli u Monster Energy World RX Team garaži. “Samo bude teže da se navikneš i prihvatiš kada ti se ovako nešto desi – jer se spremašda se boriš za podijum. Uživao sam u stazi ovde, agresivna jei i tehnički zahtevna, a da ne pominjem kolko je gledalaca došlo da nas podži. Moram da priznam da sam u kvalifikacijama bio oprezniji i igrao na sigurnu kartu. Ne volim takvo taktiziranje, ali sam išao na to da se nađem na mestu gde mogu da se uzmu sigurni poeni.” Samo, auto je bio toliko dobro spreman da sam posle dve runde kvalifikacija shvatio da smo prvi u i da više nema igranja. Vozači su ovde toliko dobri da nema šanse da ih zadržite ako ste na tri točka, kao što sam ja ostao. Svaka čast Ken Blocku na podijumu, iskreno sam mislio da ću mu ozbiljno smetati u tome, ali šta je –tu je, sada moram da čekam Lohavec” Timski vozač Skorupski, koji nije uspeo da se plasira u polufinale je dodao: “Još jedan vikend koji će me naučiti nekim stvarima. Bilo je super pobediti u prvim kvalifikacionim vožnjama, ali momenat gde nisam završio trku u drugoj kvalifikacionoj vožnji me je stajala ozbiljnog plasmana. Probaću sa timom sve da se sledeći put bolje pozicioniram”

Dalje se selimo u Finsku, na mnoštvo skokova i makadamske krivine, tačnije na stazu Kouvola 28/29. jun.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here