BLOG: Renault Megane Coupe TCe 130 GT-Line – Mali RS?

0
5728

Dugački naziv testiranog Megana otkriva sve bitne karakteristike. Oznaka Coupe, sasvim jasno, kaže da je u pitanju kupe karoserija, TCe 130 govori da je u pitanju četvorocilindrični 1,2 litarski turbo benzinac sa direktnim ubrizgavanjem sa 130KS i šestostepenim manuelnim menjačem, a GT-Line govori da je u pitanju nešto tvrđe trimovano vešanje u kombinaciji sa sportskim detaljima.

Kako nam je Megan stigao na test još tokom testa Mazde3, prelazak iz jednog u drugi automobil je bio pravi kulturni šok. Testirani Megan je pravi sportista za one koji ne žele da se upuštaju u kupovinu čistokrvnih sportista sa beskompromisnim ogibljenjem koje pored manje udobne vožnje garantuju i skuplje održavanje.

GT-Line oprema pored sportskih sedišta tj. „kadica“, 17“ felni, detalja na karoseriji i unutrašnjosti automobila donosi i nešto tvrđe amortizere uparene. Sportskom osećaju pored „kadica“ doprinosi nešto tvrđi (slabiji) servo upravljača, tvrđe kvačilo i pedala kočnice koja reaguje snažno već na prvi dodir.

U kombinaciji sa prilično živahnim TCe 130 agregatom koji po svojim karakteristikama malo podseća na „staru školu“ turbina sa nešto izraženijim lagom, ovaj automobil je odličan izbor za svakog vozača koji želi da oseti određenu dozu sportskih vrednosti koje se nude u skupljim i beskompromisnijim GT 220 i RS 265 modelima.

Restilizovani Megan je pored novih prednjih svetala dobio i blago izmenjene komande na centralnoj konzoli tako da je kontrolisanje audio/klima/telefona/navigacije nešto prirodnije nego što je to bilo kada su u pitanju bili modeli 2009/2012 gde je bilo prilično konfuzno rešeno spajanje navigacionog sistema sa komandama ostalih uređaja u vozilu.

Cena? Testirani model je sa nekoliko stavki dodatne opreme bio veoma blizu 20.000€, ali je uz malo optimizovanja moguće tu cenu spustiti na nešto prihvatljivijih 18.500€, a da pri tome ne žrtvujete mnogo funkcionalnosti i komfora.

1 COMMENT

  1. Ne. U pitanju je 1,2 litarski motor koji sada proizvodi 130KS.
    Stari TCe 130 sa 1,4 litarskim motorom se vi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here